Jump to content

Istek predugovora


avatarka

Preporučene objave

Poštovanje, 

vjerovatno sam u krivoj temi, nisam našla odgovarajuću, isprike. Sa kupcima stana potpisao se predugovor, u kojem su definirani neki uvjeti prodaje kao i vremenski rok koji je potreban za pristupanje glavnom ugovoru. Kupac uzima kredit koji će sufinancirati država tako da se to otegnulo. U principu je sve odobreno, samo se čeka da se riješe neke formalnosti. Pitanje: kada prođe vremenski rok koji je potreban da bi se pristupilo glavnom ugovoru, da li meni ostaje kapara? Išli smo po principu ako odustane,  ostaje mi kapara, ako ja odustanem vraćam im dvostruku, a ako se nešto iskomplicira vezano za papire stana (jer je bilo nekih zavrzlama koje su naposlijetku riješene (uporabna)), vraćam iznos kapare koji su uplatili. Piše također da se nakon vremenskog roka ovaj ugovor automatski raskida. Nemam namjeru mijenjati kupca, čekati ću ih ja, ali da li protekom tog vremena u svakom slučaju kapara ostaje meni? Čak i ako opet iskrsne ta uporabna kao problem? Sigurno neće, riješili smo to, ali zanima me s pravne strane da li je kapara moja kada prođe vremenski rok. Hvala na vremenu :)

.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , avatarka je napisao:

zanima me s pravne strane da li je kapara moja kada prođe vremenski rok.

Ako se pristupi sklapanju kupoprodaje kapara se računa u kupoprodajnu cijenu. 

Bit kapare nije da bi neka od ugovornih stranki stekla korist, već jednostavno nekakav vid satisfakcije zbog odustajanja od obvezno-pravnog odnosa. 

prije 12 sati , avatarka je napisao:

Piše također da se nakon vremenskog roka ovaj ugovor automatski raskida

Obvezno pravni odnos se proteže na ugovorne stranke, što će reći da se niko treći neće miješati u takav odnos, pa tako stranke mogu održati predugovor na snazi neovisno o citiranoj klauzuli. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija