Jump to content

"Odbijen" zahtjev za priznavanje prava na novcanu naknadu


TamaraSol

Preporučene objave

Poštovani,

Prije svega lijepi pozdrav svima.

Imam problem s ostvarivanjem prava na novčanu naknadu za nezaposlene. Napomenula bih da ovo nije prvi put da pokušavam ostvarit to pravo i za sada nikad nije bilo problema.

Situacija je ovakva:

Potpisujem ugovor sa Tvrtkom "A" na određeno na puno radno vrijeme, 1.6.2019. -  30.6.2019.

S Tvrtkom "A" potpisujem aneks ugovora kojim utvrđujemo da od 21.6.2019. puno radno vrijeme mijenjamo u nepuno radno vrijeme (na 4 sata).

S Tvrtkom "B" potpisujem ugovor na određeno, nepuno radno vrijeme (na 4 sata) 21.6.2019. - 30.6.2019.

S tvrtko "A" i tvrtkom "B" potpisujem nove ugovore na određeno nepuno radno vrijeme  (svaki ugovor na 4 sata) 1.7.2019. - 31.8.2019.

31.8.2018. Ugovori s tvrtkama "A" i "B" se ne produžuju i ja postajem nezaposlena osoba.

U tom trenutku imam najmanje 9 mjeseci rada u zadnjih 24 mjeseci, imam zadnja 3 puna mjeseca rada, odnosno 3 zadnje pune plaće te prilažem zavodu po 3  platne liste tvrtke "A" i tvrtke "B" za 6. - 8. mj 2019. iz kojih je vidljiva bruto plaća.
Prilažem ugovore tvrtke "A" i "B" te aneks ugovora tvrtke "A".

Također prilažem odluke o otkazu tvrtke "A" i "B" iako iste nisu bile potrebne jer je iz ugovora vidljivo zbog čega je došlo do prekida.

Nakon nekoliko dana stiže mi zaključak...potrebna je platna lista tvrtke "A" od 1.6.2019. - 20.6.2019. te platna lista 21.6.2019. - 30.6.2019. --->taj dio donekle mogu shvatit jer sam im predala platnu listu za 6. mj. tvrtke "A" na kojoj nije odvojeno puno i nepuno radno vrijeme, dakle knjigovodstvo ce napravit dvije platne liste za taj 6. mj. za tvrtku "A" i to je riješeno.

 

Međutim drugi problem je kako kaže njihova pravnica da je iz izlista mog staža vidljivo da mi je radni odnos prestao 20.6.2019. u tvrtki "A" ,

pa im treba dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa 20.6.2019. kod poslodavca u tvrtki "A"---->istina je da se u izlistu staža vidi da je došlo do promjene jer to jedino tako mogu nazvati, a dokaz tome je priloženi aneks ugovora tvrtke "A", radni odnos nikad nije prekinut, samo su nastupile promjene koje se koliko je meni poznato a i knjigovodstvu ne mogu drugačije voditi u zapisu zavoda za mirovinsko, te sada u elektroničko zapisu (radna knjižica) stoji ovako:
Tvrtka "A" 01.6.2019. - 20.6.2019. -->sati dnevno 8.0

Tvrtka "A" 21.6.2019. - 31.8.2019. -->sati dnevno 4.0
Tvrtka "B" 21.6.2019. - 31.8.2019. -->sati dnevno 4.0

Također su mi iz knjigovodstva javili da je datum prijave na obje tiskanice odjave 21.6.2019. zato što se tu stavlja datum zadnje rađene promjene po osiguraniku, što je u ovom slučaju promjena na tvrtki "A" i prijava na tvrtki "B".

Na prvu rekla bih da je pravnica zavoda neupucena jer mi ovo nema logike(a i u zaključku je napisala neke krive stvari, odnosno krive datume), ali mozda je i do knjigovodstva pa me zanimaju vaši komentari i što mislite da mogu učiniti po ovom pitanju, odnosno što trebam jer ne želim izgubiti pravo na naknadu!!?

LP
 

uređeno: od TamaraSol
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dajte im pisano obrazloženje, nisu dobro shvatili. Ako Vas ipak pisanim rješenjem odbiju, odnosno odbiju Vaš zahtjev za novčanu naknadu, na isto se možete žaliti. Ako Vam žalba ne bude uvažena, možete pokrenuti upravni spor pred upravnim sudom. Dakle, stvar nikako nije gotova, a sve što Vam propuste dati na vrijeme, dat će u slučaju da upravni sud uvaži Vaše navode. Po mom mišljenju je ispravno Vaše stajalište - od 21.06. ste nastavili raditi u tvrtki A, samo na pola radnog vremena, nije Vam prekinut radni odnos, već je aneksom ugovora izmijenjen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , TamaraSol je napisao:

pa im treba dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa 20.6.2019. kod poslodavca u tvrtki "A"---->istina je da se u izlistu staža vidi da je došlo do promjene jer to jedino tako mogu nazvati, a dokaz tome je priloženi aneks ugovora tvrtke "A", radni odnos nikad nije prekinut,

Kako Vam je već odgovoreno, također sam mišljenja da ste u pravu.

Naime, jasno je navedeno da nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako joj je radni odnos odnosno služba prestala:

1. zbog toga što je otkazala radni odnos odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca,

2. pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa odnosno službe,

3. sudskom nagodbom kojom je utvrđen prestanak radnog odnosa,

4. zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit koji je posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada,

5. redovnim otkazom uvjetovanim skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanrednim otkazom zbog teške povrede radne obveze odnosno službene dužnosti ili prestankom službe po sili zakona zbog razloga uvjetovanih ponašanjem službenika,

6. zbog izdržavanja kazne zatvora duže od tri mjeseca; 

a ništa od navedenog nije bilo kod Vas u pitanju, tako da je pogrešno njihovo tumačenje promjene koje je nastupila u radnom odnosu kao prekid radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija