Jump to content
Sign in to follow this  
ALFA-Z

PRAVO PROLAZA

Preporučene objave

Poštovani. Prvi put tražim pravni savjet pa se ispričavam ako griješim u proceduri, temi i sl.

Situacija je slijedeća:

Kroz parcelu kojoj sam korisnik nakon smrti oca, prolaze korisnici nekoliko parcela jer njima je to bilo dozvoljeno usmenim dogovorom pri kupnji istih.

Mislim da se to naziva pravom služnosti.  Parcele na koje su prolazili  u trenutku kupnje nisu imale drugi prilaz jer su okolo bili vinogradi. To je bilo davno, ali sam i ja nakon smrti oca

smatrao da trebaju imati i dalje to pravo prolaza jer se radilo o desetak prolaza godišnje zbog obrade vinograda. u Međuvremenu su okolni vinogradi iskrčeni  pa se može do svih parcela i iz drugih pravaca s legalno ucrtanih vinogradarskih puteva. No kako je vrijeme prolazilo mojom parcelom počeli su se voziti i vlasnici parcela koji nikad nisu bili obuhvaćeni onim prvotnim dogovorom a pristup svojim parcelama imaju legalnim putem koji i je namijenjen za to. Prije otprlilike godinu dana jedan od tih vlasnika koji imaju pristup s druge strane započeo je s građevinskim radovima te u zadnjih nekoliko mjeseci započeo nekakvu djelatnost u kojoj se organiziraju proslave s puno ljudi i automobila (više od trideset automobila

tako da se u toku dana izvrši u oba smjera i stotinjak prolaza kroz moju parcelu koja je velika jedva 81 čhv. to se događa skoro svaki vikend  pa i u toku tjedna. Drugi pak vlasnik velike parcele s velikom građevinom a koja isto ima valjani legalni ucrtani put (a inače smo familija pa mu nismo prigovarali što se vozi po našem jer je to uglavnom bio on sam s jednim autom) prodao je objekt pa se novi vlasnik (od prije mjesec dana) počeo voziti dnevno oko desetak prolaza. Nedavno je izjavio da će graditi bazen pa mogu misliti koliko će prometa tada biti. Kako ja na svojoj parceli imam klijet koja bi trebala služiti za odmor meni i mojoj obitelji  kako je donedavno i bilo a sada su buka, galama, prašina i ogromna količina prometa to sve uništili. Ti automobili prolaze pola metra od stola na kojem se jede a zapinju i u grane ukrasnih stabala koja čine hlad nad stolom.

Dakle ne čine problem oni koji su imali i prije i imaju i sad pravo tuda prolaziti jer je to bila zanemariva brojka prolazaka već oni koji su si sami to pravo uzeli iako imaju pravi put do svojih parcela te sad prolaze i svi korisnici njihovih ugostiteljskih usluga (koje su još uvjek ilegalne tj. bez registrirane djelatnosti).

Kako to stanje više nije podnošljivo odlučio sam ih kulturno zamoliti da se ubuduće koriste svojim legalnim putom a ne mojom parcelom, računajući na to da neće biti problema.

Napominjem i to da legalni put vodi točno pred njihove građevine kako je i normalno a da prolazom kroz moju parcelu zatim kroz još dvije od drugog vlasnika, dolaze zapravo sa zadnje strane do svojih objekata.

Njihov odgovor je bio vrlo nekulturan u smislu "što tebe smeta ako se mi tuda vozimo, voze se i drugi" i sl. te "podići ćemo tužbu i ti ćeš nam morati dati da se vozimo jer to je jedini prilaz." Nakon što sam na kopiji katastarskog plana pokazao njihov put i predložio na se prošetamo tim putom do njihovih parcela, s visoka su mi se obratili sa" nemaju oni šta samnom raspravljati jer taj put ne postoji a ako treba kupit će i sve ostale parcele oko mene te meni onemogućiti prilaz" (iako je to apsurd jer do moje čestice postoji ucrtan put).

Dakle moje je pitanje: kako ja mogu zaštiti svoje pravo na privatno vlasništvo, na svoj mir na svome, kako ih uvjeriti da se voze legalnim putom a ne mojom parcelom?

Ponavljam da problem predstavljaju vlasnici parcela koje imaju legalne prilaze s druge strane a sam problem je intenzitet prometa koji se penje i na više od trideset automobila kombija i sl. koji se neprestano voze amo tamo pa je to nekad možda blizu stotinjak prolaza u jednom danu, naravno ne baš svakog dana, ali usvakom slučaju previše.

Nadam se da ću dobiti odgovor od pravnog stručnjaka kako ne bih napravio nešto krivo .

Zahvaljujem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×