Jump to content

Povlačenje tužbe nakon privremene mjere


Marygay

Preporučene objave

U vezi sam s jednim divnim tatom koji se već više od godinu i pol dana bori za skrbništvo nad svoje dvoje djece. Napustio je bračnu zajednicu u travnju prošle godine, a 15.6.2018. je njegova supruga predala tužbu za razvod braka. Majka djece je 11.9.2018. predala zahtjev za privremenom mjerom, a moj partner već 12.9.2018. podnosi protutužbu za razvod braka i također zahtjev za privremenom mjerom. U listopadu nas majka obavještava kako je oboljela od zloćudne bolesti i moli da preuzmemo brigu o djeci. Na idućem ročištu 28.11.2018. pojavljuju se samo njeni odvjetnici, traže odgađanje idućeg ročišta na neodređeno i povlače zahtjev za privremenom mjerom. Moj partner misleći tada kako je majka (prema njenim riječima) u teškom zdravstvenom stanju također povlači svoj zahtjev za privremenom mjerom. Neko vrijeme dogovorno funkcioniraju i on joj pomaže kada god može, ali kako se njeno zdravlje poboljšava tako ponovo počinju sukobi. Majka ni sudu niti nama nikada nije dala uvid u svoju medicinsku dokumentaciju, a samo 6 mjeseci nakon njenih "strašnih i teških dijagnoza" vraća se na redovan posao. Stvari napokon počinju ići u našu korist međutim majka se pojavljuje na ročištu 13.03.2019. i povlači svoju tužbu uz napomenu sudu da odbaci i protutužbu mog partnera jer je u trenutku podnošenja njegove protutužbe izvješće o obveznom savjetovanju bilo starije od 6 mjeseci. Umjesto odbacivanja njegove protutužbe sud mu je dodijelio vremenski rok za pribaviti novo izvješće o obveznom savjetovanju. Novo izvješće o obveznom savjetovanju sastavljeno je 8.4.2019. Dva mjeseca kasnije, 14.6. i 27.6. oboje ponovo podnose svoje zahtjeve za privremenom mjerom koju sutkinja donosi tek prije 3 dana.
Sutkinja je u potpunosti prihvatila majčin prijedlog privremene mjere koji je potpuno u suprotnosti sa željama djece. Djeca su vještačena od strane czzs, dala su izjavu posebnoj skrbnici, a također i izjavu na sudu u kojoj su oboje naveli kako žele nastaviti ravnomjerno viđati roditelje kao i do sada. Do sada su od prekida bračne zajednice naizmjenično bili po 7 dana kod oca i majke, izuzev ljetnih praznika kada je raspored bio nešto drukčiji ali isto ravnomjeran.
Moje pitanje je ima li smisla da moj partner sada povuče svoju tužbu za razvod budući je majka svoju davno povukla i ona u ovom sporu više nije protutužiteljica već tužena? Svjesni smo da ćemo morati sve ponovo prolaziti, ali taj potez bi nam kupio nešto dodatnog vremena za novu borbu. Je li moja teorija ispravna ili nešto propuštam?
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Marygay je napisao:

Svjesni smo da ćemo morati sve ponovo prolaziti, ali taj potez bi nam kupio nešto dodatnog vremena za novu borbu.

Ovo je na štetu djece, što prije okončate postupak to bolje za njih. Ukoliko ne budete zadovoljni odlukom suda uvijek imate pravo na žalbu, a koja je daleko bolje rješenje od povlačenja tužbe odnosno nakon nekog vremena ponovnog podizanja tužbe. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu se složiti s Vama da je povlačenje tužbe na štetu djece. Sutkinja nije uvažila dječju želju koju su iznijeli i u czss i kod posebne skrbnice, a na kraju i pred samom sutkinjom. Starija kćer je izjavila kako želi živjeti s ocem i viđati majku, dok je sin želio ostati 7/7. Svoju odluku sutkinja je u potpunosti donijela na temelju izvještaja nadzornice s kojom smo mi imali sukob zbog neprovođenja mjere nadzora sukladno pravilniku i koja nam se nakon toga zaprijetila kako će sve biti po njenom (partner je bio taj koji je tražio nadzor). Protiv iste smo podnijeli i kaznenu prijavu s puno dokaza za krivotvorenje službenog izvještaja i lažno svjedočenje. Nakon 3 mjeseca nadzora žena nikada nije upoznala stariju kćer, sina je vidjela samo u prolazu, kod nas u kući bila samo jednom kada nije bilo djece, a svjedočila je na sudu kako djeci boravak 7/7 ne odgovara, kako su tužni i povučeni, imaju problema u školi... Oni već godinu i pol dana žive naizmjenično po 7 dana kod oca i majke, prilagodili su se na takav život, pomažu u kućanskim poslovima, poslušni su i odlični učenici s pohvalama. Privremena mjera je totalno suprotna s njihovim željama, a to rezultira stalnim svađama kćeri s majkom, sin je zvao oca i plakao na telefon kako on nije želio takvu odluku. Mama i kćer su ovaj tjedan također imale dva sukoba jer je djevojčica (srednjoškolka) željela doći kod oca na sat vremena kako bi joj pomogao oko matematike, ali ju mama nije pustila, čak suprotno vrijeđala ju je i ponižavala. Nakon njenih izjava na sudu kako želi živjeti s ocem majka je prema njoj vrlo hladna, emotivno ju ucjenjuje i nabija joj osjećaj krivnje što nije baš zdravo okruženje za dijete. Također, djevojčica nam je pričala o vrlo negativnom ponašanju brata kada je kod mame koji tamo ima česte ispade bijesa, dere se na mamu, psuje, odbija spavati sam u sobi ili ostati sam u kući, a mama kupuje mir materijalnim stvarima...

Ono što je nama sada bitno, ako povučemo tužbu da li staje cijeli postupak razvoda uključujući i privremenu mjeru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Marygay je napisao:

Privremena mjera je totalno suprotna s njihovim željama

Trebali ste koristiti pravo na žalbu u odnosu na rješenje o privremenoj mjeri. Pa ako je sudac pristran, postoji viši sud koji donosi odluku po žalbi.

prije 11 sati , Marygay je napisao:

ako povučemo tužbu da li staje cijeli postupak razvoda uključujući i privremenu mjeru?

U izreci Vam piše do kada je na snazi ta privremena mjera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Znači privremena mjera se praktički može ukinuti ako da tužitelj povuče tužbu. Jer prema Obiteljskom zakonu Članak 534. :

(4) Sud će donijeti rješenje o ukidanju privremene mjere:

1. ako stranka u roku od tri mjeseca ne pokrene postupak o odnosu koji se privremenom mjerom osigurava

2. ako se zahtjev za odlučivanje o odnosu koji se osigurava povuče ili odbaci

3. kad je postupak o odnosu koji se mjerom osigurava pravomoćno okončan.

 

Pretpostavljam da za nas ovo više ne vrijedi jer smo uložili žalbu na privremenu mjeru i trebamo čekati odluku ili svejedno možemo odustati od spora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Marygay je napisao:

Pretpostavljam da za nas ovo više ne vrijedi jer smo uložili žalbu na privremenu mjeru i trebamo čekati odluku ili svejedno možemo odustati od spora?

Možete dostaviti podnesak da povlačite žalbu koju ste uložili na tu privremenu mjeru. Samo nisam sigurna da li Vam je to pametno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija