Jump to content
BorbenaŽena

Nužni dio i darovni ugovor

Preporučene objave

Pozdrav svima! 

Ovako, svekar je mom mužu, dakle svom sinu darovao kuću, ali je sebi ostavio doživotno uživanje u njoj, sve na papiru. Sve je upisano i u zemljišne knjige. Moj suprug i ja plaćamo sve, režije, popravke, renoviranje krova, plus kompletna legalizacija kuće, radimo kao crnci tako reći. Svekar ni ne živi s nama, već s novom ženom,mi ga ne tražimo ništa, ali postoji problem. On ima još dvije kćeri s kojima nije u dobrim odnosima, udane su i žive svaka sa svojim obiteljima. Da li one mogu nakon njegove smrti tražiti svoj nužni dio? A mi ko budale sad ulažemo u tu kuću

Hvala na odg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako su otac i sin zaključili ugovor o darovanju, onda u situaciji kada je nastupila povreda nužnog nasljednog dijela, oštećeni nužni nasljednici tj. sestre imaju pravo pobijati ovaj pravni posao, ali samo do visine dijela koji je potreban da bi se namirio njihov nužni dio.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

I bez obzira što su njih dvije jedno vrijeme živjele s nama, i znaju za taj ugovor, i mi smo bili voljni, suprug i ja tad svakoj prepisati njezin dio, ali one same nisu htjele. Sad mi iskreno, kad vidim koliko smo uložili, jer kuća je dotrajala, nije svejedno hoće li se koja od njih predomisliti i tražiti nešto. Jer nije da ih se nije pitalo. A onda bi one morale sudskim putem tražiti isplatu ili što? 

Uređeno od BorbenaŽena

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tako je, trebale bi tražiti vraćanje dara u ostavinu radi toga da se ostavina rasporedi na zakonski način. Međutim, može se utvrđivati i vrijednost ulaganja, da je ono što je učinjeno nakon darovanja značajno podiglo vrijednost nekretnine i da bi trebalo Vašeg supruga obeštetiti za to. Kad se sva ta komplikacija stavi na papir, ja vjerujem da ćete se uspjeti dogovortii sa šogoricama.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×