Jump to content
samosunce

pravo djece nakon razvoda

Preporučene objave

Poštovani! Zanima me kakva prava imaju djeca nakon razvoda braka. Nakon razvoda prije 9 godina,djeca i ja smo se iselili iz zajedničke kuće, a otac je ostao u njoj zivjeti sam. 

Na koji način djeca mogu ostvariti pravo na svoj dio kuce ( da li je moguća isplata ili upisivanje na nekretninu ) pošto otac osim alimentacije ni na koji drugi način ne pomaže u odgoju i obrazovanju djece. Oboje djece su studenti a troškovi školovanja su ogromni.Bojim se da ce ostati bez ičega poznavajući suprugov karakter. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, samosunce je napisao:

iselili iz zajedničke kuće, a otac je ostao u njoj zivjeti sam. 

 

Mozete li definirati ovo zajednicke kuce?

Ukoliko je kuca suprugova, suprug sam ima pravo odluciti kome, sto i koliko daruje, ostavlja.

Ukoliko je kuca zaista zajednicka ili bar djelomicno, ako je izgradjena i/ili prosirivana u vrijeme trajanja braka, a vi niste pokrenuli tuzbu za utvrdjivanje bracne stecevine, imate pravo na to bilo kada, jer to ne zastarijeva. Dakle, pokrenite tuzbu, a kada dobijete vas dio, ostavite djeci sto mislite.

Djeca nemaju pravo na svoj dio kuce.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako ste kuću gradili u braku, trebate riješiti pitanje diobe bračne stečevine. Ako ste se udali za muža i došli živjeti u njegovu kuću, niste u braku kuću stekli i kuća je suprugova.

Suprug ima obvezu plaćati alimentaciju. Djeca nakon smrti oca imaju pravo nasljeđivanja AKO otac ne proda imovinu, ako ne sklopi ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (tad djeca gube pravo na nužni dio), otac ima pravo raspolaganja svojom imovinom do smrti a nakon smrti nasljeđuje se ili se ne nasljeđuje ovisno kakav zapis o tome postoji: oporuka, ugovor ili ništa.

Čini mi se da ste vi živjeli u kući svog supruga jer bi već zatražili utvrđivanje bračne stečevine jer je od razvoda prošlo 9 godina. Vaš suprug ispunjava svoje obveze plaćajući alimentaciju. I smatra da je to to bez obzira što imate troškove školovanja. On nije dužan plaćati iznose izvan alimentacije što bi moralno trebao npr. za potrebe školovanja. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×