Jump to content
travnik60

Kaznena klauzula u predugovoru

Preporučene objave

Postovani,

 

Da li se kod sastavljanja predugovora o kupnji nekretnine moze uvesti jedna kaznena klauzula koja vrijedi za kupca i prodavatelja u slucaju da odustanu od prodaje odnosno kupnje nekretnine? Naprimjer kazna od 5% dogovorene cijene nekretnine.

Lp

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, nije zabranjeno, ne može se izreći ugovorna kazna za novčanu obvezu, ali nenovčana obveza - obveza na sklapanje drugog, glavnog ugovora, nije novčana obveza, slijedom čega smatram da je ovakva klauzula o ugovornoj kazni dopuštena.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani, hvala vam lijepa na odgovoru.

Pl

 

Postovani,

U izvadku iz zemljisne knjige  na vlastovnici je prijavljena teretovnica na vlasnika koji posjeduje pola nekretnine na temelju bracnog ugovora . Taj zalozni dio isplacuje se ex bracnom paru na dan isplate nekretnine. Da li u svezi ovog zaloznog prava na nekretninu, postoji koji risiko za mene kao kupca te nekretnine.

Da li se uopce mogu izdati vise tabularnih izjava. Tabularna izjava daje se od prodavaoca onda kada je nekretnina u totalnosti isplacena. Ali u tom trenutku nekretnina nije jos uvedena u zemljisne knjige na novog vlasnika. Da li novi vlasnik ima ovdje risika?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne, Vama je kao kupcu u tom smislu svejedno kome uplaćujete novac, a važno Vam je da isplatite bivšem bračnom drugu, jer će Vam on izdati brisovno očitovanje za taj teret tako da ga možete brisati i da Vi imate nekretninu slobodnu od tereta. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 6 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

ne može se izreći ugovorna kazna za novčanu obvezu, ali nenovčana obveza - obveza na sklapanje drugog, glavnog ugovora, nije novčana obveza, slijedom čega smatram da je ovakva klauzula o ugovornoj kazni dopuštena.

Potvrđeno odlukom Vrhovnog suda RH u odluci br. Rev-1190/07 

Iz obrazloženja:

....... budući da prema odredbi čl. 270. st. 3. ZOO ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze (takva klauzula ugovora je ništava). Međutim, člankom 10. Predugovora stranke su odredile da u slučaju odustajanja od kupnje i raskida Predugovora od strane kupca prodavatelj ima pravo ustegnuti  i zadržati pet posto iznosa ukupne cijene poslovnog prostora, time da ustegnuti iznos stranke određuju i ugovaraju kao ugovornu kaznu za slučaj nepoštivanja odredbi ovog Predugovora od strane kupca i tim iznosom prodavatelj se smatra namirenim iz osnova naknade štete počinjene ponašanjem druge strane......... 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×