Jump to content
avatarka

Osobna po hitnom postupku, dijete

Preporučene objave

Pozdrav, 

Dijete ide na plesno natjecanje preko granice (Novi Sad) a majka je u zadnji čas shvatila da je djetetovoj staroj osobnoj istekao rok trajanja. ( a i naše prebivalište se promijenilo). Naravno, još nas je ulovio i vikend.

Dijete ide iz Splita sa svojom plesnom skupinom, a u Zagrebu im se pridružuje djetetova baka koja će s njom boraviti čitavo natjecanje.

Majka je spremna platiti žurno vađenje nove iskaznice koje traje 3 radna dana 500kn odmah u ponedjeljak u Splitu, i poslati punomoć ovjerenu u javnog bilježnika baki u Zagreb da ona gore podigne iskaznicu ukoliko ista bude gotova u četvrtak a ne u srijedu.

Da li će za tu proceduru biti potreban očev potpis ako su roditelji razvedeni preko 6 god i u sudskom rješenju piše da dijete živi s majkom a otac plaća alimentaciju? Ja se jednostavno ne mogu sjetiti da li mi je za prvu osobnu ( kada smo išli u Dubrovnik) trebao njegov potpis. Nije problem da on potpiše, već to što živi ii radi u Irskoj, pa trebao ići u Veleposlanstvu, a to bi nas sve skupa usporilo.

Da izvadim njenu domovnicu, rodni list, staru osobnu, rješenje o razvodu, potvrdu o prebivalištu, i punomoć baki, da li će to biti dovoljno??

Unaprijed hvala na pomoći!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako roditelji djeteta zajednički ostvaruju roditeljsku skrb, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnose osobno oba roditelja. Prema navedenom, mislim da je to Vaš slučaj.

Međutim, postoji iznimka od ovog pravila, a koja kaže da zahtjev za izdavanje osobne iskaznice djetetu može podnijeti samo jedan od roditelja, ali uz izjavu da će drugi roditelj osobnu iskaznicu osobno preuzeti. E sada, ako je drugi roditelj spriječen osobno preuzeti osobnu iskaznicu, osobnu iskaznicu može preuzeti roditelj koji je podnio zahtjev, ali samo uz pisanu suglasnost drugog roditelja s potpisom ovjerenim kod javnog bilježnika ili nadležnog tijela, odnosno u konzularnom predstavništvu RH, ukoliko se ne nalazi na području Republike Hrvatske, a što bi opet bio Vaš slučaj.

Nadalje, postoji iznimka od prethodno navedene iznimke, a ona kaže da u svim slučajevima koji su žurne naravi (npr. to je situacija kada je izdavanje osobne iskaznice u osobitom interesu djeteta) zahtjev za izdavanje osobne iskaznice za dijete može podnijeti i izdanu osobnu iskaznicu može preuzeti isti roditelj, ali uz pisanu suglasnost nadležnog CZSS. 

Mislim da bi ovo posljednje bilo rješenje za Vašu situaciju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 1 minutu, avatarka je napisao:

možda postoji mogućnost i da ne treba ništa od tih procedura budući da joj je postojeća osobna nedugo istekla...imaju je u sustavu.

Nemojte na ovo računati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

otac je rekao da će biti stand by u ponedjeljak ako će meni trebati potpis da ode do konzulata. da li je u tom slučaju to rješeno isti dan? i da li on može kao otac, umjesto meni, dati punomoć svojoj mami (baki) da istu preuzme u zagrebu ako ćemo bit na knap s vremenom?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×