Jump to content

Izdvajanje nekretnine iz firme


zimpa

Preporučene objave

Postovani, kao vlasnik firme koja posluje preko 25 godina i tijekom svog postojanja koja je stekla odredjen broj nekretnina ( kuca, poslovni prostor, apartman......) , Interesira me dali je moguće i na koji nacin, te uz koju kamatu odredjenu nekretninu prepisati u osobno vlasništvo, odnosno izdvojiti iz firme. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete, vrlo oprezno, provedite procjenu nekretnina i kupoprodaju. Ako imate osobnih pozajmica u društvu, možda na taj način, ali kažem, budite vrlo oprezni, pogotovo ako je društvo u problemima i postoji mogućnost da neće moći podmirivati svoje obveze prema državi i vjerovnicima, a ispada da ste Vi kao direktor otuđili imovinu iz koje bi se vjerovnici mogli namiriti.

Svakako je ovo pitanje za računovođu više nego za pravnike, pa provjerite i s njima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
, zimpa je napisao:

Jos jednom hvala, vidim da to nije bas jednostavno.

Ukoliko kupujete nekretninu od poduzeća morate platiti cijenu uvećanu za pdv. Preporuka je da cijena ne bude ispod realne (recimo stan od 60 m2 25.000 eura već da nađete cijenu koja će vama odgovarati i koja neće povesti poreznu na istraživanje). Poduzeće ukoliko prodaje knjiži prihod od prodaje i kapitalni dobitak ako je cijena veća od knjigovodstvene vrijednosti nekretnine. Kao što vam je kolega naveo gore ukoliko firma je van sustava PDV-a kupac će na cijenu platiti porez na promet nekretninama te se knjiži također prihod poduzeća od prodaje dugotrajne imovine. Nije uopće komplicirano kako se čini samo je problem kako će računovođa to proknjižiti. I to iskusan računovođa riješi bez problema. Samo prije nego što se upustie u taj proces saznajte knjigovodstvenu vrijednost imovine i pronađite procjenitelja jer je dobro imati procjenu kada se radi prodaja nekretnine koja je u vlasništvu poduzeća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
, zimpa je napisao:

Jos jednom hvala, vidim da to nije bas jednostavno.

Nije to previše komplicirano , osnovno pitanje je - dali je Nekretnina koja je u vlasništvu Firme, izgrađena prije ili poslije uvođenja PDV-a. Ako je izgrađena prije uvođenja PDV-a, kupujete istu po procjeni Sudskog Procijenitelja (postoje dvije vrijednosti - građevinska i tržišna) ako je nekretnina izgrađena prije PDV-a, svako plača svoje obaveze - Kupac - porez na Nekretninu, a Firmi, dobiveni novci idu u - Prihod.                                                                                                                 Specifičnost je recimo kad prodajete - Industrijsku Halu, koja je sagrađena u sustavu - PDV-a, i ista ima građevinsko Zemljište.    Tada se Objekt prodaje  - zasebno, a Građevinska Parcela - zasebno, jer u iskazanoj cijeni Objekta postoji + PDV i tada Kupac na cijenu(ili je isti uračunat u traženu cijenu) Objekta plača PDV a, na Građevinsku Parcelu Porez na stjecanje Nekretnine.  Pritom se vodi računa o vrijednosti - Infrastrukture na Parceli - dali je ista provedena prije ili poslije - PDV-a, ovisno o toj činjenici ovisi cijena za Objekt u odnosu na Građevinsko Zemljište. Nakon prodaje je Prodavatelj u obavezi plaćanja PDV-a, po obračunskom periodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija