Jump to content

Porez na prvi stan


anonimno

Preporučene objave

U 1. mjesecu 2003. g. kupila sam prvi stan na kredit zajedno sa svojim izvanbracnim suprugom kojemu je to takodjer bila prva nekretnina. Buduci da smo stan vlasnicki zeljeli dijeliti pola-pola, a nismo vjencani, agencija za prodaju nekretnina savjetovala nas je da ja potpisem kupoprodajni ugovor s vlasnicima stana, a kasnije napravim Darovni ugovor sa svojim nevjencanim suprugom, sto smo i napravili. Krajem ove godine dobivam rjesenje od Porezne uprave da se mom suprugu odbija oslobodjenje od poreza na prvi stan, te da mora platiti porez, sto smo i platili. No, odmah potom, i ja dobivam rjesenje da moram platiti porez i na svoju i na njegovu polovicu stana koju smo vec platili! Sto mogu uciniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitajte Zakon o porezu na promet nekretnina, NN 69/97, dostupan na www.nn.hr. Kratak je i jasan. Također, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina, kojim je određeno oslobađanje od plaćanja poreza za stjecatelje prve nekretnine, NN 153/02.

Oslobođenje od poreza predviđeno je za prenošenje prava vlasništva na nekretnini BRAČNOM drugu.

U rješenju o poreznoj obvezi je sadržana i pouka o pravnom lijeku-naznačen je rok za žalbu i tijelo kojem se žalba podnosi. Žalbi priložite dokaze za svoje tvrdnje. Obratite pažnju na to da ako ste već platili porez kojeg niste trebali platiti, za povrat neosnovano plaćenog postoji rok, nakon čijeg proteka nije moguće dobiti povrat uplaćenog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa jest...čini mi se da je taj rok čak i kraći, godinu dana...nisam siguran... Inače se u pravnom poretku RH nastoje izjednačiti prava bračnih i izvanbračnih drugova, ali se sjećam i da to nije do kraja provedeno u vrijeme kad sam polagao obiteljsko pravo (pred 5-6 godina), a primjer se upravo odnosio na porezne propise. Pitanje je koliko će sve to skupa zanimati Poreznu upravu. Sve i da je moguće na taj način "izmigoljiti" plaćanju poreza, trebat će izvanbračnu zajednicu i njeno trajanje dokazati. Ona (u pravnom smislu) podrazumijeva i zajedničko stanovanje (ispravite me ako griješim), pa bi onda trebalo imati prijavljeno prebivalište na istoj adresi kroz tih godinu dana/tri godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj vanbračni suprug i ja zajedno smo 8 godina, od čega smo 2 godine prijavljeni na istoj adresi stana koji smo kupili. Ja sam nositelj kredita kojim smo kupili stan, on je sudužnik. Ja sam mu darovnim ugovorom darovala pola stana i to je ispao problem - da smo na kupoprodajnom ugovoru napisali oba imena, nikom ništa, sve bi bilo u redu. Onda je pred kraj 2004. godina on dobio da mora platiti porez na polovicu stana, i to smo platili. Prije 3 dana došlo je rjesenje da ja moram platiti porez za cijeli stan, dakle i na moju polovicu i na njegovu, koju je on već platio. Stan je 60 kvadrata i ja sam vlasnik samo polovice. Zar ja ne bih trebala biti oslobodjena poreza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je svakako vaša greška što ste u kupoprodajnom ugovoru jedini kupac stana, jer poreznim organima nije bitno tko je digao kredit za kupnju toga stana. Također, zakonom su propisani uvjeti koje građani, kao i članovi njihove obitelji, koji kupnjom prve nekretnine rješavaju vlastito stambeno pitanje moraju ispunjavati. Članovima uže obitelji prema zakonu o porezu na promet nekretnina smatraju se bračni drug i djeca prijavljena na istoj adresi. Znači, ne i izvanbračni drug po ovom zakonu.

Ako ste vi ispunili uvjete (hrv. državljanstvo, prebivalište na adresi kupljene nekretnine, te da niste vlsnici druge nekretnine) mogli ste ostvariti pravo na porezno oslobođenje. oslobođenje ovisi i o veličini kupljenost stana, pa jedna osoba može ostavriti pravo na porezno oslobođenje ako kupljeni stan ima do 50 m2, a ako prelazi zadnau površinu porez na promet se plaća samo na višak stambenog prostora. Možda je u vašem slučaju izdano porezno rješenje radi viška stambenog prostora.

da bi bili oslobođeni od plaćanja pp nekretnina, to se mora i zatražiti i predočiti poreznoj upravi potvrde kojim se dokazuje ispunjavanje uvjeta koji su navedeni (državljanstvo... ).

Zakonom je propsiano da će se pp nekretnina kojeg je građanin bio oslobođen, naknado obračunati ako se nekretnina otuđi u roku od 5 godina od dana nabave tj. sklapanja kupoprodajnog ugovora.

Nisu mi jasni svi detalji oko vašeg slučaja, ali napominjen da je raskid ugovora o prijenosu vlasništva voljom stranaka prije nego se obavi prijenos u zemljišnim knjigama, razlog za obnovu postupka te poništenje rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina- Radi postizanja prava na obnovu postuoka podnosi se prijedlog za obnovu postupka, u roku 1 god. od dana konačnosti rješenja o utvrđivanju poreza. Možda je to riješenje za vašu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija