Jump to content

Invalidska mirovina, ovrha, povrat u prijašnje stanje


Mico13

Preporučene objave

Poštovana zajednice,

Evo ukratko mog slučaja, nadam se da će mi netko pomoći s korisnim savjetom...

Dakle, 2012. godine mi invalidska komisija u Puli konstatira 50% invalidnosti, slučaj odlazi na reviziju u Zagreb gdje se to rješenje poništava i vraćaju me na posao koji naravno ne mogu obavljati s obzirom na dijagnozu (diplopija). Pokrećem upravni spor, 2016. dobijam presudu u svoju korist i ponovno mi komisija, sada po presudi upravnog suda, priznaje pravo na invalidsku mirovinu sa 2012. godinom. U rješenju navode koliko iznosi invalidska mirovina od 2012., a s pravomoćnosti rješenja počinju isplaćivati tekuću mirovinu. Nakon mog upita kada će početi isplaćivati zaostatke HZMO mi odgovara da su mi priznali pravo s 2012., ali da pravo na isplatu teče s danom pravomoćnosti, ukratko da će isplaćivati novu mirovinu ali da nemam pravo na zaostatke.

Nakon nekoliko poziva da podmire dugovanje koje smatram da po njihovom rješenju imaju, a na njihovo oglušivanje, pokrećem ovrhu pred općinskim sudom. Na svoje rješenje HZMO mi je dao pečate ovršnosti i pravomoćnosti. Sud nalaže ovrhu i sredstva su doznačena na moj račun. MJESEC dana van roka za žalbu HZMO dostavlja prijedlog za povrat u prijašnje stanje s obrazloženjem da imaju arhivu na dvije lokacije udaljenu čak 2 km i još hrpu gluposti. Razgovaram s tri odvjetnika i svi mi kažu da nema šanse da sud dopusti povrat u prijašnje stanje kada je u pitanju tako organiziran sustav kao što je HZMO. Ali gle čuda, sud prihvaća opravdanja i dopušta povrat u prijašnje stanje i uvažava žalbu te poništava ovrhu pod obrazloženjem da "sud misli da rješenje HZMO nije ovršna isprava"!

Zanima me da li je netko imao sličan slučaj da općinski sud dozvoli povrat u prijašnje stanje  s tolikim kašnjenjem od zakonskog roka?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje nema "kašnjenja od zakonskog roka", jer se ovdje ne primjenjuje rok za žalbu po Ovršnom zakonu, već rok za povrat  u prijašnje stanje koji je određen čl. 118. Zakona o parničnom postupku. Tako da je ovdje rok 8 dana od saznanja za propuštanje na poduzimanje radnje, odnosno 2 mjeseca od dana propuštanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija