Jump to content

Sjednica izvanraspravnog vijeća - opoziv uvjetne


gboy

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Osuđen sam na 6 mjeseci ( 2 god uvjetno ) zbog kaznenog djela prijevare. U presudu je ugrađen i dvostruki uvjet u vidu imovinsko-pravnog zahtjeva na ime oštećenika, tj. povrata nezakonito stečene imovine ( 10 000 HRK ).

Rok za povrat je bio do 10.08.2019., i u tom roku je vraćen iznos od 6400 HRK. Oštećene stranke su potvrdile primitak uplaćenih sredstava, te imam i potvrde o uplati. Ostatak iznosa od 3600 HRK ću uplatiti 16.11.2019., a o čemu sam obavijestio i sud.

Prošli mjesec je sud sazvao sjednicu izvanraspravnog vijeća po prijedlogu OD ( jer dvostruki uvjet nije ispunjen ) koja će se održati u ponedjeljak, 21.10.2019. Pretpostavljam da je sjednica sazvana u svrhu odluke o opozivu uvjetne presude ( nisam u Hr te poštu nisam primio, nažalost ).

Da li poznajete praksu u ovakvim slučajevima i vijeće će uvažiti moju spremnost da podmirim obvezu iz presude te neće ići na opoziv uvjetne već u potencijalno produljenje roka?

Ukoliko se bude išlo sa odlukom da se opozove uvjetna i primijeni zatvorska kazna, a za što postoji mogućnost, koji je redoslijed događaja sa pravnog aspekta?

Pravomoćnost odluke o opozivu ( da li se odluka donosi na ovoj sjednici i pravomoćnost nastupa 3 dana nakon? ) --> poziv na uručenje odluke o izvršenju kazne --> sudski poziv na izvršenje kazne?
Također, koji je u praksi vremenski okvir od trenutka pravomoćnosti opoziva do poziva na izvršenje kazne, tj javljanja u kaznenu ustanovu?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imali smo nedavno slučajeva da je sud opozvao uvjetne osude bez dodjele dodatnog roka, ali to u slučaju da baš ništa nije plaćeno do sjednice izvanraspravnog vijeća. U Vašem slučaju bi moglo doći do produljenja roka, ali sve i da ne, na odluku izvanraspravnog vijeća imat ćete mogućnost žalbe, pa u žalbenom roku platiti i to dostaviti žalbenom sudu uz žalbu. 

Dakle, pravomoćnost odluke o opozivu nastupa nakon 15 dana od primitka, ako u tom roku niste uložili žalbu, odnosno dostavom odluke kojom se žalba odbija (imate, još jednom podvlačim, pravo na žalbu na tu odluku). Nakon toga sud obavlja statistiku, donosi rješenja o troškovima eventualnim odvjetnicima, vještacima i tumačima u postupku, dostavlja spis sucu izvršenja, dostavlja Vam se odluka o izvršenju i poziva Vas se na izvršenje. To može biti i pola godine do godinu dana kasnije. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija