Jump to content

oštećenje automobila


IvyZg1

Preporučene objave

Poštovani,

susjed je sa balkona na 2 katu nesto farbao bijelom bojom (vjerovatno akrilnom), zbog nepromisljenosti pospricao je aute parkirane odmah ispod zgrade, bila su samo dva:njegov i moj.

Kako ja svoj parkiram malo dalje od balkona moj je prosao "bolje" njegov je kompletno prekriven bijelim tockama. Medjutim dok sam ja bila na poslu imao je puno vremena da prikrije tragove na mojem boje pijeska, i izgrebao mi kompletnu haubu, prednji blatobran, lijevi blatobran i dio lijevih vrata, ja sam primijetila da mi je auto kompletno izgreban po haubi i sa strane  i bila sam u soku od cega, to je fino izgreban lak kao kad nepaznjom koristite u kuhinji zicanu mrezu po recimo kuhinjskim elementima.

Nisam to nikako mogla povezati s incidentom jer njegov auto tih dana nije bio parkiran na parkingu, tek oko 5 dana nakon sam  vidjela njegov auto zasprican bojom i njega kako nesto cisti.

3 tjedna je sutio o tome i izbjegavao me , prije 3 dana dok sam isla cistiti balkon na ogradi balkona iste bijele tockice kao na njegovom autu, prateci njihov trag vidim da su dosle do mog parkirnog mjesta i sine mi da je netko i meni i njemu pospricao auto , ali meni je isao brisati i tako su nastali te ogrebotine na 4 plohe mog automobila, koje su ga unakazile zapravo. i te plohe su najblize izvoru te boje tockice su postajale sitnije kako se kretalo prema mojem parkirnom mjestu.

Srela sam ga isti dan i pitala odakle mu tockice, kaze novi dizajn, kazem pitam jer mi je auto izgreban i da mislim da je netko cistio iste te bijele tockice s mog auta, i on kaze to sam ja bio. Doda jos ako su ostali tragovi brisanja da ce mi on to ispolirati. ja sam ostala u soku. na to je dodao da mi je zvonio ali me nije bilo (sto puta me sreo od tog incidenta), a ja sam svima pricala da mi se netko osvecuje jer mi je perfidno izgreban auto, nije kljucem nego onako da mislite da nije istina.

Susjedu sam iduci dan napisala poruku da idem kod profesionalca koji se bavi poliranjem i da se nadam da ce se to moci rijesiti za 600 kuna, poslala sam mu poruku, razmijenili smo nekoliko poruka u kojima on meni nudi dvije opcije: d ami on sam to ispolira ili da odem na ponudu dana u spansko (mi smo u sesvetama) i da za 250 kuna mi ispoliraju oni tamo auto 3m pastom za poliranje. i da iz dobrosusjedskih odnosa ne zloupotrebljavam situaciju, na sto sam mu rekla da 3 tjedna suti o ovome i dalje se nastavlja blamirati za 600 kuna i tako je "presutno" pristao da ce platiti 600 kuna za popravak stete jer sam mu rekla da onda moze i svog tako, popraviti. Ton razgovora nije bio neprijateljski , rekao je da ne moze vratiti vrijeme nazada ali da je moj auto star (moj auto nije star, ali nakon njegovog uredjenja izgleda staro zasita)

Otisla sam iduci dan kod  teosobe koja ima reference za poliranje na drugu stranu grada, covjek se bavi auto detailingom, polira porche-e i fine aute (moj je renault clio) i kaze da je lak mjestimicno stanjen za pola (mjerio je s insturmentom) i da je to unisteno i da ne moze primiti to da mu je zao , inace bi saniranje kostalo do 600 kuna, covjek mi je jos savjetovao da ga tuzim jer to sto mi je napravio je masakr laka. i kaze procjena stete 2,5 do 3 tis kuna (lakiranje je potrebno 4 povrsine). Pokazao mi je bijele tockice fine po cijelom laku posvuda po cijelom autu, koje ja nisam vidjela prije jer se od ocaja 3 tjedna nisam htjela zagledati u auto niti ga prati nadajuci se nekako da ce kisa oprati ove ogrebotine i da to nije istina, auto mi je samo kompletno lose izgledao.

Kad sam to susjedu rekla  da se mora lakirati da se popraviti to vise ne moze ,bio je sa zenom i djetetom, prvo me pitao koliko mi je auto star (on misli da je moj auto star, a ima tek 80 000km, samo ima tu boju koja nije jarko crvena pa da sljasti, nego je boja pijeska metalic) doda da mi je lijepo ponudio 2 opcije, i ponovno se poziva na dobrosusjedske odnose, i pred zenom kaze d ami je isao jos ocistiti auto, kad sam ga pitala zasto je to samo meni napravio a ne i sebi? i kaze da preko njegovih ledja necu lakirati svoj auto i da slobodno ga tuzim.

Molim Vas da mi opisete proceduru sto mi je najbolje uciniti, ja ga zelim tuziti jer mi je van pameti da mi netko unisti tako auto i napravi materijalnu stetu na mojoj pokretnini dok sam ja na poslu  i onda odlucuje o tome kolika ja visina stete i kako ja moram voziti auto koji izgleda sad 10 godina starije. Ja sam bila ocajna dovoljno i time da se to mora lakirati jer to nikad nece izgledati kao prije a moze i dospjeti kod nekog losijeg majstora pa nece pogoditi boju.

U privatnoj tuzbi koliko dugo bi ona mogla trajati, koji je worst case scenarij, procjena troskova cca, ja sam spremna u ovo uloziti 7-8 tis kuna bez problema, jer to mi je susjed i ja nemam drugog izbora, kolicina bahatosti koju je pokazao samo bih sebi pljunula u lice a osim toga zasto bih trpila stetu koja nije zanemariva.

Kojem sudskom vjestaku to treba voziti, koje korake da napravim

 

Molim za pomoc u koracima daljnjim, odvjetnicu sam nasla, ali mislim da drugi ljudi jednostavno ne osjecaju tu stetu i puno njih mi kaze pa znas ti kakvo je hr pravosudje...taj stav je ubitacan!

p.s. kako da dokumentiram dokaze najbolje?

hvala puno

 

 

uređeno: od IvyZg1
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste našli odvjetnicu, sve će Vam dalje ona objasniti. Worst case scenario i Vaše postupanje u vezi toga:

1. napravite postupak osiguranja dokaza, da vještak u zasebnom postupku izađe na očevid i da utvrdi oštećenja i napravi nalaz i mišljenje glede visine štete. Tada s tim rezultatima osiguranja dokaza pokrećete postupak radi naknade štete. Osim toga, fotografirajte susjedovu ofarbanu ogradu, točkice na parkiralištu i slično.

2. postupak ako susjed tvrdi da je on to napravio i nastavi tako tvrditi, bit će vrlo jednostavan. Ako u postupku to opovrgne, onda imate problem, jer je njegova riječ protiv Vaše i eventualno drugi susjedi koji su ga vidjeli da farba, mogu svjedočiti da je upravo on to mogao pošpricati.

Ako je 3.000,00 kn vrijednost štete, načelno ćete potrošiti oko 5.000,00 - 6.000,00 kn na sudske, odvjetničke i vještačke troškove, s neizvjesnim ishodom zbog eventualnog držanja susjeda. Ako ste u ZG, prvu radnju suda možete očekivati nakon 6 mjeseci, a dvije godine okončanje prvostupanjskog postupka. Ako se susjed bude žalio, to vrijeme se udvostručuje.

Ipak, baš zato što Vam je susjed u pitanju, a ne možete se odseliti eventualno, ja bih Vam savjetovala da razmislite da uzmete tih 600,00 kn koje nudi, eventualno pokušate malo povisiti, i odustanete od sudskog postupka, jer kroz te četiri godine dok se sudski postupak bude vodio, a vjerojatno i puno dulje, nećete moći živjeti tamo i nećete imati mira, a vrlo je vjerojatno da će susjedski odnosi i nadalje biti narušeni zauvijek. No odluka je na Vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija