Jump to content

Prigovor na geodetsko označavanje nove međe


MKIstra

Preporučene objave

Poštovani,

Susjed je zatražio od geodetske agencije izmjeru svoje k.č. i označavanje međa. Danas smo ugledali oznake na međama koje ulaze i nekoliko metara u našu k.č. Tako da po ovim oznakama smo mi i još dva susjeda koji imaju susjedne k.č. oštećeni.

Istina, budući da naše k.č. graniče sa mjerenom k.č. dobili smo od geodetske agencije skicu izmjerenog stanja i izvod iz katastarskog plana te poziv da ukoliko želimo možemo prisustvovati označavanju međe. Skica i izvod iz katastra su različitih omjera i brzim pogledom na iste izgledale su isto, a vjerovali smo i u poštenje investitora te nismo imali razloga u sumnju da neće poštivati međe koje su od vijekova. 

Zanima me, na koji način možemo sada zatražit drugu izmjeru i označavanje međa?

Možemo li probati telefonski ili emailom ili je najbolje poslati pismenim putem?

Ako je pismeno, upućujemo prigovor ili žalbu?

Prigovor ili žalbu možemo uputiti sva tri oštećena susjeda zajedno ili svako svoju?

Kako da započnemo pisanje prigovora ili žalbe?

 

Hvala

LP 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za označavanje međe je samo nadležan sud u izvanparničnom postupku i to na prijedlog međaša. Očito neka muljaža susjeda, a nikakve agencije nisu nadležne za utvrđivanje međe. Oznake išupajte sa vašeg posjeda i bacite jer u protivnom bu zišlo da se vi sa time slažete i ostat ćete bez tog zemljišta. Susjedu poručite naka si među utvrđuje u sudskom postupku, a sud mu sigurno neće udovoljiti zahtjevu da se međa pomakne nekoliko metara, pogotovo ako je dosadašnja međa vidljiva i ako vi posjed koristite do te međe. Ne padajte na jeftine trikove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu.

Međutim čupanje oznaka mi je zadnja opcija (djeluje mi preagresivno).

Da malo pojasnim situaciju. Taj susjed (investitor geodetskog snimanja) je prije par mjeseci kupio tu česticu od drugog susjeda koji je u inozenstvu već nekih 45 god. Taj bivši vlasnik ne zna ni gdje je ta k.č., a kamo li gdje su međe.

Sa jedne strane postoji suhozid i ta međa je u redu. Sa druge starne nema nikave oznake po kojoj bi se ravnali  (postojao je zid, ali je prije nekih tridesetak godina uklonjen i tuda prolazi cesta, tako da je stanje dosta promjenjeno u odnosu na nekad).  Otac koji ima preko 70 god. , a i drugi susjedi  znaju  da se je uvjek poštivala  međa onakva kakvu  poštujemo i danas.

Ako pogledamo avionske slike  iz 1968. Koje su sada dostupne na internetu i usporedimo sa istim povećanjem sa satelitskom slikom iz 2014. Što je dostupno na stranicama informacijski sustav prostornog plana,  po pokrovu na zemljištu vidi se da su te parcele obrađinvane u okviru istih granica kao što je to i danas.

Razgovarao sam, neslužbeno, i sa geodetom koji je bio na tom mjerenju. Kaže da oni se ravnaju po nekim točkama koje su već definirane i da po njihovim izmjerama to dođe tako kako su oni označili te da nikakva žalba neće stopirati njihov elaborat, već da to možemo samo sa tužbom, ali u konačnici da će se sud najvjerojatnije ravnati se po njihovim oznakama i mi da tu gubimo.

Pitanje je što je sa mirnim posjedom koji se poštivao (koliko mi znamo) zadnjih 70 godina, a vjerojatno i oduvjek?

Napominjem, ne radi se samo o našoj parceli već još tri parcele u nizu koje su po našem mišljenju oštećene

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija