Jump to content
MIRIJANA13

tabularna izjava

Preporučene objave

Dobili smo spor , poslje 10 godina suđenja da smo mi vlasnici neke straćare za koju smo do sada platili više nego vrijedi.Međutim da bi se vlasništvo uknjižilo treba  TABULARNA IZJAVA,a naravno da protivna stranka neće potpisati,kako dalje?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

"Kupac može tužbom zahtijevati izdavanje tabularne isprave (isprave podobne za prijenos prava vlasništva u zemljišne knjige) od prodavatelja ako on ne želi svoju obvezu ispuniti dobrovoljno."

Ako ste Vi dobili spor, nemoguće se izvući od toga da ne želi potpisati i dati tabularnu izjavu. Probajte ga uputiti na to da ćete podići još jednu tužbu ako to ne učini. Kako ste Vi strana koja je upravu, on će također snositi troškove suda jer Vi imate puno pravo na tu "straćaru". Vjerujem da novi postupak nebi trajao dugo jer je pravno sve rješeno, problem je papir.

Najbolje da se obratite odvjetniku koji će Vas pravno zastupiti u takvom slučaju. Službeno će uputiti pismo da se izda tabularna izjava u roku od XY dana, u protivnom da će se protiv njega podići tužba. Vjerujem da će se urazumiti, jer nemoguće je da se od toga izvuče. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 4 minuta, MIRIJANA13 je napisao:

Puno hvala na odgovoru,normalno je da nismo u dobrim odnosima poslije svega toga,pa se niti ne možemo dogovoriti,a to znači još troškova za odvjetnika itd....

Da, trošak odvjetnika je neizbježan, nažalost. Mada možete popričati s odvjetnikom da uz tužbu i slučaj suda, od okrivljenika zatraži pokrivanje troška Vašeg odvjetnika uz obrazloženje da ste Vi morali za nešto što Vam pripada, uzimati odvjetnika i platiti nepotreban trošak. Neka Vam to odvjetnik pravno objasni kako to složiti i sročiti. Ali izborite se da ne platite nešto što ne morate. 

Sretno!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Obično se u presudama radi utvrđenja prava vlasništva piše: "...što je tuženik dužan priznati i tužitelju izdati valjanu tabularnu ispravu za upis prava vlasništva, koju zamjenjuje ova presuda", što znači da biste se trebali moći uknjižiti već po pravomoćnosti te presude. No ako se radi o drugoj vrsti spora, a ne utvrđenju prava vlasništva, onda ovo, dakako, ne vrijedi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,pravomoćno rješenje je donijeto još 2012 godine,pa je možda malo drukčije formulirano,trebalo je parcelu cijepati i legalizirati,(to smo sve mi platili) a to se je vuklo sve do sada,sud za uknjižbu traži potpisani tabularnu izjavu,a mi nismo u dobrim odnosima pa će to sve morati ići preko advokata i naravno još troškova.....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , MIRIJANA13 je napisao:

dobili smo najnoviju odbijenicu

Dok je tekla parnica jel u zemljišnoj knjizi postojala zabilježba spora i na osnovu čega je utvrđeno vaše pravo vlasništva ( pravni osnov) 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

jedno vrijeme je bila hipoteka na jednoj maloj kućici koja je na toj parceli,nekada su se susjedi dogovarali što je čije i mijenjali komad za komad, ali nisu to zabilježili u knjigama,pa je tako i kod nas slučaj,na jednoj parceli od šesto i nešto kvadrata postoji nadstrešnica i neko spremište (oko 150 m2,a povezano je i sa putem koji smo dužni dati na korištenje cijelom selu,a i cijelo to vrijeme ga svi koristimo) koje koristimo sada mi a i naši preci ,možda 100 godina,dokazano je tako i na sudu sa brojnim svjedocima....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×