Jump to content
Davorzg

Pravo služnosti

Preporučene objave

Zanima me za šta se skllapA služnost. Pravo prolaza i provoza nekom građevinskom česticom.

Da li se može recimo služnost dobiti od vlasnika parcele da mi samo dio njegove parcele služi kao prostor za parkiranje vozila?

Da li ce to prihvatiti nadležne službe u svrhu zadovoljenja parkirnih mjesta odredenih Gupom jer bez toga nemam dovoljno prostora za parkiranje na svojoj parceli

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne. Prostornim planom je određeno i na koji način se može ishodovati dozvola ukoliko se ne može zadovoljiti određeni broj PM a to je "otkupom" PM od JLS. Dakle nećete dobiti PM na javnom parkiralištu ali bi platili naknadu za uređenje istih a kolika je to isto propisuje JLS. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakonom je rečeno da je prometna povrsina povrsina javne namjene, površina u vlasnistvu investitora ili povrsina na kojoj je osnovano pravo sluznosti provoza i prolaza do građevinske čestice.

Posto nisam iz Zagreba mene zanima da li mogu sklopiti služnost sa vlasnikom susjedne parcele da mi ustupi mali komadić terena kako bi se vozilo ispred zgrade imalo mogućnost okrenuti odnosno dovoljan manipulativni prostor jer bez toga ne mogu zadovoljiti uvjet JPT koje kaže da mora postojati manipulacijski prostor za okret vozila. Dakle parkirno mjesto sam zadovoljio ali mi treba mali komadic terena susjedne parcele za okretanje vozila. Vlasnik ne želi prodati ali je suglasan dati služnost pa me zanima moze li se to?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×