Jump to content

Dopust za njegu djeteta


ina-rina

Preporučene objave

Pozdrav,

S obzirom da informacije u czss dobivam na kapaljku želim ovdje provjeriti.

Koristim dopust za njegu djeteta s poteškoćama u razvoju, imam pravo koristiti za jedno djete bez obzira sto je oboje djece s poteškoćama u razvoju, dobijam naknadu 70% posto moje plaće što iznosi 2300 kuna, u kućanstvu su 3 člana, 2 maloljetne djece i ja (majka) s njihovim ocem u sudskom postupku, bez alimentacije, no nemam status samohrane majke jer je otac živ i postoji na rodnom listu djece. Na czss su mi ponudili jednokratnu pomoć od 1500 kn, s obzirom da je jednokratno, ne pomaže mi baš previše. Više bi pomoglo npr mjesečno podmirivanje dio režija ali to pravo vrijedi za one koji imaju manja primanja od 800 kuna po članu domaćinstva, iako imam manje od 800 kuna po članu kažu da ne mogu ostvariti to pravo jer sam zaposlena.

Na dodatak iz czss za djete s poteškoćama u razvoju, nemam pravo, odbijeno je

 

Dječji doplatak za jedno djete mi je uvećan za 50 kn, tako da sada iznosi cca 250 kn, za drugo djete je u procesu i dobijam 200 kn   

 

Moje pitanje je, moglu li na temelju primanja ostvariti financijsku pomoć?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, ina-rina je napisao:

 korisnicima zajamčene minimalne naknade se podmiruju dio režija 

Tako je. Jeste li podnosili zahtjev ili su Vas samo usmeno odbili?

, ina-rina je napisao:

s njihovim ocem u sudskom postupku, bez alimentacije,

U kojoj fazi Vam je ovaj postupka? Imate li već nekakvu odluku?

, ina-rina je napisao:

Moje pitanje je, moglu li na temelju primanja ostvariti financijsku pomoć?

U kojem ste gradu? Pitam, jer često gradovi/općine imaju nekakve svoje financijske mjere za ovakve situacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usmeno su me odbili, grad Zagreb, općina Trnje. S obzirom da je odvjetnik preko czss bez prava na naknadu traje poduže, samim time što je već jednom istekao rok izvješću 'obvezno obiteljsko savjetovanje prije pokretanja sudskog postupka' koji "traje" 6 mjeseci te ponavljanje istog. Tek je 17.9. Ove godine zaprimljeno na sudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na njegov status, alimentacija će biti utvrđena sudskom odlukom, samo je sada bitno taj Vaš sudski postupak požuriti i što prije doći do presude s kojom će biti utvrđena visina alimentacija. Kada ta presuda postane ovršna, ona ćete imati brige kako je naplatiti tj. ima li otac kao nezaposlena osoba nekakve imovine, ima li roditelje koji bi mogli plaćati alimentaciju itd. I naravno, do tada bi trebali pokušati iskoristiti bilo kakvu mjeru, bilo državni ili gradsku koja Vam stoji na raspolaganju da bi se  financijski donekle ˝pokrili˝ do utvrđivanja alimentacije i njenog pokušaja naplate. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eh da, upravo to i pitam.

U czss nude jedino jednokratnu pomoć od 1500 kn

 

Preko centra mi je dodijeljen odvjetnik koji je napisao tužbu samo za skrbništvo jer jedino to ulazi u opis od centra, kad bude taj sud gotov onda ga tek mogu tužiti za alimentaciju, znači opet procedura u centru (jer sama ne mogu platiti odvjetnika), u odvjetničkoj komori, pa opet načekivanja jer će me zastupati odvjetnik bez prava na naknadu, ne vidim kraj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila je to izvanbračna zajednica.

Čini mi se da ništa nije na mojoj strani, također od centra tražim da mi napišu nekakvu potvrdu (npr kao privremene mjere) da samo ja mogu po djecu u vrtić a oni kažu ne mogu ništa bez odluke suda a sud ko sud traje i traje. Bojim se za djecu, ne poznaje ih a ima apsolutno ista prava kao i ja s time da imam papir tj policijsko izvješće gdje je skrivio prometnu nesreću sa djetetom u autu gdje je on bio pod utjecajem teških droga, to im nije dovoljno (Jel to moguće)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni iz Vaših objava i dalje nije posve jasno o kakvom je točno sudskom postupku riječ? 

Uglavnom, osim te jednokratne pomoći, mislim da bi privremeni izlaz iz financijske situacije mogli pronaći u privremenoj mjeri. Privremena mjera može se predložiti prije pokretanja i tijekom sudskoga, te nakon završetka tih postupaka, sve dok ovrha ne bude provedena. U prijedlogu za određivanje privremene mjere predlagatelj osiguranja mora istaknuti zahtjev u kojemu će točno označiti tražbinu čije osiguranje traži, odrediti kakvu mjeru traži i vrijeme njezina trajanja. U prijedlogu se moraju navesti činjenice na kojima se temelji zahtjev za određivanje privremene mjere, te predložiti dokazi kojima se ti navodi potkrepljuju. Predlagatelj osiguranja dužan je te dokaze, po mogućnosti, priložiti uz prijedlog. A doneseno sudsko rješenja o određivanju privremene mjere ima učinak rješenja o ovrsi. Znači, na ovaj način tražiti od suda da ocu naloži da doprinosi mjesečno za uzdržavanje jednog djeteta u to i tom iznosu, odnosno drugog djeteta u tom i tom iznosu, počevši od tog i tog datuma, na način da se sredstva uplaćuju na Vaš račun kao račun majke i to do najkasnije npr. petnaestog u mjesecu, te da ovakva donesene privremena mjera ostaje na snazi do pravomoćno okončanog postupka radi utvrđivanja visine uzdržavanja (alimentacije).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ina-rina je napisao:

Hvala Vam puno

Sve uredu, zato smo tu ;-)

Evo Vam link Ovršnog zakona, pa pogledajte od čl. 340. pa na dalje za više informacija o privremenim mjerama.

https://www.zakon.hr/z/74/Ovršni-zakon

Zatim Vam evo link o Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći (za Vas bitan čl. 13. i 14.) A proračunska osnovica za 2019. godinu utvrđena je Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu u visini od 3.326,00 kuna.

https://www.zakon.hr/z/286/Zakon-o-besplatnoj-pravnoj-pomoći

te link za realizaciju besplatne pravne pomoći prema Vašem prebivalištu

https://www.zagreb.hr/besplatna-pravna-pomoc/10349

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija