Jump to content

Sestra predala tuzbu za osporavanje darovnog ugovora zbog nezahvalnosti


Tekna

Preporučene objave

Molim vas za savjet..Sestra mi je prije 4 god.prepisala stan darovnim ugovorom .Sad nakon 4 godine trazi povrat dara na osnovu nezahvalnosti.

Nezahvalnost se sastoji u tome da me je u inozemstvu gdje zivi i ciji je drzavljanin upisala na adresu gdje sam bila oko godinu i po dana .I laznom prijavom da sam udarila majku nekom soljicom po ruci gdje je ona svijedok.

Na stan je upisan teret ..da moju djeca imaju pravo dozivotnog uzivana

Prekrsajni proces zbog povrede je pokrenut gdje cu se braniti ...

I majka je ponovo podigla tuzbu radi protiv kuce koju mi je otac ostavio darovnim ugovorom trazi podijelu bracne stecevine nakon razvoda i nakon sto sam joj potpisala dozivotno uzivanje 

Moja adresa je sad u pomenutoj kuci a djeca su upisana na stan i tu zive..

Molim za svaki savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima kaže da se darovanje može opozvati zbog grube nezahvalnosti obdarenika, ako je on učinio djelo kažnjivo po kaznenim propisima (a ovo to nije, jer se radi o prekršajnom djelu), ili ako se ogriješio o zakonom utvrđene dužnosti i obveze prema obdareniku (npr. dužnost uzdržavanja roditelja. Sestru niste dužni uzdržavati).

Dakle, mislim da se u slučaju tužbe radi opoziva darovanja možete braniti.

Što se tiče utvrđivanja bračne stečevine iza pokojnog supruga, to je moguće protiv Vas, ako se radi o imovini koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru..

To znam da moze na osnovu braka traziti bracnu stecevinu..i to joj niko i ne brani 

Ali ovaj opoziv za darovanje stana me muci jel bas nikakve nezahvalnosti nije bilo i ovu prekrsajnu prijavu su izmislili ..

Kada nastupa zastara za opoziv darovnog ugovora...ima li ikakvu ulogu da moja adresa prebivalista nije na tom pomenutom stanu i da su djeca od 1996 god zive na toj adresi i da sam nezaposlena i da djeca imaju dugovanje za skolovanje...

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, ovo je članak koji govori o tome, ništa drugo zakon ne govori. Dokazuje se kao i obično u parničnom postupku: ispravama, svjedocima, vještacima.

Opoziv zbog nezahvalnosti

 

Članak 494.

(1) Darovatelj može opozvati darovanje zbog grube nezahvalnosti obdarenika.

(2) Gruba nezahvalnost podrazumijeva da je obdarenik učinio prema darovatelju ili nekom od članova njegove uže obitelji djelo kažnjivo po kaznenim propisima ili se teže ogriješio o zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili članu njegove uže obitelji.

(3) Nasljednik darovatelja može opozvati darovanje samo ako je obdarenik namjerno usmrtio darovatelja ili ga je spriječio da opozove darovanje.

(4) Darovanje se ne može opozvati zbog grube nezahvalnosti koju je darovatelj oprostio obdareniku.

(5) Odricanje od prava na opoziv zbog grube nezahvalnosti obdarenika nema pravni učinak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas ako vam nije tesko objasniti 4 i 5 clanak.Hvala

 

Imaju pod stavkom 2 ...prijavile policiji da su bili u mojoj kuci i da sam ja rekla da moraju platiti boravak i one rekle da nece i da sam ja uzela soljicu od kave i njome udarila majku To su prijavile 5 dana kasnije otisle u dom zdravlja da dobiju med.dokumentaciju

Policija protiv mene podigla prekrsajni postupak i to neki clanak a tretiran kao 

To su sve smislili da bi imali za nesto se zakaciti da bi opozvali dar.

Na meni je da se branim ..ali kako sad dokazati da ja to nisam uradila Trazit cu vhestacenje rane jer prema majcinim rijecima rana je bila zagnojena i da je dobila antibiotike ..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Tekna je napisao:

Molim Vas ako vam nije tesko objasniti 4 i 5 clanak.Hvala

Stavak 4. kaže da se darovanje ne može opozvati zbog grube nezahvalnosti koju je darovatelj oprostio obdareniku, a što znači da nema opoziva darovanja ako je darovatelj oprostio obdareniku grubu nezahvalnost. Nadalje, stavak 5. kaže da odricanje od prava na opoziv zbog grube nezahvalnosti obdarenika nema pravni učinak, a što znači da je odricanje darovatelja koje je dano unaprijed u smislu da se odriče prava na opoziv u slučaju grube nezahvalnosti, bez pravnog učinka tj. ne može se pravno valjanim izjaviti ovakvo odricanje.

 

 

, Tekna je napisao:

Policija protiv mene podigla prekrsajni postupak i to neki clanak a tretiran kao 

O kojem je članku riječ? Pitam, jer prekršajni i kazneni postupak nije isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekrsajna prijava ,remecenje javnog reda i mira i fizicki napad..udarac soljicom za kavu po ruci ..Desilo se u mojoj kuci gdje sam ja trazila od majke i sestre da plate boravak a one nisu htjele i da sam ja tako postupila..

To su ispricale a to se nije apsolutno desilo ...sve radi osporavanje darovnog ugovora ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 55 minuta, Tekna je napisao:

To su ispricale a to se nije apsolutno desilo ...sve radi osporavanje darovnog ugovora 

Gruba nezahvalnost podrazumijeva da je obdarenik učinio prema darovatelju ili nekom od članova njegove uže obitelji djelo kažnjivo po kaznenim propisima ili se teže ogriješio o zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili članu njegove uže obitelji, a ovo za što ste prijavljeni ne spada pod ovaj zakonski opis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno.

Htjela sam jos da pitam posto jos nisam dobila optuznicu za osporavanje darovnog ugovora i ne znam jos sta su navele kao razlog ..na koji nacin da se branim ..sta mogu reci samo da nije istina ..dai je to dovoljno?

Sto se tice prekrsajne prijave dal na prvom rocistu trebam povesti djecu da potvrde da se taj incident nije dogodio ili trebam prvo navesti svoje svijedoke

A sto se tice majcine tuzbe za podijelu bracne stecevine ..zasto bi ja bila tuzena .nisam je ja sprijecavala da trazi nakon razvoda svoju bracnu stecevinu 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , Tekna je napisao:

sto se tice majcine tuzbe za podijelu bracne stecevine ..zasto bi ja bila tuzena .

Iz razloga što umrla osoba (vaš otac) ne može biti stranka u postupku, pa kako ste Vi njegova sljednica to vam daje procesnu legitimaciju na strani tužene (pasivna legitimacija). 

 

prije 23 sati , Tekna je napisao:

nisam dobila optuznicu za osporavanje darovnog ugovora

Nije riječ o optužnici, već o tužbi koju će Vam sud dostaviti na obvezni odgovor u kojem možete istaći sve procesne prigovore, činjenice i dokaze kojim sporite tužbeni zahtjev. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje u vezi tuzbe majke prema meni za utrdjivanje bracne stecevine ..Roditelji bili u braku od 1966 pa do 2013 kada se razvode .Otac bio vlasnik kuce 1/1 i prepisao mi darovnim ugovorom i nesto novca mi prepisao.Nismo sproveli ostavinsku raspravu poslije smrti oca 2015..Majka zeli prvo bracnu stecevinu..

Formalno su samo bili u braku tj od 1992 god sve do razvoda nisu zivjeli skupa..20 god.nisu bili skupa ali su bili upisani na adresi .Postoje i svjedoci koji ce to potvrditi...Dal mogu na osnovu ovog podatka da se branim...i da li da ja pokrenem ostavinsku raspravu prije njenog utvrdjivanja bracne stecevine

Svaki savjet bi mi dobro dosao..Hvala

 

Majka ima 77 god.Prije dvije god.je takodje podigla tuzbu protiv mene za bracnu stecevinu i tada odustaje i trazi da joj dam dozivotno uzivanje u kuci i trazila je da se unese da se kuca ne moze prodati i da ne ucestvuje u reziskim troskovima i ulaganju.Na sve sam pristala i sad nakon dvije god.opet ista stvar.

Imam li osnova braniti se..

 

Jos podatak da majka zivi u inozemstvu ,ima dvije penzije...ja zivim u kuci...i ulaganja su bila u renoviranje kupatila.vanjskih otvora i fasade..

Ona ima namjeru kaze da proda kucu..vec je stavila u oglas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1992 god.

Ne znam dal ima ikakvog osnova da se branim.

U samom toku rata roditelji odlaze u inozemstvo i tamo majka odlazi zivjeti sa svojom majkom i zivi sa njom do njene smrti 2009 god.Roditelji se razvode 2013.god zvanicno.Postoje svjedoci koji znaju da su sve te godine zivjeli odvojeno

Ja ostajem u kuci i svo vrijeme rata tu provodim do dana danasnjeg

Otac prepisuje kucu na mene 2010 god uz njenu usmenu saglasnost ...

I sad tuzba protiv mene trazi bracnu stecevinu ..

Nasla sam se u cudu ..sudski proces prvo prekrsajni sad ovaj ..

Sto se tice prekrsajnog postupka tu cu se braniti jer sto je navela nije istina a sto se tice njene bracne stecevine eto ne znam sta da radim.Njoj je jedini cilj mene uznemuravati i moju djecu da nemamo mira..

Jednostavno ima neku ljubomoru,zavist prema meni i djeci...

Hvala vam na vasim odgovirima i svaki savjet bi mi dobro dosao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio je svjedok...Ocev najbolji prijatelj koji je nedavno preminuo...

Ona je i cak dobila pare za polovinu kuce...nisu nigdje provodili jer nisu mogli...bili pod socijalnom skrbi u inozemstvu...

Cak ide dotle kad je moja kcerka nazvala i pitala bako sta to radis ona rekla koliko para nudis da odustanem...

Ona je svjesna da je zakon na njenoj strani ja i ne bi imala nista protiv da joj se i prepise da se normalno ponasa..

Ucijnjivat ce nas sve dok bude ziva ,necemo moci zivjeti normalno

Jedino sve napustiti i otici i zivjeti mirno bez njenih ucijena,vrijedjanja i laznih prijava

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija