Jump to content
pejo39

Podjela nasljedstva unaprijed da se izbjegnu sporovi nakon smrti

Preporučene objave

Pozdrav svima, trebam savjet oko sređivanja nasljedstva. 
Otac i majka su bolesni i stari, i htjeli bi dok su još sposobni da razdjele imovinu da se kasnije sestra i ja ne bismo svađale.
Otac je vlasnik više zemljišta i želi da ja koji se o njima skrbim godinama dobijem vrednija zemljišta, a sestra koja nije pokazivala previše brige za njih da dobije manje i to manje vrjednije komade. S druge strane, majka je vlasnica kuće i želi da tu imovinu sestra i ja podijelimo točno popola nakon njihove smrti. 
Mislili su sve to transparentno izvesti tako da otac darovnim ugovorima meni i sestri istodobno podijeli zemljišta prema svojim željama (s kojima se ja slažem više, a sestra naravno manje), a pitanje kuće ugovorom o doživotnom uzdržavanju (u koji bi stavili i sestru da je potaknu da počne brinuti o njima) ili bi u slučaju njenog neslaganja to ostavili to za ostavinsku raspravu s čime se ja baš ne slažem, ali ću ispoštovati.
E sad, kako sam proučio o tim ugovorima, brine me mogućnost da sestra kasnije i unatoč svom dijelu traži i moje zbog razlike vrijednosti zemljišta. Jednako me brine i da u slučaju da pitanje kuće ostavimo za kasnije dođe do problema jer ona smatra da joj pripada tri četvrtine kuće zbog djece.
Zato vas molim savjet kako da razdjelimo sve prema željama oca i majke, a da ja nakon njihove smrti izbjegnem vrlo moguće sudovanje sa sestrom, i naravno kako da ne budem oštećen? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Roditelji slobodno raspolažu svojom imovinom za života i eventualni budući nasljednici ne bi trebali imati u tome nikakvog upliva. Neka roditelji to učine kako žele. Ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim biste bili obuhvaćeni i Vi i sestra nije za vas nikakvo rješenje. 

U slučaju da ne podijele imovinu za života, Vi i sestra biste kao nasljednici nasljeđivali imovinu na jednake dijelove, dakle, bili biste upisani u polovice i u kući i u zemljištima, pa biste onda te suvlasničke zajednice razvrgavali jednu po jednu. Postoji li opcija da jedno od Vas dobije kuću, a drugo sva zemljišta, je li to ekvivalentno?

Nažalost, ovo što postavljate nije pravno, već ljudsko pitanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru, pitao sam ih i njihova je odluka takova. Imaju razloge u koje ovdje neću ulaziti i ja poštujem njihovu odluku iako se osobno ne slažem sa svime i mislim kako sestra zbog ružnog odnosa prema njima ne zaslužuju ni polovicu, ali razumijem roditelje i kao i oni želim da mučna obiteljska situacija bude riešena ali čini se da ništa od toga.
Ako sam dobro shvatio, što god oni sada napravili nije garancija da sestra sutra neće moći sporiti i da nema načina da oni razdjele sve kako hoće i da se to ispoštuje? 
Ako bi sad otac podjelio zemlju kako namjerava, dakle njoj manje, meni više, je li onda za mene najbolje da uopće ne računam na ta zemljišta sve dok jednog dana ne dođe do ostavinske i sestra ne dobije pola od svega?
Ima li onda smisla sada trošiti novac i vrijeme na sve te ugovore kada nakon smrti vlasnika imovine svo nasljeđe ide fifty-fifty i sve se može pobijati? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije da se baš sve može pobijati. Ako roditelji podijele imovinu za života, tada za ostavinsku raspravu nakon njihove smrti više ništa ne ostaje za podijeliti i to nije loše rješenje. Međutim, ako oboje budete upisani kao suvlasnici kuće po ugovoru o doživotnom uzdržavanju, nužno će nakon smrti roditelja doći do spora između vas i opet ćete u postupku radi razvrgnuća suvlasništva morati razdijeliti kuću, bilo geometrijski, bilo prodajom i podjelom kupovnine, bilo da jedno ili drugo otkupi suvlasnički udio onoga drugoga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×