Jump to content
zao

zastara za kamatu za račun javne usluge

Preporučene objave

zao    3

Nedavno sam dobio račun za plaćanje kamate za račune javne usluge od 27.prosinca 2017. do 23.srpnja 2018., s tim da sam te račune platio 31.kolovoza 2018. Je li 1.rujna 2019. nastupila zastara, sukladno čl.223. i čl.232. Zakona o obveznim odnosima?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , zao je napisao:

Je li 1.rujna 2019. nastupila zastara, sukladno čl.223. i čl.232.

Odredbe čl. 226 ZOO između ostalog propisuju zastarni rok od tri godine za slučaj samostalnog potraživanja kamata u situaciji kada je glavno potraživanje prestalo postojati (isplatom ili na drugi način).

Naime,kamate teku kontinuirano od dospijeća do prestanka glavnog potraživanja, pa samostalno potraživanje kamata (nakon podmirenja glavnog potraživanja kao u ovom slučaju) zastarijeva u roku od tri godine od nastanka svakog pojedinog dnevnog iznosa kamata, jer to potraživanje nastaje i dospijeva svakog dana u vremenu od dospijeća do prestanka glavnog potraživanja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
zao    3

Hvala na odgovoru, ali u zakonu nigdje ne piše da se potraživanja kamata računaju od dana NASTANKA kamate. Sukladno čl.226. st.1. ZOO-a, tražbina povremenog davanja, u šta pripada i tražbina kamata, zastarijeva u roku od tri godine od dana dospjelosti svakog pojedinog davanja, odnosno dospjelosti tražbine kamate. 

DAKLE, POJAM "TRAŽBINE POVREMENOG DAVANJA" SE ODNOSI NA DOSPIJEĆE TRAŽBINE KAMATE, A NE NA NJEN NASTANAK.

Naravno, to je samo moje mišljenje, a ja nisam pravnik. U ovom konkretnom slučaju, račun kojim javno tijelo traži da platim kamatu je izdan 30.rujna 2019., odnosno 13 mjeseci nakon šta sam ja platio sve račune?!  Ako račun zastarijeva nakon godinu dana, a prema čl.223. ZOO-a sve tražbine kamata zastarijevaju onda kad zastari račun, kad bi kamata zastarijevala tri godine od dana nastanka kamate, zar ne bi onda čl.223. bio u suprotnosti sa čl.226. ?

Zatim, na samom mom računu nigdje ne piše da se plaća radi podmirenja kamate nego pod opisom plaćanja piše "POTROŠAK", dok u specifikaciji računa (dijelu računa koji se ne predaje javnom tijelu prilikom plaćanja računa) pod ukupnim iznosom računa, nakon iznosa cijene računa u kunama piše "STRUKTURA PRODAJNE CIJENE m3". Jedino pod izlistom računa za koje se traži kamata (za račune od 27.prosinca 2017. do 23.srpnja 2018.) piše da je to RAČUN OBRAČUNA KAMATA, ali od 30.rujna 2019.?! 

 

Uređeno od zao

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
zao    3

Obrat u čitavoj ovoj prići...

U razgovoru sa javnim tijelom saznao sam da oni u spornom periodu, od 27.prosinca 2018. do 23.srpnja 2019., a ni u kasnijem, uopće nisu zaračunavali kamatu, zbog nekakvih softverskih problema (kako kažu). A onda dolazi 30.studenog 2019. kad mi javno tijelo izdaje račun na kojem piše "potrošak", ali iz jednog drugog papira koji mi je stigao uz taj račun saznajem da se taj račun odnosi na kamate za navedeno razdoblje.

Dakle, javno tijelo me je prvi put obavijestilo o postojanju tih kamata 13 mjeseci nakon plaćenog računa (31.kolovoza 2019.), je li to zakonito?!

Osim toga, dodatni problem mi je taj što sam ja 31.kolovoza 2018. pretplatio svoj dug javnom tijelu, jer sam, ne želeći imati previše kontakta s njima (što je izgled greška) uplatio malo veći iznos za plaćanje idućih računa javnom tijelu, tako sam danas 16.listopada 2019, još u plusu. Međutim baš zbog postojanja tog viška novaca na mom računu, javno tijelo je (automatizmom)  skinulo iznos koji odgovara njihovom potraživanju predmetnih kamata, pa se pitam je li zbog toga na računu od 30.rujna 2019. piše "potrošak", a ne piše "obračun kamata" (što je bila njegova stvarna namjena)?!

Kakve su mi šanse na Upravnom sudu, jer sve znam kako će mi odgovoriti javno tijelo i njegovo povjerenstvo?

P.S. Znate li da ta povjerenstva nemaju pravnu osobnost, pa se postavlja pitanje kako onda mogu donositi pravne odluke?!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako postoji više obveza, tada je redoslijed kojim se računovodstveno zatvaraju obveze - prvo kamata, pa trošak, pa glavnica (odnosno, prvo sporedna, pa glavna potraživanja). Dakle, oni su zatvorili Vašom uplatom kamatu, a ostala je otvorena glavnica.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
zao    3

Račun za koji javno tijelo sada. 30.rujna 2019. potražuje kamatu, ja sam platio 31.kolovoza 2018. Nikakva saznanja da uopće postoji kamata nisam imao do 30.rujna 2019. Sljedeće, na računu od tog 30.rujna 2019. (kojim javno tijelo potražuje kamatu) nigdje ne piše da je za podmirivanje kamate nego da je za potrošak (misli se na potrošak vode).

Je li tu sve zakonito, kakve su mi šanse na Upravnom sudu da poništim taj račun od 30.rujna 2019., iako je javno tijelo skinulo sa mog računa iznos potreban za podmirenje kamate, budući da sam ja 31.kolovoza 2018. "debelo" pretplatio svoje račune kod tog javnog tijela, tako da sam do dan danas u plusu?!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jest, sve je zakonito iz razloga koji sam Vam navela, sad ćete se opet dovesti u situaciju da niste platili glavnicu, na glavnicu će Vam teći kamate, kad uplatite, onda će Vam tim uplatama stalno zatvarati kamatu i nikad nećete uspjeti platiti glavnicu, i tako u krug. Sve podmirite, i onda plaćajte redovito, nema Vam druge.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×