Jump to content

Ostavinska rasprava i uvjet


Vatrica

Preporučene objave

Pošto smo riješili ugovor o doživotnom uzdržavanju imao bi još samo jedno pitanje u vezi možebitne ostavinske rasprave. Imam majku sa kojom sam sklopio ugovor o doživornom uzdržavanju. Nekretnina koju ću naslijediti (ako nadživim majku) je stan i sve u njemu. Vikend kuća će jednog dana završiti na ostavinskoj raspravi, jer imam i sestru kojoj bi ostavio svoj dio, ali pod jednim uvjetom. Da je ne može prodat i iznajmit 10 god. Da li je tu klauzulu moguće napravit. Ima muža, kćer, sina i unuka. Znači da jednog dana postoji zabrana prodaje vikendice 10 god. ma čija god bila poslije ostavine mod majke. 

uređeno: od Vatrica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , Vatrica je napisao:

jer imam i sestru kojoj bi ostavio svoj dio, ali pod jednim uvjetom. Da je ne može prodat i iznajmit 10 god.

Niti ju možete obvezati da se prihvati nasljedstva, niti imovinu koja čini ostavinsku masu možete uvjetovati na način da se s njom ograničava sloboda vlasništva budućeg vlasnika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da budem iskren, ovo mi je malo ma moram tako reći smiješno. Ja bi sestri poklonio svoj dio, odnosno 1/2 nekretnine, a da ne mogu za istu uvjetovat ništa. Kako mi je onda država uvjetovala zabranu otuđenje auta na 7 god. jer sam ga kupio na vojnu povlasticu. Imao sam žig zabrane u prometnoj dozvoli.

Da li se onda pravno može nešto napravit kako bi se spriječila prodaja vikendice 10 god. Da li je onda jedino rješenje zadržat svojih 50% i nakon 10 god. joj prepisat svoju polovicu. Zašto ona ne bi mogla ako pristane na moju 1/2 dati na ostavinskoj raspravi neku izjavu da se ista neće prodavat 10 god. Zašto onda postoji u vlasničkom listu u trećem redu "Teretovnica". Zar se tu ne može to upisat. Zar to ne spada u teretovnicu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne govorim o svojoj smrti. Ja govorim u slučaju majčine smrti i njezine kuće za odmor koja će biti na ostavinskoj raspravi i nju bi naslijedili ja i sestra ako je nadživimo u istom postotku. Pišem o tome, o 1/2 vikendice koju bi odmah na ostavinskoj raspravi od majke dao sestri uz uvjet zabrane prodaje 10 god. ako se ona sa time složi. No ako su naši zakoni takvi da se to ne može, (po meni glupo) onda ću tražit svoju polovicu i nakon 10 god. joj to darovat, jasno ako ću do tada biti živ. Kažem da su svu ti pravni zakoni tako napravljeni da laiku ili onom koji se slabo u to razumije ništa nije jasno pa mora angažirat odvjetnike ili koga već i to platit. 

Evo primjer najbližeg susjeda u zgradi. Svoj stan je darovao svojoj jedinoj kćeri koja je sada upisana kao vlasnik tog stana 6 god. ali sa time da ga ne može prodat ili iznajmit dok živi. Živi i dalje u njemu. Odavno rastavljen. Dakle ne radi se o dosmrtnom uzdržavanju, već darovnici. Taj dokument su potpisali samo kod bilježnika. Ako se ne varam ostavinsku raspravu vode upravo bilježnici i zašto se onda taj dokument ne bi mogao napraviti odmah na toj raspravi. 

uređeno: od Vatrica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Vatrica je napisao:

Taj dokument su potpisali samo kod bilježnika. Ako se ne varam ostavinsku raspravu vode upravo bilježnici i zašto se onda taj dokument ne bi mogao napraviti odmah na toj raspravi. 

Primjer koji ste naveli je iz domena obveznog prava koji se ne može poistovijetiti sa ostavinskim postupkom. 

 

, Ruby_Danderfluff je napisao:

ali ne za slučaj svoje smrti.

 

prije 13 sati , Vatrica je napisao:

Ja ne govorim o svojoj smrti

Jasno je o čijoj smrti pišete, no Ruby je skrenula pozornost na nešto drugo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix,

Hvala. Onda mi nema druge nego jednog dana ako nadživim majku uzmem 1/2 vikend kuće pa onda nakon 5-10 god. ako toliko poživim darovnim ugovorom poklonim sestri moju polovicu ili njezinim kćerima.

Jednostavno sam mislio da je to na ostavinskoj raspravi moguće, da istovremeno darujem sestri moju polovicu, a ona nekakvom ovjerenom izjavom ili čime već garantira da je zauzvrat neće prodavat 10 god. 

Ili možda odmah poslije ostavinske rasprave skočit kod bilježnika i ako je moguće sastavit darovnicu sa tom klauzulom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Evo me nakon malo duljeg vremena pa samo da još potvrdim neke stvari. 

Dakle jednog dana na ostavinskoj od majke (ako je nadživim) ne mogu darovat sestri svojih 1/2 vikendice sa bilo kakvim uvjetom. Iz toga proizlazi da prihvatim svojh 1/2 što mi pripada po zakonu i onda sestri mogu preko javnog bilježnika darovat svoj dio, ali ovaj put pod uvjetom kojeg sam gore spomenuo, ili recimo da je ne može prodavat ili iznajmit za vrijeme mog života. Da li je moguće na ostavinskoj raspravi ako se sestra i ja dogovorimo da njoj u tom slučaju pripadne 2/3, a meni 1/3. Što se tada pravno mijenja. Koja je pravna razlika između 1/2 i 2/3. Što se može sa 1/2 a što sa 2/3 ili 3/4. Kada je umro otac, sestra i ja smo se odrekli svojeg dijela i sve poklonili majci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Vatrica je napisao:

Da li je moguće na ostavinskoj raspravi ako se sestra i ja dogovorimo da njoj u tom slučaju pripadne 2/3, a meni 1/3.

Moguće je nasljednički sporazum. 

 

prije 9 sati , Vatrica je napisao:

njoj u tom slučaju pripadne 2/3, a meni 1/3. Što se tada pravno mijenja

Ostaje suvlasništvo sa različitim suvlasničkim dijelovima, što znači da Vi i dalje imate pravnu sigurnost koju izvodite iz svog suvlasničkog dijela, odnosno imate 1/3-inu u svakom dijelu nekretnine u cijelosti, toliko dugo dok postoji suvlasništvo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija