Jump to content
Sign in to follow this  
Auckland

Proces nasljeđivanja

Preporučene objave

Poštovani, stigao mi je poziv za ostavinski postupak.

U istom piše: da "nasljednici mogu do završetka ostavinskog postupka dati sudu i nasljedničku izjavu u pisanom obliku. U istoj je potrebno navesti da li se primam nasljedstva ili ne... 

A na dnu poziva piše da ukoliko ne dođem na ročište, a sudu ne dostavim pisanu nasljedničku izjavu sud će o mom pravu odlučiti u skladu odredbama Zakona o nasljeđivanju smatrajući da se prihvaćam nasljedstva te podacima kojima raspolaže.

Dok na drugom papiru dobivenom uz to piše da je nužno i da najkasnije na ročištu određenom za taj dan moram dati svoju nasljedničku izjavu.

 

Konkretno me zanima, da li u slučaju da ne dođem na ovu ostavinsku raspravu, znači da me se automatski diskvalificira i dodjeljuje mi se ono što piše u oporuci? 

Nejasan mi je ovaj ultimatum da moram dati nužno na ročištu svoju nasljedničku izjavu? S obzirom da imam unaprijed dogovorene i neodgodive obveze i ne mogu prisustvovati raspravi za koju sam poziv dobio 3 dana prije - zanima me koja je procedura i što mogu napraviti?!

Isto tako, kako mogu dati izjavu ukoliko ne znam što piše u oporuci i ako mi treba nekoliko dana vremena da razmislim?!

S toga trebam savjet! Ukoliko se ne pojavim na ovoj raspravi za koju sam dobio poziv, da li me sud može "suspendirati" na neki način, odnosno da li mogu izgubiti nekakvo pravo da se očitujem o oporuci neki drugi put?

Odnosno, da li osobe koje će doći na raspravu mogu zatražiti odgodu rasprave, jer osobe koje su primile poziv neće iz nekog razloga doći na raspravu?

Zahvaljujem se na odgovorima.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

nasljedničkom izjavom nasljednici se očituju o prihvaćanju ili o odricanju od nasljedstva. Svakako je preporuka pristupiti ostavinskoj raspravi, a ako niste u mogućnosti osobno doći moguće je i opunomoćiti osobu radi davanja nasljedničke izjave kao i dati nasljedničku izjavu u pisanom obliku s potrebnom ovjerom.

Lp!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  



×