Jump to content

Poslodavac odbija vratiti poreznu karticu nakon završenog radnog odnosa


Ana_Banana

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Imam jedan problem. Obraćavam vam se za savjet povodom nekorektnog ponašanja poslodavca prema meni.



Poslodavac već više od mjesec dana mi "odbija" vratiti poreznu karticu. Dala sam otkaz 15.10.2018. (sezonski rad srpanj-listopad) te sam zvala šefa na telefon da mi kaže kada će isplatiti plaću te mi vratiti dokumente i njegov odgovor je bio početkom studenog. Dobila sam i plaću i dokumente međutim kad sam došla doma primjetila sam da je sve tu (mirovinsko, ugovor) osim porezne kartice. 
Zvala sam svog poslodavca koji mi je rekao kako će se "idući dan čut sa svojom knjigovođom". Nakon par dana mu šaljem poruku koja je sadržavala isto pitanje te sam dobila isti odgovor. Nakon par dana sam mu opet poslala poruku i dobila isti odgovor. I opet sam poslala poruku te sam dobila poziv od njega idući dan. E sad.
Zove me da mi kaže kako mu je knjigovođa rekla da poreznu karticu mogu dobiti tek onda ako se ponovo zaposlim u njega iduće ljeto ili kada nađem posao u drugoj firmi. Zatim je rekao da je knjigovođa izgubila moju poreznu karticu. Kad je vidio da sam skužila da govori nebuloze, onda je rekao da se on ne sjeća da sam mu uopće donila poreznu karticu (ispada da sam po njemu radila na crno cijelo vrijme???). 

Stvar je u tome što je taj poslodavac inače posvađan s radnom okolinom i koji god mu radnik dođe, taj brže-bolje da otkaz zbog njegovog ponašanja, a ja sam njegova novozaposlena radnica koja je uspila izdržat cijelu sezonu (ostali radnici su stara škola odnosno oni koji već par godina rade za njega) . Tako da vjerujem da me želi zadržati za dogodine odnosno želi da NE nađem posao samo kako bi došla radit za njega iduće ljeto. Kroz posao sam shvatila da je pokvaren, ali da je ovoliko pokvaren to nisam znala.
Zaprijetila sam mu da ću ovu situaciju rješit pravnim putem ukoliko ne dobijem poreznu karticu do nadolazećeg ponedjeljka (na to sam mislila na inspekciju rada).

Stvar je u tome što sam jednom davno već izgubila poreznu karticu te mi je izdan duplikat. Pravo na još jedan duplikat više nemam. 

 

Ako imate kakve savjete vezane za ovo bila bi vam više nego zahvalna :-)

uređeno: od Ana_Banana
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o crvenoj (staroj PK kartici) nju poslodavac ili Vi mora vratiti poreznoj upravi i ne treba Vam.

Novi obrazac Vam može sprintati porezna uprava ako novi poslodavac ne koristi e-poreznu (jedini slučaj kad Vi trebate PK karticu nositi poslodavcu ) ili novi poslodavac koji koristi e-poreznu printa sebi. Primjer bi bio da Vam poslodavac ne želi vratiti domovnicu koju možete sami sprintati tako da se nema smisla inatiti.

Zakonski, poslodavac je dužan u roku 15 dana od prestanka radnog odnosa vratiti sve dokumente.

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Smijem pitati na koji onda način to sada funkcionira s poreznim karticama?

Porezna uprava mi je svojevremeno isprintala taj obrazac koji sam odnijela poslodavcu kad sam se zapošljavala i po završetku radnog odnosa taj isprintani obrazac nikad nisam dobila nazad. Sve druge dokumente jesam.

uređeno: od Miss Elly
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija