Jump to content

Tužba radi stjecanja bez osnove (kapara)


Prevaren i pokraden

Preporučene objave

prije 2 sati , Prevaren i pokraden je napisao:

Tužbe radi stjecanja bez osnove (kapara)?"  

 

Pretpostavka je da ste Vi bili kupac u nekakvoj kupoprodaji radi čega ste drugoj strani dali kaparu u određenom iznosu, pri čemu je prodavatelj naknadno odustao od kupoprodaje, odnosno je ugovor raskinut a isti odbija vratiti kaparu. 

Iz vaše objave se ne može sa sigurnošću utvrditi da li potražujete kaparu u dvostrukom iznosu, pa vam prosljeđujem primjerak takve tužbe koju možete prilagoditi za vaš konkretan slučaj. 

 

OPĆINSKI GRAĐANSKI SUD ______________

Pravna stvar:

Tužitelj:

Tuženi: 

T u ž b a

radi isplate dvostruke kapare

Vrijednost spora: _______ kn

I – Stranke su dana ______. god. zaključile pismeni kupoprodajni ugovor prema kojem tuženi prodaje a tužitelj kupuje _______________ zv. _______ u _____ sa _____ čhv, za iznos od _________ kn, pa je tužitelj odmah na ime kapare isplatio tuženom _________ kn, time da mu ostatak kupovnine isplatiti nakon što sastave konačni ugovor prikladan za uknjižbu prava vlasništva u korist tužitelja.

Dokaz: Saslušanje stranaka i uvid u predugovor od ______ godine.

II – Mjesec dana iza toga tužitelj je pozvao tuženog da sačine konačan ugovor u pogledu navedene kupoprodaje, ali je tuženi to odbio navodeći da se predomislio i da neće prodavati _______________, dajući tužitelju natrag kaparu od ________ kn, što tužitelj nije htio primiti jer je u predugovoru bilo posebno navedeno da ukoliko tuženi kao prodavatelj odustane od kupoprodaje vraća kupcu dvostruku kaparu.

Dokaz: Kao pod I tužbe i saslušanje svjedoka _________________.

III – Kako je prema navedenom tuženi bez razloga odustao od predmetne kupoprodaje i neće izvršiti zaključeni ugovor, a budući je između ugovornih strana bio izričito ugovoren povratak dvostruke kapare u slučaju odustanka prodavatelja, ovdje tužitelja od ugovora, to tužitelj podnosi ovu tužbu i predlaže da Sud nakon provedene rasprave donese

P r e s u d u

Tuženi je dužan isplatiti tužitelju na ime dvostruke kapare iznos od _________ kn i naknaditi mu parnični trošak, sve to u roku od 15 dana pod prijetnjom ovrhe.

                                                                                     Tužitelj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija