Jump to content

Odluka o prijemu pripravnika na stručno osposobljavanje


arya_

Preporučene objave

Pozdrav! 

Moje pitanje je: Moraju li rezultati javnog natječaja za prijam osoba na stručno osposobljavanje biti objavljeni javno? Nakon provedenog razgovora (intervjua), koji je naravno bio čista farsa, mazanje očiju i izgubljena dva sata života, rezultati nisu dolazili pa sam nazvala dotičnu ''instituciju'' i nakon par 'prespojit ću vas sa..' došla sam do nadležne osobe- tajnice (koja me osobno nazvala da me obavijesti kada treba doći na razgovor i koja je bila u komisiji- znači da savršeno zna o čemu pričam), a razgovor je tekao ovako (neznam kako ovo drugačije opisati):

''Dobar dan, zovem u vezi rezultata natječaja koje je bilo... pa me zanima kada će se znati rezultati.''

''Da, da, natječaj je gotov.''

''Znam da je gotov, pitam vas jesu li i gdje izašli rezultati.''

''Paaaa.. Natječaj je objavljen na stranicama... Samo malo, sad ću vam reći... Znači, na stranicama Ministarstva pravosuđa i HZZ-a. Da, eto ga.''

''Znam na kojim stranicama je objavljen natječaj jer sam se prijavila na njega. Međutim, na vašoj stranici, a ni na stranici Ministarstva pravosuđa, osim što više ne postoji tekst natječaja, ne postoji ni rezultat natječaja, a nas kandidate niste obavijestili o tome koja je osoba primljena.''   (s obzirom da sam dobila informaciju da je određena osoba već primljena)

''Da, da. Samo trenutak pričekajte.''    (nakon poduže stanke, vjerojatno zbog konzultacije sa ostalim kolegicama ''šta ćemo reć ovoj koja zove'')

''Evo me. Znači ja osobno nemam veze sa tim, mi neznamo ništa o tome, eto, to nije u našoj nadležnosti, neznam što reći i o čemu se radi, eto.''

''A kome da se ja onda obratim ko zna?''

''Ne bih znala, eto natječaj je gotov. Cao''

 

Nakon razgovora ''vjerovali ili ne''/''lud, zbunjen, pokvaren'', nazovem Ministarstvo pravosuđa, javi mi se žena. Objasnim joj sve, druga joj dovikuje kako oni nemaju veze s tim (???), da nazovem onoga di sam se prijavila. Kažem kako već jesam i prepričam joj ''eto'' razgovor, pa me odluči prespojit sa drugom službenicom. Koja me odluči prespojit sa trećom... Koja mi kaže kako će ''istražit'' o čemu se radi i da joj se javim sutra.

Zovem sutra. Službenica kaže: ''Ja sam se čula s kolegicom koja provodi stručno osposobljavanje, pa znate, taj postupak stručnog osposobljavanja, odnosno odabir kandidata nije nigdje propisan, pa isto tako se rezultati samog odabira nigdje ne objavljuju. Znači, mi nismo uopće dužni objavljivat rezultate odabira. Obavijest o izboru se dostavlja samo odabranom kandidatu. Ostalim kandidatima koji su pristupili, mi nismo dužni poslati nikakvu obavijest. O svakom tijelu ovisi način na koji će oni to provesti, ustvari oni vas nisu dužni ni pozvati na razgovor nego na temelju prijava odaberu osobu za stručno osposobljavanje, ali ovdje imamo običaj da se ljudi pozovu na razgovor i da se na temelju intervjua odabere osoba.''

Službenica je spomenila kako se na stručno osposobljavanje odnosi članak 61. Zakona o državnim službenicima i Uredba o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi.

Malo mi je to kontradiktorno s onim što je rekla s obzirom da u Zakonu stoji da rješenje o prijemu u državnu službu se dostavlja kandidatima prijavljenim na oglas javnom objavnom na stranicama Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave, a u Uredbi stoji da svi kandidati prijavljeni na javni natječaj, odnosno interni oglas, imaju pravo uvida u dokumentaciju koja se odnosi na javni natječaj.

Summa summarum, previše toga sam ispisala, al bit je u tome da javni natječaji, za koje svi znamo da su namišteni, su dosegli jedan novi level gadljivosti. Em šta osobe koje rade u tim službama se prave glupe il nas prave glupima, em šta te osobe koje čeka radno misto i koje dođu na razgovor (neke i ne dođu) pričaju sa tim istim službenicima, al u rangu razgovora ''ej di si, kako tvoji, sve dobro, pozdravi ih''.

Osim šta je to ruganje u facu svima ostalima od uhljebničkog protukandidata, ruganje doživljavamo i od strane same institucije putem razgovora. Je li moguće da u brdu zakona ne postoji članak koji se odnosi na javnu objavu rezultata natječaja za stručno osposobljavanje čime se savršeno pokrila ova nepotistička praksa zapošljavanja, dok ostali kandidati glume samo pokriće, a službenici u tim razgovorima ubijaju radno vrijeme jer ionako ništa ne rade, niti znaju radit. (Inače, još jedan fun fact, prvi put kad sam nazvala, bilo je ''zašto zovete ovako kasno, zovite sutra, ranije, neznam ja ima li koga''- bilo je 13:30...)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posve razumljivo, jer se na uređenje stručnog osposobljavanja primjenjuju odredbe Zakona o tržištu rada, jer to nije prijem u radni odnos putem natječaja. E sad, pošto su dosljedno poštovali odredbe o natječaju, onda su mogli napraviti i taj zadnji korak da ne zeznu pa i objaviti javno rezultate natječaja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, s obzirom da kandidat ne ostvaruje status državnog službenika, ovo gore navedeno se očito ne odnosi na stručno.

A u Zakonu o tržištu rada nema ništa što se odnosi na objavu rezultata. 

Krasno. Super su to smislili. Moraš ostat prijavljen na HZZ-u minimalno mjesec dana (znači nema nekih poslova "dok ne upadne nešto bolje") da bi se mogao prijaviti na ovakve oglase, jer je to jedan od uvjeta za stručno, a kad se prijaviš, i pošalješ u pošti 'preporučeno' i baciš 13kn, dođeš na igrokaz natječaja. 

Viva la Croatia!

Ps. Fala na brzom odgovoru :)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija