Jump to content

Izdavanje računa od strane iznajmljivača (booking.com)


hetta

Preporučene objave

Prije 50 minuta, hetta je napisao:

Treba li iznajmljivač kod kojeg je rezerviran/plaćen smještaj preko booking.coma gostu na licu mjesta (iz)dati neki račun ili je dovoljno ono što gost isprinta sa stranice, ono što booking nudi kao "račun"? Ako je bitno, iznajmljivač je kategoriziran.

Ovisi o kakvom se modelu poslovanja, odnosno vrsti ugovora radi. Bitno je u čije ima i za čiji račun iznajmljivač radi. Booking.com nudi više vrsta ugovora. 

Općenito, izdajete račun onome s kim imate poslovni odnos, tj onome tko vam plaća. Ako vam plaća gost, a booking.com je samo posrednik, izdajete gostu račun, a ako booking.com za vas naplaćuje od gosta, onda gostu ne trebate izdavati račun. Gostu će izdati račun onaj tko primi novac. To je opći princip. 

Međutim, može se ugovoriti i drugačije. Ne znam kako je danas (trebate pročitati), ali u ugovoru s Bookig.com je nekada stajalo ovo: 

"Smještajni objekt će gostu izdati račun samo (i na prvi njegov zahtjev izdat će Gostu račun) za cjelokupni iznos rezervacije (uključujući i (u skladu s primjenjivim zakonom) sve primjenjive poreze, dodatke i pristojbe). Smještajni objekt neće Booking-com-u izdati račun (ili mu poslati račun) za rezervaciju ili boravak. Nijedna odredba u ovom Ugovoru ne može se tumačiti i ne upućuje na to da Booking.com djeluje kao prodavač ili (ponovni) distributer smještajne jedinice."

Prema ovome proizlazi da trebate uvijek gostu izdati račun na cijeli iznos bez obzira na sve, agencija je taj administrativni teret prebacila na Vas, iako po prirodi posla nije tako. Ugovorno ste se obvezali. 

Vodite računa da u svoje primitke u knjizi prometa bilježite samo ono što je vaš primitak, to je ono što ide u vaš obrazac TZ. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome niste baš u pravu:

"Dakle, bez obzira na koji je način došao gost, kada je došao, kome je gost platio i slično, iznajmljivač je dužan ispisati izlazni račun za pruženu uslugu (riječ je dakle o usluzi pružanja smještaja putnicima odnosno turistima)."

To je sa neke "službene" stranice koja objašnjava koje su sve obveze iznajmljivača....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , hetta je napisao:

Po ovome niste baš u pravu:

"Dakle, bez obzira na koji je način došao gost, kada je došao, kome je gost platio i slično, iznajmljivač je dužan ispisati izlazni račun za pruženu uslugu (riječ je dakle o usluzi pružanja smještaja putnicima odnosno turistima)."

To je sa neke "službene" stranice koja objašnjava koje su sve obveze iznajmljivača....

Možda mislite na ovu stranicu: 

https://www.xn--iznajmljivai-yrb.hr/privatni-iznajmljivaci-izdavanje-racuna/

Prije rečenice koju citirate stoji: "Izdavanje računa za iznajmljivače vrlo je jasno definirano", međutim, autor se ne poziva ni na jedan propis. Čak niti ne piše tko je autor. 

Pogledajmo propise. Prvo Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti na temelju kojeg iznajmljivači dobiju odobrenje za rad: 

Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti , člana k 10, stavak 1, točka 6: `izdati gostu čitljiv i točan račun s naznačenom vrstom, količinom i cijenom, odnosno odobrenim popustom, pruženih usluga za svaku pruženu uslugu, osim u slučaju ako račun za usluge pružene gostu izdaje turistička agencija´.

Pogledajmo mišljenje Središnjeg ureda Porezne uprave: 

https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=17459

Shodno navedenom, ako privatni iznajmljivači smještaja nisu obveznici poreza na dodanu vrijednost, nisu obvezni za pružene usluge izdavati račune čiji je sadržaj propisan odredbom članka 15. Zakonaje ra o porezu na dodanu vrijednost odnosno članaka 74. i 75. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, međutim privatni iznajmljivači smještaja trebaju putničkim agencijama ispostaviti račun ili neku drugu odgovarajuću ispravu koja će toj putničkoj agenciji služiti kao isprava za knjiženje poslovnih izdataka

Usluge prehrane oporezuju se porezom na dodanu vrijednost u smislu članka 2. stavak 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, ako ih obavlja obveznik poreza na dodanu vrijednost. Ako usluge prehrane obavljaju privatni iznajmljivači koji nisu obveznici poreza na dodanu vrijednost tada oni ne smiju na naknadu za obavljenu uslugu obračunati porez na dodanu vrijednost, niti ispostaviti račune čiji je sadržaj propisan odredbom članka 15. Zakona o porezu na dodanu vrijednost odnosno članaka 74. i 75. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost budući da nisu obveznici poreza na dodanu vrijednost, međutim privatni iznajmljivači za obavljenu uslugu trebaju korisnicima usluge ispostaviti račun ili neku drugu odgovarajuću ispravu koja će korisnicima u slučaju da su poduzetnici služiti kao isprava za knjiženje poslovnih izdataka.

Kao što možete vidjeti, iz propisa proizlazi da to nije 'službena' stranica, te da anonimni autor ne zna o čemu govori, a da internetski serveri mogu trpjeti sve, kao i papir.

Pored zakonskog, nema niti računovodstvenog, poreznog niti logičkog temelja za izdavanje računa nekome s kim niste u poslovnom odnosu i s kim nemate novčani tok ili drugi način plaćanja. Isto tako bi bilo bizarno (a i nezakonito) izdavati račune i gostu i agenciji, jer je svaki račun vjerodostojna isprava koja mora biti zabilježena i u poslovnim knjigama.

Tako bi netko tko slijedi upute s ove stranice mogao sam sebi udvostručiti poreznu obvezu (ukupni primitak,  osnovicu članarine TZ i možda čak i ući u sustav PDV-a), jer agenciji mora izdati račun ako mu ona plaća (agencija treba temelj za knjiženje u svojim poslovnim knjigama), a s druge strane ovdje ga 'usput' izdaje i gostu. Eto tek tako, jer je to 'jasno definirano'? 

Srećom, iznajmljivači su kategorija koju porezno tijelo ne kontrolira izravnim vanjskim nadzorom, pa se može tolerirati svašta.

Ministarstvo financija je svjesno da su ti ljudi zapravo građani, a ne poduzetnici, pa im ovakve pogrešne informacije koje mogu pronaći na internetu ne mogu puno naštetiti. 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , hetta je napisao:

Zašto onda na stranicama booking.coma stoji:

Moram li gostima izdavati račune?

Osvježeno 5 months ago

Da, gostima morate izdati račun pri odjavi, u papirnatom obliku ili putem e-pošte (ili oboje).

 

To sam već odgovorio, tako stoji u ugovoru između bookinga i iznajmljivača. Booking je ugovorno prebacio taj administrativni teret na iznajmljivača. U praksi, to je vrlo rijetko. Iako po zakonu iznajmljivač koji radi sa agencijom ne mora izdavati račun gostu, ovdje se ugovorno obvezao da će taj posao odraditi odjednom i za sebe i za booking.com - pa je sve u smislu zakona zadovoljeno. 

Moguća je i obratna situacija, gdje se ugovorom određuje da agencija izdaje račun umjesto iznajmljivača, iako bi to trebao učiniti iznajmljivač.

Nadzor Porezne ili Carinske uprave provjeravava sve činjenice u takvim situacijama. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija