Jump to content
NikCTX

Otežani prilaz dvorištu - ograda na međi

Preporučene objave

Poštovani,

Pokušao sam situaciju dočarati slikovito.

Naime ja i susjed (zemljište 1 i zemljište 2) dijelimo prilaz svojim dvorištima. Susjed želi na označenom mjestu raditi ogradu. Ta ograda meni ne bi skroz zatvorila prolaz do mog dvorišta i parkinga, no zatvorila u toj mjeri da auto jedva prođe do moje zemlje.

To još i ne bi bio toliki problem da jednom godišnje na moje dvorište mora ući kamion s drvima koji u slučaju da se sporna ograda napravi ne bi mogao ući.

Zanima me smije li on raditi ogradu na tom mjestu i meni "otežati" ulazak u dvorište, unatoč tome što bi ogradu radio na svojoj parceli?

Svi papiri za prilaz su čisti i parcelu dijelimo 50:50.

Do sada i ja i susjed nismo imali nesuglasica po tom pitanju, no zbog nekog inata odlučio s eza taj potez. Dogovorom sam ga pokušao odgovoriti od takvog pothvata no na žalost to neće biti moguče.

Hvala na odgovorima.

Ukoliko treba detaljnije objašnjenje ili slike samo recite.

Untitled.png

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Nadodajem još da je taj prilaz, kroz moje dvorište, i jedini prilaz do njive koja je u nastavku dvorišta - prilaz za radne strojeve.
Još jedna napomena; susjedovo zemljište se prilikom ulaska ne koristi, ili se nagazi možda širina kotača po službenoj zamišljenoj linije međe.

Uređeno od NikCTX

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Meni se čini, ali tu ćete pričekati veće stvarnopravne stručnjake s ovog foruma, da postoji Vaša služnost puta na tih nekoliko metara zajedničke parcele, upisana ili neupisana. Stoga, kad susjed podigne ogradu, možete ga tužiti za smetanje posjeda služnosti i tražiti da uspostavi ranije posjedovno stanje, odnosno da sruši ogradu.

Ima li načina da ograda bude pomična, klizna, savitljiva na neki način da jednom godišnje kad je potrebno otvoriti za prilaz kamiona, da se to može učiniti?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jedina svrha ograde je, nažalost, da mi se onemogući prilaz kako sam gore opisao. Stoga, kako sada stvari stoje, susjed neće ni uzeti u razmatranje pomične ili bilo kakve ograde tog tipa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×