Jump to content

Uvjetna radi posudbe novca


Rosie

Preporučene objave

Molim pomoc, nemam odvjetnika. Dakle radi se o kaznenom postupku kaznenog djela iz cl.236 stavka 1.KZ , to prepisujem . Dobila sam Poziv kao Okrivljenik. Situacija je ukratko bila ovakva: Prijatelj obitelji, stariji gospodin, mi je u trenutku moje financijske katastrofe ponudio pomoc da mi posudi novce , u biti ja sam ga prvobitno zatrazila pomoc na sto je on nakon nekog vremena rekao da naravno da ce mi pomoci. Posudio mi u par navrata 17.000 kn za svaku posudbu sam potpisala da sam preuzela novac ali ga nisam uspjela vratiti u roku koji je zahtjevao od mene. Medjutim u par navrata kada sam trebala vratiti novac osteceni je pokusao od mene dobiti neke seksualne usluge s cime je smatrao da bi tada rijesila svoj dug. Kada nisam pristala na to poceo mi je prijetiti sudom ja jos uvijek nisam imala za vratiti i molila dam ga da priceka da nije da mi ne zelim vratit novac nego da nemam . No nije htio pricekati i sve je prijavio. Molila sam ga u SMS porukama da ne prijavljuje , moj muz je znao naravno za to , no On je u jednom trenu u porukama napisao da ako ne vratim da ce zvat mog muza ja sam muvrekla da bolje za njega da to ne cini no on je to okrenuo u svoju korist kao da sam mu ja prijetila. Ima odvjetnika, ja nemam, jer sam mislila da mi nece trebati , govorila sam istinu. Bila sam ma policijskom ispitivanju sve sam rekla kao i Vama ovdje no Optuznica je ipak podignuta i donesena je presuda o uvjetnoj kazni od 1 god  ako pocinim to djelo ponovno zatvor ili ako ne platim isto. Nakon toga mi je doslo od Fine da je stavljena Ovrha na taj iznos s njegove strane no kako sam ja vec blokirana to je u redu za cekanje i ja nisam radi toga nista sama uplacivala jer nisam niti imala u medjuvremenu sam ostala i bez posla. Sada sam dobila taj poziv na sud kao Okrivljenik zbog tog kaznenog djela pa ne znam sta mogu ocekivati jer se nikada nisam nasla u toj situaciji. Napomenula bih da sam nakon policijskog ispitivanja Inspektorici rekla da bi ga htjela tuziti za seksualno uznemiravanje , sto sam u jednoj sms poruci i njemu porucila pa se on uhvatio za to pa sad i u posupku to stoji kao neka moja iznuda, da sam na taj nacin htjela izbjeci placanje, da bi mi inspektorica savjetovala da to ne radim da za to imam vremena jer mozda Optuznice niti ne bude. No medjutim ipak je tu i ja sad od straha vise ne znam gdje sam. Hocu li u zatvor ako to do sada nisam platila jer nemam od kud ili kako,  i sta sad reci na sudu kako se ponijeti? 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, za prijevaru ste već osuđeni, i imate dodatni uvjet, da morate platiti u određenom roku, a ako ne platite, da će Vam se opozvati uvjetna osuda i izvršit će se zatvorska kazna? Ako je tako, onda sud može ili produljiti rok ili može opozvati uvjetnu osudu i poslati Vas na izvršenje kazne zatvora, da.

Ili je možda za novo kazneno djelo iznude to kazneni postupak? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ruby hvala na odgovoru ja sam izgubljena skroz u svim tim pravnim recenicama pa saljem dokumente da Vi pogledate pa mi pojasnite ako  Vam nije problem. Znaci isto me zanima ako je vec sve poslao na Finu ja sam s time smatrala da ne moram jos uplacivati nego da je s tim to to a sad ne znam ni koji je krajnji rok niti sta da napravim a da ne zavrsim u zatvoru. I molim Vasu procijenu da li da podnesem tuzbu za seksualno uznemirvanje jer samo ja znam kako je to izvledalo kod pokusaja da ga zamolim da priceka dol dodjem do novaca da vratim😢dokumenti su malo pobrkani ali nadam se da cete Vi to razumijeti

lp

68CEB3A9-5435-4627-8F40-A7E35A6FCA00.jpeg

8790C898-CB59-4792-81FF-BE92F3534D4A.jpeg

6BBDFBAC-ABDB-4171-BC70-8D1FB4BDDC22.jpeg

9DC78A22-A37A-4518-BD7B-97F5BF6FF40D.jpeg

976E6A29-EA7E-4E47-829F-00A70D526C18.jpeg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobili ste kazneni nalog, u kojem nema dvostrukog uvjeta, već samo da ste dužni platiti/vratiti. Ako se niste žalili, odnosno niste prigovarali ovom kaznenom nalogu, onda je on već pravomoćan i za ovo djelo ste već osuđeni. Ako ste pisali prigovor, onda Vam je to u povodu toga djela, smatra se kao da kazneni nalog nije niti donesen, i Vi se ponovno možete braniti kako želite. Ako je za nešto drugo, morali biste mi staviti taj poziv koji ste dobili za sud, da vidim u povodu čega je to.

Što se tiče FINE, ako ne možete platiti, ne možete platiti, po onome što ste ovdje dobili, neće biti opoziva uvjetne osude ako ne platite.

Što se tiče seksualnog uznemiravanja, odnosno kaznenog djela iz čl. 156. KZ, ono se progoni po prijedlogu i možete podnijeti prijedlog za kazneni progon. To kazneno djelo čini onaj tko koristeći odnos zavisnosti čini verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ruby hvala puno,

evo stavljam i Poziv da vidite. Jedam ulozila sam Prigovor jer kada sam procitala njegov iskaz u presudi koju sam dobila uvidjela sam hrpu neistinitosti te sam sama rucno napisala da je njegov iskaz neistinit nakon cega sam dobila onaj dokument gdje pise da su izdvojili taj dio te nakon toga sam dobila ovaj Poziv

Znaci ne mogu u zatvor ako do ovog Poziva nisam uplatila? jer sam smatrala da je on predao to Fini i da je ta ovrha bez obzira ba red cekanja naplata? I ako nema opoziva uvjetne kad ona istekne to bi trebalo biti gotovo?pa kad on u fini dodje na red naplatit ce se? Brine me onih 15 dana da moram platiti od pravomocnosti sto je napisano?

 Oprostite mi sto Vas ovako gnjavim ali sama pomisao na zatvor odmah me obuzima panika radi svega i samo na djecu svoju mislim

hvala Vam puno 

4F76ABC2-1579-457B-BE91-2C67B22246A8.jpeg

4D0F4754-FEF2-4BDE-A534-5B5622D9DA82.jpeg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijedlog za kazneni progon podnosite općinskom državnom odvjetništvu gdje se djelo dogodilo. Malo je kasno, jer će se postaviti pitanje ako Vam je to djelo tako teško palo, zašto ga tek sada podnosite.

Što se tiče ovog poziva, Vi dakle još niste osuđeni za prijevaru, protiv Vas će se tek voditi kazneni postupak. Ako ranije niste osuđivani, dobit ćete tek uvjetnu osudu. Blokada kod FINE nema veze s time, jer je očigledno taj Vaš vjerovnik sam tužbom ili ovrhom blokirao Vaš račun. To što niste platili nema veze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali ja nisam dobila niti jedan drugi poziv osim ovog, za sta je onda ona presuda sto sam Vam poslala gdje sam dobila vec uvjetnu osudu? Nisam nikad bila osudjivana prvi put se susrecem s ovim. Da li je ovo poziv zato jer sam ulozila prigovor na njegov iskaz ili postoje dva nije mi vise jasno🙈 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Samo bih se nadovezao glede kaznenog djela spolnog uznemiravanja - kako se ono progoni po prijedlogu, pretpostavka pokretanja kaznenog postupka jeste pravodobno stavljen prijedlog za progon, a rok za nj je 3 mjeseca od saznanja za djelo i počnitelja (dakle, od dana kada vam je dao tu "velikodušnu" ponudu).

Bojim se da je ovdje taj rok debelo protekao, a nisam ni siguran postoje li obilježja tog djela, jer se za isto traži odgovarajući odnos počinitelja i žrtve (nadređenost, zavisnost) ili ranjivost žrtve, što smatram da ne postoji.

Plus što bi se sve to sada, post festum, tumačilo na način nekakve personalne vendete i osvećivanja zbog toga što je on vas prvi prijavio. Čovjek je to sve očito smišljeno napravio i vjerojatno mu je motiv pozajmljivanja novaca bio upravo seksualne naravi, kako bi pod maskom nekog mecene i altruista dobio ono što je zapravo htio cijelo vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija