Jump to content
Kukunka33

Svea ekonomi ovrha i osobni stečaj

Preporučene objave

Poštovani, 

prije nekoliko dana dobila sam na kućnu adresu na kojoj ne živim 15 god. obavjest od Svea ekonomi da sukladno ugovoru o cesiji sa RBA za kredit od prije više od 10 god. gdje sam su dužnik njima dugujem više od 200 000 kn. Ranije me nisu nikad kontaktirali u vezi dugovanja po navedenom kreditu. Ja sam inače blokirana na Fini 10 godina zbog drugih ovrha. Ne znam napamet sad bez očevidnika o kolikim se iznosima radi. Zaposlena sam na određeno i imam ispod prosječna primanja. Fina mi uzima 1/4 primanja za ovrhe, ostatak primam na zaštićeni račun. Dali mi savjetuje pokretanje osobnog stečaja s obzirom da ovim tempom neću nikada otplatiti dugove. Ne posjedujem ništa od nekretnina i pokretnina. Oprostite zbog poduzeg pitanja. Šaljem Vam u prilogu ovo što su mi poslali. Hvala svima unaprijed! 

received_464777717484997.jpeg

Uređeno od Kukunka33
Skrivanjem osobnih podataka

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, Kukunka33 je napisao:

Dali mi savjetuje pokretanje osobnog stečaja s obzirom da ovim tempom neću nikada otplatiti dugove.

otiđite u Finu i razgovarajte sa djelatnikom za stečajeve i ovaj dug također spomenuti....ako ispunjavate uvjete i takva je situacija mislim da bi trebali ići tim putem rješavanja svojih dugova

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja se slažem: ako nemate nekretnine za prodati kojima bi podmirili dugove, ako nemate načina za steći dodatne prihode koji bi išli u otplatu dugova, osobni stečaj je put kojim biste trebali ići, jer ćete svakoga mjeseca davati po 1/4 svojih primanja, a dug će zbog kamate sve više rasti, i tu jednu četvrtinu ustvari bacate u bunar. Ovako ćete i dalje vrlo vjerojatno plaćati tu 1/4, a svi dugovi će Vam nakon 5 godina kušnje biti izbrisani kao nenaplativi (naravno, ako se budete u tih 5 godina ponašali kao pošten potrošač).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Svakako prije pristupanja u poslovnicu Fine pogledajte Zakon o stečaju potrošača. U Vašem slučaju bi se primjenjivao od čl. 1. do čl. 79., tako da uopće vidite kakav je postupak i da možete pratiti izlaganje osobe na Fini i parirati joj sa pitanjima koja su za Vas bitna tj. da dobijete što bolju sliku cijelog postupka, jer ljudi često olako pristupaju ne znajući o čemu je uopće riječ, i koliko je postupak dugotrajan.

Evo link za Zakon o stečaju potrošača

https://www.zakon.hr/z/825/Zakon-o-stečaju-potrošača

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovorima. Borbena, možete mi molim pojasniti članak 5 ovog zakona gdje navodi da je stečaj moguć samo ukoliko je potrošač nesposoban platiti tj. ako najmanje 90 dana ne može ispuniti jednu ili više dospjelih obaveza u iznosu od min. 30 000kn. Što bi moglo biti upitno u mom slučaju? To što sam zaposlena ili iznos ukupnih potraživanja? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 38 minuta, Kukunka33 je napisao:

Što bi moglo biti upitno u mom slučaju? To što sam zaposlena ili iznos ukupnih potraživanja? 

Bitno je da imate više od 90 dana evidentirano u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje iznos veći od 30.000,00 kn na ime dospjelih obveza. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 7 sati , Kukunka33 je napisao:

Bila na Fini, može mi netko pojasniti šta ovo znači 

To znači da su sve ove ovrhe zbog nemogućnosti naplate isknjižene iz Fininog očevidnika i da ne čekaju u redu za naplatu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×