Jump to content

Osobna po hitnom postupku, dijete


avatarka

Preporučene objave

Pozdrav, 

Dijete ide na plesno natjecanje preko granice (Novi Sad) a majka je u zadnji čas shvatila da je djetetovoj staroj osobnoj istekao rok trajanja. ( a i naše prebivalište se promijenilo). Naravno, još nas je ulovio i vikend.

Dijete ide iz Splita sa svojom plesnom skupinom, a u Zagrebu im se pridružuje djetetova baka koja će s njom boraviti čitavo natjecanje.

Majka je spremna platiti žurno vađenje nove iskaznice koje traje 3 radna dana 500kn odmah u ponedjeljak u Splitu, i poslati punomoć ovjerenu u javnog bilježnika baki u Zagreb da ona gore podigne iskaznicu ukoliko ista bude gotova u četvrtak a ne u srijedu.

Da li će za tu proceduru biti potreban očev potpis ako su roditelji razvedeni preko 6 god i u sudskom rješenju piše da dijete živi s majkom a otac plaća alimentaciju? Ja se jednostavno ne mogu sjetiti da li mi je za prvu osobnu ( kada smo išli u Dubrovnik) trebao njegov potpis. Nije problem da on potpiše, već to što živi ii radi u Irskoj, pa trebao ići u Veleposlanstvu, a to bi nas sve skupa usporilo.

Da izvadim njenu domovnicu, rodni list, staru osobnu, rješenje o razvodu, potvrdu o prebivalištu, i punomoć baki, da li će to biti dovoljno??

Unaprijed hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako roditelji djeteta zajednički ostvaruju roditeljsku skrb, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnose osobno oba roditelja. Prema navedenom, mislim da je to Vaš slučaj.

Međutim, postoji iznimka od ovog pravila, a koja kaže da zahtjev za izdavanje osobne iskaznice djetetu može podnijeti samo jedan od roditelja, ali uz izjavu da će drugi roditelj osobnu iskaznicu osobno preuzeti. E sada, ako je drugi roditelj spriječen osobno preuzeti osobnu iskaznicu, osobnu iskaznicu može preuzeti roditelj koji je podnio zahtjev, ali samo uz pisanu suglasnost drugog roditelja s potpisom ovjerenim kod javnog bilježnika ili nadležnog tijela, odnosno u konzularnom predstavništvu RH, ukoliko se ne nalazi na području Republike Hrvatske, a što bi opet bio Vaš slučaj.

Nadalje, postoji iznimka od prethodno navedene iznimke, a ona kaže da u svim slučajevima koji su žurne naravi (npr. to je situacija kada je izdavanje osobne iskaznice u osobitom interesu djeteta) zahtjev za izdavanje osobne iskaznice za dijete može podnijeti i izdanu osobnu iskaznicu može preuzeti isti roditelj, ali uz pisanu suglasnost nadležnog CZSS. 

Mislim da bi ovo posljednje bilo rješenje za Vašu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija