Jump to content
scenicsen

Na sudskom rocistu promjena iskaza danog na policiji

Preporučene objave

Na policiji sam dao iskaz u kojem priznajem jedno kazneno djelo. Suokrivljenica koju sam prilikom tog istog iskaza prokazao je također pozvana na policiju da da iskaz, i potvrdila je sve ono što sam i ja rekao, dakle tereteći i sebe i mene. Ja sam to rekao uz prisutnost odvjetnika, ona nije imala branitelja.

Uskoro ide prvo sudsko rociste. S obzirom da smo oboje sebe okrivili jer smo mislili da tako stitimo blisku osobu u obitelji smatrajuci da je ona ucinila kazneno djelo koje se stavlja na teret nama (prije svega meni), zanima me kakve su sve mogucnosti branjenja - odnosno, koliko se isplati mijenjati iskaz dan na policiji sada na sudu, i kolika je šansa da će sud to uvaziti. Jesmo li i ja i ona pod prijetnjom da nam se sudi zbog davanja laznog iskaza jer nismo okrivljavali samo sebe (sto znam da nije kazneno djelo), vec i jedno drugog? Koliko u takvim slucajevima sudovi vjeruju iskazu danom pred policijom kao dovoljnom indicijom s obzirom da postoje i drugi indikativni dokazi da sam ja pocinio to djelo (jer su neki predmeti u mom vlasnistvu)?
Znam da bih to trebao prodiskutirati s odvjetnikom, ali zanima me vase misljenje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možete mijenjati mišljenje, ali se obrani koja se daje vremenski bliže inkriminiranom događaju, po mom mišljenju više vjeruje, pa ćete morati imati vrlo dobro obrazloženje zašto sada mijenjate obranu.

Što se tiče davanja lažnog iskaza, to se djelo po mom mišljenju može počiniti samo s namjerom, i to namjerom da netko drugi završi u zatvoru pod lažnim optužbama, tako da u ovom slučaju mislim da ne bi došlo do takvog optuženja. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako je obrana dana u formi dokazne radnje (snimljen audio-video uređajem), a vi promijenite priču na sudu, tražit će vas objašnjenje, a takve stvari u pravilu ne prolaze dobro odnosno kako Ruby kaže, gotovo uvijek se uzima ranija obrana kao ona "prava".

Kako ste u ulozi okrivljenika, nema opasnosti od progona za kazneno djelo davanja lažnog iskaza.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×