Jump to content

Info za nezaposlene koji zele otvoriti obrt


GaiusI

Preporučene objave

...

 

Medjutim, ako pogrijesite u proceduri, necete dobiti ni kune.

 

S druge strane pak, o tome gotovo nigdje nista ne pise.

 

Kada dodjete na salter HZZZ-a, kao nezaposlena osoba, pitate da li postoje kakvi poticaji za otvaranje obrta, odgovor je - NE !

 

Jos ste sretni ako Vas u pravilu ne izbace van, jer kao hocete novce ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, morate biti u evidenciji nezaposlenih u HZZZ-u.

 

Jednokratna isplata se odnosi samo na one koji vec primaju novcanu naknadu sa HZZZ-a, a koja se prima u pravilu 1 godinu od dana prestanka radnog odnosa.

 

Mnogi u pravilu primaju dakle, 12 mjeseci po 1000 kn (ili manje, ovisno o drugim cimbenicima).

 

Ako ste u evidenciji nezaposlenih na primjer 3 mjeseca, do sada ste primili najmanje 2 isplate i trebate primiti trecu izmedju 5-10.XII.

 

Razmisljate o vlastitom obrtu.

 

Prvo sto morate uciniti jest da prije nego sto ista poduzmete, odete u HZZZ i zatrazite od njih sa objasnjenjem da namjeravate otvoriti obrt, jednokratnu isplatu na koju imate pravo prema Zakonu o posredovanju pri zaposljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti objavljen u NN 32/2002.

 

U HZZZ-u Vam moraju najprije potvrditi da su Vas zahtjev za jednokratnom isplatom zaprimili, ali isto tako, morate potpisati taj zahtjev.

 

Jednokratna isplata znaci da cete na ziro-racun obrta, kada obrt bude otvoren, kada ziro-racun bude otvoren, dobiti ostatak od 12-3 x 1000 kn (u primjeru), odnosno 9000 kn.

 

Onaj, tko je odmah prvi mjesec podnio takav zahtjev po prestanku radnog odnosa dobiva 12000 kn. Tko takav zahtjev preda po isteku godine dana, zapravo ne dobiva nista.

 

Medjutim, upravo je interesantan ovaj dio u pocetku, kada ste prijavljeni na HZZZ, pocinjete dobivati novcanu naknadu.

 

Tako je zapravo teoretski moguce dobiti na ziro-racun 12000 kn, ako se obrt krene otvarati odmah, prakticno, po prestanku radnog odnosa.

 

Dakle : PRIJE odjave sa HZZZ-a, otici tamo, predati zahtjev za jednokratnu isplatu, tek tada zapoceti proceduru otvaranja obrta, te prema uputama iz HZZZ-a napraviti odjavu iz evidencije nezaposlenih (u pravilu sa danom prije primanja obrtnice).

 

U slijedecem isplatnom periodu na ziro-racun obrta stize jednokratna isplata, u visini 12 mjesecnih naknada umanjenih dakle za vec primljeni dio.

 

Poanta je u tome da za ovo ne zna barem 50 % onih koji su otvorili obrt, bili su nezaposleni, primali su naknadu, ali nisu znali za cinjenicu da moraju predati zahtjev PRIJE otvaranja obrta, PRIJE odjave sa evidencije ...

 

... i ostali bez naknade !

 

Zakon o posredovanju pri zaposljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti objavljen je u NN 32/2002 gdje se u cl. 37 st.1 kaze :

 

"(1) Nezaposlenoj osobi koja ima pravo na novčanu naknadu može se, na njezin zahtjev, isplatiti naknada u jednokratnom iznosu ovisno o utvrđenom trajanju prava na naknadu prema članku 36. ovoga Zakona, radi zapošljavanja."

 

Potrebno je napomenuti da su spomenute izmjene i dopune ovog Zakona objavljene jos i u NN 114/2003, medjutim, ovaj clanak nije mijenjan.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

... ali bi bilo jako zgodno da zainteresiranima objasnite kako mogu doci do tih 24000 kn ... jer, zapravo sve ovisi o cinjenici prava naknade za vrijeme nezaposlenosti koju netko ostvaruje kao i iznosu koji dobiva za vrijeme nezaposlenosti.

 

Pa, ako Vam nije tesko, mozda da pojasnite otkud brojka od 24000 ... ali u svakom slucaju veliko HVALA. Takodjer.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

kako do jednokratne isplate od 24 000 kn ?- meni je poznato samo za 12 000 - kao jednokratna isplata pomoći nezaposlenoj osobi za otvaranje obrta

mike06 je napisao:

Ispravak...do 24.000,00 Kn

GaiusI je napisao:

Na primjer,

 

da li znate da imate pravo na jednokratnu isplatu do max. iznosa 12000 kn (dvanaesttisuca) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija