Jump to content
Radmila Zg

procedura nakon smrti brata

Preporučene objave

Postovanje Legalis dream team i svima,

Trebam pomoc, ne znam koja je pravna procedura nakon smrti i pokopa mog brata.

S njim nisam razgovarala cetiri godine, iz osobnih razloga, od 2015. kad sam se vratila u HR. Istina, u cetiri godine otisla sam do njega cetiri puta, jer imam moje stvari u stanu, stan smo sporazumno naslijedili 50% - 50% nakon smrti nase majke. Nisam znala da je tesko bolestan, obavijest da je u bolnici dobila sam u obliku papirica zamotanog u komad drveta bacenog kroz prozor (zivim na 1.katu) i to deset dana nakon sto ga je hitna odvela u bolnicu. Obavijest o pokopu primila sam od istog rodjaka koji je stavio obavijest u kaslic. Ja gledam postu jednom mjesecno, kad su rezije, stoga sam vidjela obavijest tri dana nakon pokopa. Rodjak je posjecivao mog brata u bolnici, brat mu je dao kljuceve od stana jer brat ima psa (koji sada zivi sa mnom...).  Niti s rodjakom ne zelim razgovarati. Nakon pokopa, rodjak mi je stavio bla-bla poruku u kaslic rekavsi da eto mog brata vise nema, da je stan moj i da ce mi on pomoci koliko moze da se stan ocisti, izbace nepotrebne stvari, oko krecenja stana, popravaka itd. Smatram da je iskoristio bolest mog brata koji mu je povjerio kljuceve od stana jer je u njemu bio pas, a znali su obojica da ne zelim s njima komunicirati, te je, po meni, rodjak nezakonito ukrao laptop i kompac mog pokojnog brata, odjecu, sudje, stol, metalne proizvode i jos puno drugih stvari, praveci se da cisti stan za povratak mog brata iz bolnice. No, to je proslost.

Moje pitanje:

U kaslicu sam nasla gore navedenu bla-bla poruku od mog rodjaka. Buduci da je on posjecivao mog brata u bolnici, ne znam da li je bolnica njemu dala smrtni list, ili kako se vec zove taj dokument.

1. Ja nemam nikakav sluzbeni dokument o njegovoj smrti i trazim pomoc, objasnjenje koja je procedura da postanem 100% vlasnik stana; znam da treba obaviti ostavinsku raspravu, ali, iskreno, nemam pojma sto u mojoj situaciji trebam napraviti, koga kontaktirati, koja je procedura please?

2. Imam osobnu iskaznicu mog brata i punomoc na njegov racun u banci koju nisam nikad htjela niti sam koristila. Moj brat ima stan koji desetljecima iznajmljuje, nikad nije zivio u tom stanu. Samo pretpostavljam da sada tamo netko zivi, doista ne znam. Pretpostavljam da je najpametnije ne ici u njegov stan obavijestiti osobu ili osobe o smrti vlasnika, mislim da ce prestati placati najamninu.

Ukoliko nije prodao stan, sto mislim da nije, koja je pravna procedura u svezi obavjestavanja o preuzimanju vlasnistva, koji dokumenti su potrebni? Njegov stan se otplacuje u ratama, znaci da ih ja preuzimam? Ovo pitanje je, kako se kaze, hipotetsko, nemam nista sluzbeno napismeno. Koliko poznajem mog brata, oporuku nije napisao.

3. Nemam blagog pojma o proceduri placanja rezija za 50%-50% stan od dana kad je umro moj brat.

Nemam dokumente o smrti, nema ostavinske rasprave... Kad, uz cijenjenu pomoc Legalisa saznam pravnu proceduru, takodjer molim objasnjenje od kojeg dana troskovi (rezije) u svezi stana u kojem je zivio moj brat prelaze na mene.

Nadam se da sam uspjela objasniti gungulu u kojoj sam se nasla, ukljucujuci naslijedjenog velikog psa u mojem zivotu.

Unaprijed hvala na vremenu, citanju, razumijevanju i bilo cijem odgovoru, pomoci.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 14 sati , Radmila Zg je napisao:

, nemam pojma sto u mojoj situaciji trebam napraviti, koga kontaktirati, koja je procedura please?

Ostavinski postupak bi trebao biti pokrenut po službenoj dužnosti čim matični ured dostavi smrtovnicu nadležnom sudu, no nije od goreg da se obratite matičnom uredu kako bi se smrtovnica kompletirala,( više u odredbama čl. 210,192 i 193 ZN

 

prije 14 sati , Radmila Zg je napisao:

molim objasnjenje od kojeg dana troskovi (rezije) u svezi stana u kojem je zivio moj brat prelaze na mene.

Od trenutka smrti vašeg brata ( čl. 129 ZN

 

prije 14 sati , Radmila Zg je napisao:

mislim da ce prestati placati najamninu.

Vi stupate u pravni položaj vašeg umrlog brata, što će reči da su od trenutka njegove smrti najmoprimci u obvezi vama plaćati najamninu. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno hvala postovani Matrix na pojasnjenjima.

1. Nazvacu maticni ured, hvala.

2. Brat placa/placao je rezije za stan putem trajnog naloga. Banka nije obavijestena o njegovoj smrti jer ja nemam njegovu smrtovnicu. To znaci da su rezije vec placene. Stoga ne razumijem zasto ja trebam platiti rezije od nakon 05.9.2019., dan njegove smrti. Unaprijed hvala na pojasnjenju.

3. Kako da obavijestim najmoprimce da preuzimam stan, da trazim da meni placaju najamninu, kad nemam nikakav dokument o mojem potencijalnom vlasnistvu niti smrti vlasnika, mog brata. Ukoliko smijem i bez smrtovnice, koji dokument treba/ju potpisati za redovno placanje? Unaprijed hvala na pojasnjenju.

Dodatno pitanje: Cim sam saznala da je brat umro i da je pokopan, promijenila sam bravu na ulaznim vratima i kaslicu, nisam nista dirala u stanu. Ne znam da li bez ikakvog pravnog dokumenta o vlasnistvu 100% (osim pravne presude 50%-50% koja je po meni trenutno jedino na snazi; da li sam u pravu?) smijem uci u stan i polako sredjivati stvari.

Unaprijed hvala na pomoci meni, pravnoj neznalici. (da ne pricam o brizi o velikom psu, ucim iz dana u dan kako ga hendlati...) 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovanje Legalis team i svim korisnicima,

Brat koji je umro u rujnu 2019. placao je rezije za stan koji smo naslijedili od majke 50%-50% putem trajnog naloga. Cijeli zivot je zivio u tom stanu. Banka niti Holding, Plinara, HEP itd. nisu obavijesteni o njegovoj smrti jer ja nemam njegovu smrtovnicu. Po meni, to znaci da se rezije nastavljaju placati s njegovog racuna dok ja ne dobijem smrtovnicu, izvrsi se ostavinski postupak koji ce mi omoguciti da informiram nadlezne institucije o vlasnistvu i tada rezije prelaze na mene. Pitanje:  Ukoliko rezije prelaze na mene od dana njegove smrti a ja sam bez smrtovnice stoga nisam info banku i ostale institucije, po meni, to je duplo placanje. Da li pravno dobro razumijem situaciju?

Brat ima ili je imao stan koji je desetljecima iznajmljivao, ne znam da li ga je prodao, no ukoliko nije, kako da obavijestim najmoprimca/e da preuzimam stan, da trazim da meni placaju najamninu, kad nemam nikakav dokument o mojem potencijalnom vlasnistvu niti smrti vlasnika, mog brata. Ukoliko smijem i bez smrtovnice, koji dokument treba/ju potpisati za redovno placanje?

Unaprijed hvala na bilo cijem odgovoru.

Radmila

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , Radmila Zg je napisao:

:  Ukoliko rezije prelaze na mene od dana njegove smrti a ja sam bez smrtovnice stoga nisam info banku i ostale institucije, po meni, to je duplo placanje. Da li pravno dobro razumijem situaciju?

Niste shvatili, pravno gledajući svi dugovi (u ovom slučaju režijski) nastali nakon smrti vašeg brata su dugovi nasljednika,no ako se isti dugovi/računi plaćaju od bilo koga, to je jasno da nećete plaćati dvostruko.

Niko Vam nije rekao da platite nešto što je već plaćeno, već da sva prava i obveze prelaze na vas u trenutku smrti brata, a tko je ispunio vašu obvezu je stvar koja vjerovnika puno ne zanima. 

prije 4 sati , Radmila Zg je napisao:

Brat ima ili je imao stan koji je desetljecima iznajmljivao, ne znam da li ga je prodao, no ukoliko nije, kako da obavijestim najmoprimca/e da preuzimam stan, da trazim da meni placaju najamninu, kad nemam nikakav dokument o mojem potencijalnom vlasnistvu niti smrti vlasnika, mog brata.

Ostavina umrle osobe po sili zakona prema odredbi čl. 135. Zakona o nasljeđivanju (“Narodne novine”, 
br. 52/71 i 47/78 - dalje: ZN) prelazi na nasljednike u času njezine smrti ( istovjetno sa čl. 129 važećeg ZN) , pa nasljednici svoja prava mogu ostvarivati odmah poslije smrti ostavitelja, a nisu dužni čekati donošenje rješenja o nasljeđivanju.”

Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev 615/98, od 16. I. 2002.

 

Obavijestite najmoprimca o nastaloj situaciji, odnosno o činjenici smrti vašeg brata i da ste vi njegova nasljednica. 

prije 4 sati , Radmila Zg je napisao:

koji dokument treba/ju potpisati za redovno placanje?

Može novi ugovor o najmu ili pak anex postojećem. 

 

P. S. Vidim da za svaki post otvarate novu temu, glede čega pogledajte sliku u prilogu. 

IMG_20190927_000133.png

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani, Matrix mi je ljubazno objasnio gdje trebam kliknuti za odgovor koji sam napisala. No, nakon klika na 'objavi' morala sam otvoriti novu temu, nisam znala kako drugacije odgovoriti, zahvaliti na pomoci. Unaprijed hvala da stavite moju zahvalu gdje treba. Postovanje, LP, Radmila

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 4 minuta, Radmila Zg je napisao:

No, nakon klika na 'objavi' morala sam otvoriti novu temu, nisam znala kako drugacije odgovoriti, zahvaliti na pomoci

Sve ok Radmila, samo vi pišite kako već može,nosikiriki:idemo:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani Legalis team,

Nastavak moje 'price' i pitanje: Maticni ured mi je izdao smrtni list, dala sam sve info za koje znam koje se odnose na 'stvari' koje moj brat posjeduje. Maticni ured je proslijedio info/document nadleznom sudu, cekam poziv za ostavinsku raspravu. Danas sam u kaslicu (stan 50-50% s mojim pokojnim bratom) nasla izvod od banke, dtm 13.9.2019, sa klasicnim uplatama/isplatama (mirovina, rezije itd). Ono sto me iznenadilo jeste uplata Rate za dosmrtno uzdrzavanje. Uplata je od istog rodjaka o cijem ponasanju sam vec prije govorila. U stanu nisam nasla ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju, nisam bila informirana o tome, bas sam, kako se kaze, zatecena. Kud kradja tehnike, odjece, stvari itd, sad jos i to. Pitanje: Ukoliko moj brat nije ostavio oporuku, da li ce sud pozvati i rodjaka na ostavinsku raspravu? Da li ima pravo na xx posto nasljedstva? Na sajtovima nisam nasla konkretnu info, zato trebam pomoc fantasticnog (ne pretjerujem) Legalis team-a. Nadam se da sam jasna, osjecam se zbrckanom i ukletom. Srecom, 'naslijedila' sam velikog psa, rodjak ocito hoce only money. Unaprijed hvala na bilo cijem odgovoru. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , Radmila Zg je napisao:

U stanu nisam nasla ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju, nisam bila informirana o tome, bas sam, kako se kaze, zatecena.

Nije bilo razloga da Vas netko o ovome informira.

prije 2 sati , Radmila Zg je napisao:

Ukoliko moj brat nije ostavio oporuku, da li ce sud pozvati i rodjaka na ostavinsku raspravu? Da li ima pravo na xx posto nasljedstva?

Na ostavinsku raspravu sud će pozvati osobe koje bi po zakonu mogle polagati pravo na nasljedstvo, pa je tako moguće da pozovu i njega.

prije 2 sati , Radmila Zg je napisao:

Srecom, 'naslijedila' sam velikog psa, rodjak ocito hoce only money.

Tko zna, možda niste naslijedili psa, možda je oporučno ostavljen rođaku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Radmila Zg je napisao:

ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju, nisam bila informirana o tome, bas sam, kako se kaze, zatecena

Ovo je nova činjenica koja u bitnom igra ulogu glede vašeg opsega nasljeđivanja, zbog čega bi vrijedilo utvrditi što je od bratove imovine obuhvaćeno ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. 

 

, Radmila Zg je napisao:

Ukoliko moj brat nije ostavio oporuku, da li ce sud pozvati i rodjaka na ostavinsku raspravu?

Neće iz razloga što nije njegov nasljednik, no ako je brat ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju raspolagao određenom imovinom u korist rođaka, takva imovina neće činiti ostavinsku masu, odnosno je ista izuzeta od nasljeđivanja. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tko ceka, doceka. Vesela sam na danasnjem odgovoru. Tjedan dana nakon pogreba mog brata (10.9.2019), rodjak je ostavio poruku  u moj kaslic rekavsi puno bla-bla i da sam ja po zakonu nasljednik stana. Zatim, 20.9.2019. nova poruka da je vidio da sam promijenila bravu na stanu. (S kojim pravom nakon smrti mog brata ide u stan?) I usudio se pohvaliti me da sam je promijenila jer je kao bila stara, ujedno je rekao da mi zeli pomoci ocistiti stan, popraviti instalacije, ukoliko se slazem, da ce me obavijestiti o svim radovima i troskovima te da mu (doslovce) dostavim Kljuc stana. Ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju nemam, kao sto sam rekla, no samo jedna rata je placena, u kolovozu ove godine. Imam izvod iz 7. i 8. mj. kao dokaz. Brat je hitnom odvezen u bolnicu krajem srpnja. Ukoliko dobro razumijem odgovor Matrix-a, bez oporuke rodjak nece dobiti nista (osim pokradenih stvari), ja zadrzavam velikog psa. Unaprijed hvala na 'potvrdi' mojeg razumijevanja Vaseg odgovora, postovani Matrix.

LP, Radmila

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovanje ekipi Legalis team-a, Buduci da ne uspijevam tehnicki postaviti pitanje, otvaram novu temu. Unaprijed hvala moderatoru da moje pitanje merge s prvim (procedura nakon smrti brata), molim vas. Sve vazne info su tamo, da ih ne ponavljam ovdje.

Pitanje: Da li, pravno, prije ostavinske rasprave, imam pravo traziti kopiju ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju od rodjaka? Da li imam pravo prije ostavinske rasprave provjeriti vjerodostojnost i sadrzaj ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju?

Nesto kao P.S. S obzirom kako su se stvari izdogadjale, pismene poruke od mog rodjaka u mom kaslicu (sve info o bratu sam od njega primila sa velikim zakasnjenjem), zatim izvod od banke za jedinu uplatu dosmrtnog uzdrzavanja (samo u kolovozu 19), o ugovoru nisam imala pojma, imam osjecaj da je rodjak iskoristio cinjenicu da je moj brat hitnom odvezen u bolnicu i dao mu Kljuc od stana da se brine o bratovom psu. Brat je mjesec dana bio u intenzivnoj, nije mogao govoriti, nakon mjesec i tjedan dana je preminuo, kako je mogao razgovarati i dogovarati, potpisati ugovor?

Hvala svima na razumijevanju mojeg nepoznavanja prava, takodjer kako dodati novo pitanje na temu koju sam vec prije otvorila.

LP, Radmila

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Radmila Zg je napisao:

Da li, pravno, prije ostavinske rasprave, imam pravo traziti kopiju ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju od rodjaka

Vi možete razgovarati sa rođakom na tu temu, odnosno da Vam jednostavno kaže kojom imovinom je umrli brat raspolagao ugovorom u korist rođaka. Ukoliko rođak odbije suradnju, provjerite u zemljišnim knjigama nadležnog Općinskog suda sve nekretnine za koje vam je poznato da su bile u vlasništvu brata, obzirom da postoji velika mogućnost da je ugovorom otuđena određena nekretnina u korist rođaka. 

Ako uspijete pronaći o kojoj  nekretnini je riječ, tad od z.k.ureda zahtijevajte da vam se izda preslika ugovora, obzirom da bi se takav ugovor nalazio u zbirci isprava u dva slučaja:

1.Ako se radi o ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju, tad je rođak već za života vašeg brata mogao zahtijevati prenos prava vlasništva temeljem istog ugovora, što će reči da bi se ugovor nalazio u z. k. 

2.Ako se radi o ugovoru o doživotnom uzdržavanju, tad rođak nije mogao za života vašeg brata zahtijevati prenos prava vlasništva, no bio je ovlašten zatražiti zabilježbu postojanja ugovora, što će reči da bi se i u ovom slučaju ugovor nalazio u z. k. 

, Radmila Zg je napisao:

zatim izvod od banke za jedinu uplatu dosmrtnog uzdrzavanja (samo u kolovozu 19),

Pazite jednu stvar, obveza davatelja uzdržavanja(vašeg rođaka) nije morala biti novčana tj. obveze mogu biti svakakve, ovisno što je ugovoreno. 

 

, Radmila Zg je napisao:

Brat je mjesec dana bio u intenzivnoj, nije mogao govoriti, nakon mjesec i tjedan dana je preminuo, kako je mogao razgovarati i dogovarati, potpisati ugovor?

Sve ok, no Vi još nemate informaciju kad je ugovor sklopljen. 

 

, Radmila Zg je napisao:

bez oporuke rodjak nece dobiti nista

Obzirom da nije ni zakonski ni oporučni nasljednik, tako je. Međutim da raščistimo određene stvari, nasljeđivanje je jedno, a pravni posao(ugovor) druga stvar. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovanje Legalis team, na mojem laptopu,uvijek mogu jedino otvoriti kakti novu temu, stoga pls pls merge moje pitanje s inicijalnom temom (procedura nakon smrti brata), ukoliko je to ok. Hvala.

Postovanje svima, posebno postovanom Matrix-u, many thx na odgovoru.

1.1. Uplata je na racun mog brata, pise dNa se radi o uplati rate za dosmrtno uzdrzavanje, uplata u kolovozu, iznos 2'500 HRK (izvod banke u 9.mj.). Izvod banke koji se odnosi na srpanj (oko 29.srpnja 2019 je moj brat odvezen hitnom), izvod je dtm u 8.mj. ne spominje ratu za dosmrtno izdrzavanje, stoga mislim da je ugovor ne znam kako sklopljen s osobom pod sedativima i lijekovima u kolovozu o.g. u bolnici. Osim toga, uplatu je u stvari izvrsio rodjakov sin, koji doista nikad nije dosao vidjeti majku, provozati je dok je bila u inv. kolicima, popricati, vidjeti mene, brata, ta nikad nismo klopali zajedno, nikad nije nazvao, nismo razgovarali a kao dio je obitelji, da ne duljim...

1.2. Zvala sam bolnicu gdje je moj brat bio na intenzivnoj, da saznam razlog od cega je bolovao i, u konacnici, preminuo. Dezurna sestra mi je rekla da ga je 'obitelj' posjecivala, dvojica muskih, znaci rodjak i njegov sin, rekla mi je da mi ne moze dati vise podataka i da kontaktiram 'obitelj'. Degutirana sam. Koju obitelj? Rodjak mi je takodjer u poruci iz kolovoza o.g. napisao da zeli ocistiti stan u kojem moj brat zivi, ukoliko se ja slazem, ili da brat dodje k meni u moj cisti stan (niti rijeci o psu kojeg je brat obozavao i koji je vec dosao k meni) ili da ga on smjesti kod sebe dok se moj brat pridigne. Sve skupa, smatram da je ugovor ishitren dok je brat bio mjesec dana u bolnici na intenzivnoj, pod sedativima, da su iskoristili njegovo stanje da ga (i mene), prosto receno, opljackaju.

2.1. Da li imam pravo otici direktno/izravno u nadlezni opcinski sud i traziti izvod iz z.k.?  jer doista ne zelim kontaktirati mog rodjaka, nekako ne pristajem na dodatne lazi. (Mislila sam traziti rodjaka kopiju ugovora pismenim putem, s potvrdom dostave trazenja postom,moguce je da nece odgovoriti ili reci da nema nikakvog ugovora, kao sto je rekao/napisao da nije znao da moj brat ima laptop a ja imam racun na bratovo ime od a1 za srpanj a za kolovoz vise nemam.)

2.2. Ukoliko imam pravo otici, kako naci koji je nadlezni opcinski sud da zatrazim uvid u z.k?

3. U  ovoj situaciji, nisam isla u bratov stan vidjeti da li ima podstanara/e ili ga je prodao, pravno ne smijem?

4. Maticnom uredu sam smetnula s uma reci da preminuli brat ima bankovne racune, no imam dokumente o tome. Da li je ok, ima li smisla, da to kazem sudu tokom ostavinske? (imajuci u vidu nepoznati sadrzaj ugovora o dosmrt. uzdrz.)

As always, unaprijed puno hvala na pomoci, odgovoru. LP, Radmila

nosikiriki

Uređeno od Radmila Zg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 19 sati , Radmila Zg je napisao:

stoga mislim da je ugovor ne znam kako sklopljen s osobom pod sedativima i lijekovima u kolovozu o.g. u bolnici.

Kao što je več rečeno, treba provjeriti kad je ugovor sklopljen, ovako se samo vrtimo u krug. 

 

prije 19 sati , Radmila Zg je napisao:

Da li imam pravo otici direktno/izravno u nadlezni opcinski sud i traziti izvod iz z.k.?

Da

 

prije 19 sati , Radmila Zg je napisao:

, kako naci koji je nadlezni opcinski sud da zatrazim uvid u z.k?

Sud na čijem području se nalazi nekretnina

 

prije 19 sati , Radmila Zg je napisao:

brat ima bankovne racune, no imam dokumente o tome.Ima  li smisla, da to kazem sudu tokom ostavinske?

Ima smisla

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×