Jump to content
Hrvoje VŽ

Kamata iz kredita je bračna stečevina ili trošak u braku?

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me sudska praksa i pravno uporište za obeštećenje tuženika u sporu oko podjele bračne stečevine.

Da li se kod isplate gleda bračna stečevina kao vrijednost nekretnine ili otplaćene rate kredita banci.

U mojem primjeru: podignut je kredit od 50 000 eura za stan. Otplaćeno je 19 000 eura glavnice i 8 000 eura kamata, te je ostalo za otplatu 31 000 eura. Da li se kod financijskog obeštećenja stranke gleda da se treba isplatiti polovica uplaćenog iznosa za kredit (pola od 27 000 eura, odnosno 13 500 eura) ili polovica dijela otplaćene glavnice (pola od 19 000 eura, odnosno 9 500 eura)?

Da se otplatio stan do kraja, da li bi kod obeštećenja trebalo isplatiti pola vrijednosti stana (pola od 50 000 eura, odnosno 25 000 eura) ili pola uplaćenog novca za kupnju stana (pola od 72 000 eura, odnosno 36 000 eura)?

Mišljenja sam da je otplaćena glavnica stečevina, a plaćena kamata trošak, isto kao i režije, osiguranje... Nikako mi nema smisla da se u podjeli stečevine kamata na podignuti kredit gleda kao povećanje vrijednosti nekretnine, a nigdje ne nalazim primjer iz prakse ili jasno pravno uporište u vidu definicije stečevine u ovakvom primjeru.

Zamolio bih ako netko ima utemeljen odgovor, iz Zakona o vlasništvu ili nekog drugog zakona, pošto u obiteljskom zakonu nema jasne definicije.

Unaprijed hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bračna stečevina je vrijednost stana, jer se vlasništvo na temelju pravnog posla stječe upisom i zemljišne knjige, to je trenutak stjecanja. Kredit je s druge strane dug bračne zajednice, koji bračni drugovi snose zajednički, a u slučaju prekida bračne zajednice trebaju snositi na jednake dijelove. Dakle, automatizmom jedan bračni drug bude upisan u polovicu suvlasništva, ali ga drugi bračni drug može utužiti za svaku polovicu rata kredita od prekida bračne zajednice. Takva je sudska praksa, koliko je meni poznato.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Nije mi problem čija je obveza vraćanje neotplaćenog dijela kredita nakon razvoda braka, već isplata do sada otplaćenog dijela. 

Dakle, da li trebam iz gornjeg primjera vratiti 13 500 eura ili 9 500 eura?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, ne morate vraćati ništa od onoga što ste zajedno dali za vrijeme trajanja bračne zajednice. Naime, jedan je bračni drug plaćao kredit, a drugi je kuhao, čuvao djecu, od svoje plaće plaćao režije... Sve su to bili zajednički troškovi bračne zajednice, pa i onaj bračni drug koji nije radio, radom je doprinosio bračnoj zajednici u jednakom iznosu, predmnijeva se.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatila, Vas zanima ako nekretnina ostane Vama koliko morate isplatiti suprugu. Ako ne prodajete nekretninu, nego ona ostaje Vama, supruzi morate isplatiti pola od svih do sada otplacenih rata kredita ( npr. otplatili ste 40 rata po 2000 kuna, ukupno 80 000, supruzi morate dati pola, odnosno 40 000, te nekretnina ostaje Vama i naravno Vi nastavljate placati kredit). 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×