Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Anonimno

oporuka bez svjedoka

Preporučene objave

Ane    1

Vlastorucna oporuka (rukom pisana) ne mora biti potpisana od svjedoka.

 

S te strane je oporuka valjana, a sad postoje li drugi razlozi za pobijanje oporuke...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

oporuka nije ovjerena nigdje nego ju je otac poslije majčine smrti jednostavno "gurnio"u ruke javnog bilježnika,a u toj oporuci piše mnogo dokazivih nebiloza pokojnice/čini se da je pokojnica koja je bila veoma bolesna napisala oporuku pod pritiskom ostalih članova obitelji/

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Ane    1

čini se da je pokojnica koja je bila veoma bolesna napisala oporuku pod pritiskom ostalih članova obitelji

 

E to vec jesu razlozi za pobijanje oporuke. Ako oporuka nije bila sacinjena pri punoj svijesti , van sile, prijetnje i zablude oporucitelja onda je trebate pobijati pred nadleznim sudom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vlastoručna oporuka ne treba svjedoke,i mislim da ćete imati problema u pobijanju te oporuke jer morate imati potvrdu liječnika, da u vrijeme pisanja oporuke ta osoba nije bila ubrojiva ili pronaći svjedoke ili druge dokaze da je oporuka napisana protiv volje te osobe.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

iz samog sadržaja oporuke vidljivo je i lako dokazivo da osoba nije bila "čista".U oporuci spominje neke događaje koji su se dogodili 7 godina poslije njene navodne oporuke iz 96.god. Naime,u opruci iz 96.god.spominje nedostojnost nasljednika,a postoji med.dokumentacija i niz svjedoka da se taj"nedostojni nasljednik"zdušno brinio o njoj u svakom segmantu života pomagao i nesebično davao sve što može,i još mnogo laži...

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prilikom ostavinske rasprave osporite oporuku pa će vas javni bilježnik uputiti na parnicu. Ako je stanje kako tvrdite lako ćete (svjedoci8ma, medicinskim kartonom pokojnice iz vremena prije smrti) dokazati da je oporuka ništava! Pogotovo ako spominje događaje nakon smrti. Možete tvrditi da to nije ona vlastoručno napisla i potpisala - jer takva mora biti, te zatražiti grafološko vještačenje rukopisa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da ne otvaram novu temu, dižem iz pepela ovu staru skoro 12 godina, ali svježe izguglanu. 

Imam samo jedno pitanje: da li je još uvijek na snazi odredba ZN-a koja propisuje da oporuka koja nije vlastoručno napisana, kako bi bila valjana, mora biti potpisana od strane dva svjedoka?

(situacija je ovakva: jedan od sunasljednika na ostavinsku raspravu donijet će oporuku koja je pisana na računalu, odnosno ispisana na printeru, te koju je ostaviteljica vlastoručno potpisala, ali na oporuci nema potpisa niti jednog svjedoka, iz razloga što svjedoci i nisu bili prisutni).

Pretpostavljam da je predmetna oporuka ništetna. (?) 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×