Jump to content

Tužba za dosjelost


Genijalac

Preporučene objave

Poštovanje

Radi se o predmetu za koji ću u svakom slučaju tražiti pravnu pomoć. Ali volio bih se informirati ranije da bolje shvatim problematiku.

Moj tast sa suprugom, živi u nekretnini u kojoj je i rođen. Njegovi roditelji su bili nositelji stanarskog prava, na nekretnini koja je bila u vlasništvu firme u kojoj su radili. Kada su njegovi roditelji preminuli 80-ih godina, rješenjem o nasljeđivanju on je postao nositelj stanarskog prava, na toj nekretnini u kojoj je rođen i kojoj ne prekinuto živi. 

Kada je 92. godine rađena privatizacija firme u kojoj su radili njegovi roditelji, došlo je do problema. Naime, čestica na kojoj se nalazi nekretnina, obzirom da je u zemljišnim knjigama evidentirana kao livada, nije unesena u temeljni kapital poduzeća, nego se kao vlasnik čestice i svega na njoj upisala Republika Hrvatska.

Ponavljam, na spomenutoj čestici u zemljišnim knjigama, nema evidentiranih nekretnina, iako je kuća sagrađena 40-ih godina i ima urednu adresu, priključke struje, vode i telefona.

Iako više nije bila vlasnik, firma je i dalje nastavila obrađivati tu livadu i tast je nastavio živjeti u kući, ne znajući da se vlasnik čestice na kojoj je živio promijenio.

Do promjene dolazi 1997 godine, jer ta firma propada, i odlazi u stečaj.

Novi kupac, kupuje sve nekretnine i čak od Republike Hrvatske kupuje tu livadu na kojoj moj tast živi u kući.

Danas 22 godine kasnije, moj tast i dalje živi u toj nekretnini. U niti jednom trenu, nitko ga nije ometao u posjedu niti je ikada imao problema vezano za stanovanje.

Tast je u svojih skoro 70 godina, na toj nekretnini dogradio još dvije sobe, terasu i kotlovnicu. Promijenio krov i sve što svi mijenjamo na kućama u tolikom vremenskom razdoblju i to je sada jedna lijepa uređena kuća.

Međutim, obzirom na tastovo loše zdravlje, lako je moguće da se moja punica nađe u situaciji da u toj kući ostane sama. 

 

Moje je pitanje sljedeće, ima li moj tast osnove za tužbu da ga se na temelju dosjelosti na nekretnini upiše kao vlasnika nekretnine u zemljišne knjige ?

 

Hvala Vam lijepa na odgovorima

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija