Jump to content

HZZO-povrat sredstava iz dopunskog


beliazaris

Preporučene objave

Postovani,

postoji li osnova za potrazivanje dodatne premije za dopunsko osiguranje 9 mjeseci nakon otkaza dopunskog kod HZZO-a zbog prijelaza na drugog providera (ili je proslo doba zastare)?

Doticni je bio kod HZZO godinama bez prekida, medjutim zadnje osigurateljno razdoblje je trajalo ca. 9 mjeseci ( s time da je prije automatski produzivano). HZZO se poziva na odredbu tocke XVI. opcih uvjeta ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, prema kojem je propisano da ugovaratelj s kojim je raskinut ugovor ili koji je otkazao ugovor treba platiti razliku izmedju troskova zdravstvene zastite i iznosa pripadajuce premije , ukoliko su troskovi zdravstvene zastite visi od iznosa premije pripadajuce razdoblju osiguranja do dana raskida, odnosno otkaza ugovora ,osim u slucaju kada je osigurateljno  razdbolje trajalo godinu dana (NN broj 91/13.....i 99/17).

To konkretno znaci da placate svoje premije za policu dopunskog redovito, mjesecno; otkazete ugovor nakon 2 1/2 godine, medjutim ne tocno na dan zavrsetka obracunskog razdoblja (u ovom slucaju osigurateljnog razdoblja) i tada se HZZO 10 mjeseci nakon vaseg raskida ugovora, a pri cemu vas o tim "penalima" ne informira, sjeti da bi u roku od 15 dana trebali platiti razliku za participacije koje su oni pokrili (a koje bi inace kompletno pokrili), a koja prelazi mjesecne premije koje ste uplacivali. Time dakle u zadnjem razdoblju platite SVE troskove koje bi platili i bez osiguranja. Tko ovdje koga voza? Koji bi onda bio smisao toga dopunskog?

Mislim da je to protupravno. HZZO bi pri raskidu ugovora morao informirati pismeno o tome, a osim toga otkud bi netko trebao znati otkada oni racunaju svoje razdoblje /godinu. https://www.vecernji.hr/vijesti/za-otkazanu-policu-dopunskog-hzzo-a-ne-treba-platiti-dug-1081671

Na navedenom linku je clanak gdje pise da je to ministarstvo gospodarstva ocijenilo nepostenom praksom/prevarom. Nije mi poznato da li u medjuvremenu ima novih presuda/informacija.

Kome se obratiti za zalbu i na koje se clanke pozvati, ako to uopce ima smisla.

 

Hvala Vam na komentarima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

Koliko i ja znam, ovo je osiguranje ugovoreno kao godišnje i automatski se obnavlja istekom godine. Međutim, možete se pozvati na odredbe Zakona o zaštiti potrošača o zavaravajućoj i nepoštenoj poslovnoj praksi. 

Postovani,

 

oni se pozivaju na odredbu XVI. iz svojih opcih uvjeta. https://www.hzzo.hr/opci-uvjeti-ugovora-o-dopunskom-zdravstvenom-osiguranju/

Imate li tocan clanak na koji bi se doticni pozvao?

 

Hvala Vam na komentaru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija