Jump to content

Odjava uzdržavanog člana


Znam da ne znam

Preporučene objave

Pozdrav

Član obitelji kojeg vodim kao uzdržavanog člana je radio na ugovor o djelu i prije neki dan  mu je strana tvrtka na TEKUĆI DEVIZNI RAČUN uplatila iznos koji u protuvrijednosti prelazi 15000 kn. Molim vas odgovorite mi je li, obzirom da se radi o tekućem deviznom računu to automatski vidljivo na poreznoj kada rade moj godišnji obračun i postoje li kakve kazne ukoliko ga ne odjavim ili mi samo to obračunaju u poreznom rješenju i postoji li kakva kazna za tog člana obitelji ukoliko ne napravi IOP i prijavi porez ili mu samo obračunaju porez s pripadajućom kamatom.

Normalno je da od vas ne tražim da me savjetujete da ne platim porez nego se samo želim informirati kako bi sam donio odluku jer se radi o malom prekoračenju i ispada da je radio za ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Romeo 63 je napisao:

Član obitelji kojeg vodim kao uzdržavanog člana je radio na ugovor o djelu i prije neki dan  mu je strana tvrtka na TEKUĆI DEVIZNI RAČUN uplatila iznos koji u protuvrijednosti prelazi 15000 kn. Molim vas odgovorite mi je li, obzirom da se radi o tekućem deviznom računu to automatski vidljivo na poreznoj kada rade moj godišnji obračun

Porezna uprava raspolaže tim podatkom, ali on nije aktivan parametar kod automatske obrade podataka kod godišnjeg obračuna. Program ga obuhvaća samo ako se podnese JOPPD obrazac. Naravno, postoji mogućnost da netko pogleda stanje ž-r uzdržavanog člana, ali referenti rijetko provjeravaju automatski generirane obračune. Kako je ovdje riječ o inozemnom uplatitelju, vaš uzdržavani član je taj koji treba platiti porez i MO i uplatiti obveze i tek tada bi vi automatizmom dobili rješenje da morate platiti porez, a uzdržavani član bi imao povrat uplaćenog poreza (ali ne i MO). Tako da neto iznos za uplatu s vaše strane ne bi bio velik. 

prije 15 sati , Romeo 63 je napisao:

i postoje li kakve kazne ukoliko ga ne odjavim ili mi samo to obračunaju u poreznom rješenju i postoji li kakva kazna za tog člana obitelji ukoliko ne napravi IOP i prijavi porez ili mu samo obračunaju porez s pripadajućom kamatom

Nema ni kazni niti kamata. Porez se utvrđuje na godišnjoj razini. 

prije 15 sati , Romeo 63 je napisao:

Normalno je da od vas ne tražim da me savjetujete da ne platim porez nego se samo želim informirati kako bi sam donio odluku jer se radi o malom prekoračenju i ispada da je radio za ništa.

Ispravno je da uzdržavani član obračuna i uplati porez i MO kao drugi dohodak iz inozemstva, podnese jOPPD obrazac, on će dobiti iznos uplaćenog poreza kao povrat, a vi ćete imati za uplatu (vjerojatno veći iznos od ovoga za povrat). 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija