Jump to content
Tinalina1995

Obiteljski zakon 1999

Preporučene objave

Muz je u braku bez djece umro 2000  godine, kako se dijeli njegova nasljedena imovina izmedu njegove udovice i njegovih sestara. Ako je udovica od smrti muza do svoje smrti imala posjed nad kucom dali njen nasljednik nasljeduje posjed i prema kome je usmjerena tuzba za ulazak u suposjed?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Riječ je o Zakonu o nasljeđivanju, ne Obiteljskom zakonu. Nasljeđuje bračni drug jednu polovicu, a drugu polovicu roditelji umrlog bračnog druga, time da ako su roditelji umrli, nasljeđuju ih njihovi potomci u drugoj polovici.

Posjed je faktična vlast nad stvari, on se ne nasljeđuje, nego faktično prelazi predajom u posjed s jedne osobe na drugu. Ako je nasljednik živio s udovicom, posjed prelazi na njega time što je živio tamo. Tužba za ulazak u suposjed se usmjerava prema posjedniku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, Ruby_Danderfluff je napisao:

Nasljeđuje bračni drug jednu polovicu, a drugu polovicu roditelji umrlog bračnog druga, time da ako su roditelji umrli, nasljeđuju ih njihovi potomci u drugoj polovici.

Što ne bi bio slučaj da se na konkretan slučaj primjenjuje trenutno važeći Zakon o nasljeđivanju, po kojem bi bračni drug nasljedio cjelokupnu ostavinu. 

 

Prije 32 minuta, Tinalina1995 je napisao:

Ako posjedniku nije upisano prebivaliste nego samo ima svjedoke da je zivio s njom jeli to dovoljno?

Iz sudske prakse:

" Nasljednik je trenutkom smrti pravnog prednika postao posjednik nekretnine, bez obzira što nikada nije imao faktičnu vlast na toj nekretnini, budući da posjed nekretnine prelazi na nasljednika u kvaliteti i obimu kakvog je imao njegov pravni prednik." 

Županijski sud u Varaždinu, Gž.3342/11-2 od 5. rujna 2011.

 

Članak 17.ZV

Ostaviteljevi posjedi stvari i prava prelaze na njegova nasljednika zbog ostaviteljeve smrti i u njezinu času, onakvi kakvi su u tom času bili u ostavitelja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×