Jump to content

Poziv sudskog vještaka i pravna pomoć


btlola

Preporučene objave

Poštovani,

molim vas za pomoć i unaprijed se ispričavam ako je ova tema već bila. Moja situacija je slijedeća. Vlasnik sam stana u zgradi iz 80-ih na 8. katu. Iznad nas je još jedan stan, a mali dio mog stana je ispod male terase (točnije kopanje) stana iznad. Kao što to biva sa zgradama koje se ne održavaju, svaki put kad je obilnija kiša curi voda kroz plafon u spavaću sobu. Problem traje godinama (zid je uništen), a prijašnji vlasnici to nisu održavali budući da nisu živjeli u tom stanu. Kopanja je prije nekoliko godina hidroizolirana, opet je procurila voda. Prije cca. godinu dana postavljene su nadstrešnice na krovu. Jedno vrijeme nije prokišnjavalo, no vjetar je uništio nadstrešnicu pa se problem s vodom vratio. Nakon cca. pola godine su tek postavili novu nadstrešnicu i tjedan dana nakon toga opet je procurilo. Predstavnik stanara je s Upraviteljem organizirao postavljanje nadstrešnice, a sada planiraju tu kopanju premazati nekim sredstvom za hidroizolaciju. Dakle, radi se na nekakvim sanacijama, ali bez da se pronađe problem, odnosno uzrok zašto prokišnjava. Prema predstavniku stanara, premazivanje i nadstrešnica su dovoljno da se riješi problem...

Moja pitanja su slijedeća:

Imam li pravo zahtjevati da se pronađe uzrok prokišnjavanja, odnosno angažira sudski vještak (a ne da se samo "krpaju rupe")? Tko ga plaća i na čiji poziv on dolazi? Trebam li suglasnost svih suvlasnika da se angažira vještak s obzirom da imam problem s nužnim popravkom?

Ako na svoju ruku angažiram vještaka, uz opravdan razlog mogu li tražiti povrat novca iz pričuve?

Ako je potrebno, trebam li angažirati odvjetnika? Trebam li odvjetnika za stvarno pravo ili može bilo koji?

Budući da ne raspolažem dovoljnim znanjem o ostvarivanju svojih prava mogu li zatražiti besplatnu primarnu pravnu pomoć?

Koje eventualno još mogućnosti mi preostaju, budući da predstavnik i Upravitelj nisu za suradnju po pitanju rješavanja problema?

 

Hvala unaprijed na pomoći, nadam se

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje da se još jednom obratite predstavniku stanara/Upravitelju i to pisanim putem. Ukoliko ne bude njihove pozitivne reakcije, tada Vam kao rješenje preostaje sud tj. podizanje tužbe. U međuvremenu, trebali bi sami sanirati problem i to najbolje uz stručnu pomoć, kako ste i sami naveli uz sudskog vještaka građevinske struke, a radi prethodno potrebnog vještačenja. Nakon toga bi sanaciju trebalo izvršiti u skladu s pravilima struke i naravno, sačuvati baš sve izdane račune na ime ovog postupka. Ovakvi dokazi će biti potrebni sudu koji Vam vodi postupak da bi naposljetku dosudio visinu ukupnih troškova, a koje će podmiriti svi ostali suvlasnici putem sredstava pričuve. Ukoliko na računu zgrade (pričuvi) ne bude dovoljno sredstava za podmirenje, a dug se ne podmiri u paricijskom roku kojega sud ostavi dužniku na raspolaganju, tada će ta presuda postati ovršna isprava i putem nje se možete namirivati u ovršnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija