Jump to content

Izračun staža, prijevremena mirovina, tehnološki višak


jeanne d'arc

Preporučene objave

Imam par dilema vezano uz staž i mirovinsko, a još sam k tome potencijalno i tehnološki višak pa ako netko ima volje  čitati malo dulji post -  svaki odgovor,  savjet i komentar je dobrodošao.

 

1.     Rođena sam 30.01.1966 , od 02.03.1987 sam u stalnom radnom odnosu kod istog poslodavca, puno radno vrijeme, ugovor na neodređeno 

U periodu 18.06-31.12.2002, nakon isteka porodiljnog dopusta, koristila sam pravo na mirovanje radnog odnosa do treće godine života djeteta  te nastavila radni odnos od 01.01.2003.

U tom periodu mirovanja  (6 mjeseci) plaćala sam sama produljeno osiguranje.

Prema potvrdi o ostvarenom drugom dohotku od  GRADSKOG UREDA ZA ZDRAVSTVO I BRANITELJE prikazuje mi se još 1 mj i 16 dana staža (ne znam što bi to bilo, nemam druge prihode,  osim što sam svojevremeno dobivala od grada neke naknade za djecu koje su kasnije ukinute).

Zanima me kako iz svega gore navedenog izračunati staž , što se sve računa u staž za odlazak u mirovinu?

Imam i dvoje djece, mislim da za njih imam još godinu dana, ali ne znam koji uvjet mora biti ispunjen da se to uopće uzme u obzir.

Kako ja računam, za mirovinu sada imam 32 godine i  cca 8 mjeseci staža (u firmi mi ovih 6 mj. što sam plaćala produljeno osiguranje ne računaju kao staž ali navodno se računa za mirovinu)

Prema sadašnjem zakonu uvjet godina života za priznavanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu ispunjavam 30.05.2025.  ako imam 34 godine i 4 mjeseca mirovinskog staža, znači fali mi cca 2 godine staža više-manje.

Prema novom prijedlogu zakona mislim da uvjet godina života za priznavanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu ispunjavam 30.07.2024  ako imam 33 godine i 6 mjeseci mirovinskog staža

 

2.       Trenutno se u firmi radi reorganizacija i mislim da sam na listi tehnološkog viška (još nije izašla konačna lista niti nam je netko rekao konkretna imena)

To znači, ukoliko sada ostanem bez posla a ništa ne nađem,  ne mogu računati na to da ću moći u prijevremenu mirovinu jer neću imati potrebne godine staža, već moram čekati do 67 g. (65 po novom??)

U firmi kao tehnološki višak imam nekoliko opcija:

a)      Opcija 1

zbrinjavanje tako da otpremninu koja mi pripada trošim na način da mjesečno dobivam određeni, uvijek isti i prilično mali  iznos dok se ta otpremnina ne iscrpi (otprilike godinu dana), nakon toga burza. Za to vrijeme imam sva prava kao da radim, staž, socijalno itd. Znači tu bi mi išao staž a ako nešto u međuvremenu nađem ne bi bilo prekida radnog odnosa, a ostatak otpremnine mi se isplaćuje. 

b)      Opcija 2

3 mjeseca otkaznog roka, otpremnina  pa onda burza  

a)      Opcija 3

Može se čak desiti da mi ponude i neki ugovor za koji mislim da bih odbila, onda po kolektivnom opet ide otkazni rok i otpremnina. Imam li u tom slučaju pravo na naknadu s burze?

 

 

Što se tiče posla u struci, ne znam koliko brzo bih mogla nešto odgovarajuće naći

Naravno, sve gore navedeno ne znači da mislim sjediti kod kuće i čekati godine za penziju, ali bih bila mirnija kada bi imala barem neke uvjete što se mirovine tiče da 2024 ili 25 kažem da idem, bez obzira na penalizaciju.

Razmišljam da možda prihvatim opciju 1, ide mi staž , imam sva prava, otpremnina isplaćena odjednom ne znači mi puno, ali staž da. Nedostatak ove opcije je  je mali mjesečni iznos, a prednost staž i činjenica da valjda (??)  nemam prekid radnog odnosa ako nešto nađem u međuvremenu.

Kod opcije 2 mi je prednost što za 3 mj. otkaznog roka dobivam iznos koji je otprilike pola otpremnine, ali nakon toga sam opet nigdje .

Opcija 3, obzirom na stanje u firmi ...... ne znam.

Ne znam realno sagledati što mi je bolje, još sam malo u šoku od svega…….

Da li kao nezaposlena osoba mogu plaćati produženo osiguranje za ove godine koje mi fale?

Ima li netko kakav pametan savjet, što da rade oni kojima za mirovinu nedostaje malo staža a godine će ih kad-tad stići :-)

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija