Jump to content

Prekid rodiljnog dopusta radi godišnjeg odmora


Lukre1

Preporučene objave

Poštovani, 

molila bih vas ako mi možete pomoći u tumačenju zakona i mojih prava. Naime 2017 godine sam zatrudnila prvi put i iz te godine mi je ostalo 10 dana neiskorištenog godišnjeg odmora. U 2018 sam  zatrudnila drugi put te mi iz te godine pripada 20 dana godišnjeg odmora. Na posao bih se trebala vratiti u drugom mjesecu 2020. Sukladno tome i iz 2019 godine imam pravo na 20 dana godišnjeg odmora. Kako sam proučila u zakonu pravo na godišnji odmor iz prethodne godine imam pravo zbog rodiljnog dopusta iskoristiti do 30.12 iduće godine. 

Kako mi ne bi propao godišnji odmor iz 2018 godine obavijestila sam svog poslodavca da bi sa 1.11.2019 iskoristila godišnji odmor iz 2018 i 2019 te prikinula roditeljski dopust te nakon isteka godišnjeg se vratila na roditeljski dopust. 

Poslodavac mi je odgovorio negativno odnosno rečeno mi je da godišnji mogu iskoristiti nakon povratka na posao što znači da mi 20 dana iz 2018 propada. 

Dali poslodavac ima pravo na to? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Lukre1 je napisao:

Kako sam proučila u zakonu pravo na godišnji odmor iz prethodne godine imam pravo zbog rodiljnog dopusta iskoristiti do 30.12 iduće godine. 

Tako je, ovo je iznimka od pravila sukladno čl. 84. st. 5. Zakona o radu.

prije 5 sati , Lukre1 je napisao:

Poslodavac mi je odgovorio negativno odnosno rečeno mi je da godišnji mogu iskoristiti nakon povratka na posao što znači da mi 20 dana iz 2018 propada. 

Dali poslodavac ima pravo na to? 

U tom slučaju za neiskorišteni godišnji odmor bio bi kriv poslodavac, pa bi mogli potraživati naknadu štete. Upozorite poslodavca da ovakvim postupanjem krši čl. 111. Zakona o radu, a koji regulira pitanje odgovornosti poslodavca za štetu uzrokovanu radniku, te kaže da ako radnik pretrpi štetu na radu ili u vezi s radom, da mu je poslodavac dužan naknaditi štetu po općim propisima obveznog prava. Također kaže i da se pravo na naknadu štete iz ovog članka odnosi i na štetu koju je poslodavac uzrokovao radniku povredom njegovih prava iz radnog odnosa, a to bi bio ovaj Vaš slučaj tj. pravo na godišnji odmor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija