Jump to content

Iznenada obiteljska situacija, kako dati otkaz


ana.bab

Preporučene objave

Poštovani, lijepo molim za savjet.

Preko noći mi se, doslovno i posve nenadano, promijenila obiteljska situacija na način da moram skrbiti o djeci i ne mogu nikako to prepustiti nekom drugom iz privatnih razloga te po preporuci psihologa i psihijatra. 

Radim u javnom sektoru gdje kolektivni ugovor kaže da je otkazni rok mjesec dana. Godišnjeg imam još dva dana. Planirala sam dati otkaz, odraditi otkazni rok, ali se eto dogodilo to kako sam gore navela. Na koji način mogu dati otkaz, a da budem pošteđena otkaznog roka? Znam za izvanredni otkaz no on je opravdan u slučaju da je poslodavac gadno pogriješio. U mom slučaju se radi o vlastitoj spriječenosti i nemogućnosti za daljnji rad. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema čl. 122. st. 7. Zakona o radu, ako kao radnik otkazujete ugovor o radu, otkazni rok ne može biti dulji od 30 dana, ako imate osobito važan razlog. Mišljenja sam da je ovakva Vaša situaciji upravo to, osobito važan razlog da Vam se kao radniku omogući da čim prije završite s radom kod postojećeg poslodavca. Naravno, teret dokazivanja je na Vama. Ako ne uspijete uvjeriti poslodavca o postojanje ovakvog razloga, tada on od Vas ima pravo zahtijevati da odradite ugovoreni (ili propisani) otkazni rok, a ako to ne napravite, tada poslodavac ima pravo na naknadu štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to me zanimalo. Problem je što ja trenutno ne mogu ništa posebno službeno dokazati već moram čekati sudsko rješenje. Do tada mogu koristiti bolovanje. Ako Vi mislite da ima smisla pitati ravnatelja, ponavljam, radi se o javnoj službi i u mom sektoru kronično nedostaje zaposlenika, pokušati ću tako. 

Ako ne uspijem dati otkaz bez otkaznog roka, koja mi je druga opcija? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušajte prije svega razgovorom i možda da Vam oni sugeriraju nekakvo rješenje. Ako ne bude od ovoga koristi, pokušajte se pozvati na ovaj naprijed citirani članak Zakona o radu, pa ćete vidjeti ishod. Zatim Vam je opcija, ne odraditi otkazni rok i vidjeti da li će tražiti naknadu štete unatoč svim ovim Vašim pokušajima za mirno rješavanje. Ili pak četvrta opcija, da odradite otkazni rok. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Prije 17 minuta, ana.bab je napisao:

Poštovani, imam problem vezano uz bolovanje, jer mi dr. opće prakse odvija otvoriti bolovanje temeljem preporuke pedijatra.

Obratite se nadležnom HZZO sa kompletnom dokumentacijom, te tražite njihovo tumačenje vezano za doktorovo postupanje, odnosno ako postupa protuzakonito inzistirajte da ga oni kontaktiraju i upozore na Vaša prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, hvala puno na angažmanu i savjetu. Riješila sam problem, vrlo jednostavno, samo se u hzzo-u trebao naći netko tko doista želi saslušati i pomoći. Promijenila sam liječnika i novi mi je napisao potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad temeljem preporuke pedijatra. 

Žalosno je koliko jedna osoba koja ti je 36 godina odabrani liječnik može zagorčati život kada je pomoć najviše potrebna. 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija