Jump to content
ifka05

Nasljedjivanje i isplata

Preporučene objave

Molila bih savjet za sljedecu situaciju:

1. Nakon smrti mog djeda kucu na moru su nasljedile baka, majka i teta svaka 1/3, ali su se majka i teta dogovorile da sve ostane i dalje upisano na baku i tako je do danas.

2. Nakon smrti tete ostao je njezin sin

3. Baka zeli da se prije njezine smrti dogovori podjela izmedju moje majke i tetinog sina, te da on dobije prizemlje, a majka prvi kat (katovi nisu etazirani, niti imaju zasebne ulaze)

4. Zbog neodgovornosti tetinog sina (neplacanje vlastitih racuna i opca nebriga za kucu na moru), majka ne zeli ulaziti u kombinacije s njime, vec da ju tetin sin isplati za njezin dio. Tetinom sinu su nakon smrti njegove majke ostale 3 nekretnine koje ne dijeli ni s kime i koje bi mogao prodati da isplati moju majku

5. Tetin sin ne zeli nista prodati niti isplatiti majku i zeli da se kuca podijeli po katovima. Moja majka nema sredstava da isplati tetinog sina, niti on to zeli. Moja majka ima manju kucu na moru koju bi mogla ponuditi eventualno u zamjenu i jos nadoplatiti, ali tetin sin zeli bas bakinu kucu.

6. Postoji li mogucnost da se njega na neki nacin primora da proda neku od svojih nekretnina, ili da neku od 3 nekretnina koje posjeduje da mojoj majci u zamjenu za njezin dio kuce na moru? Illi da pak prihvati majcinu kucu u zamjenu?

7. Ako ne postoji takva mogucnost, moja majka se ne zeli odreci svog dijela kuce u njegovu korsit, kako urediti placanje racuna i sto ako on ne bude placao? Također je velika vjerojatnost da ce tetin sin dovoditi i cak useliti svoje prijatelje u kucu i kako to sprijeciti?

S informacijama s kojima trenutno raspolazem ispada kao da je moja majka u pat poziciji i da tetin sin ne mora pristati niti da nju isplati niti pristati da ona njega isplati.

Unaprijed zahvaljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zasad, dok je živa, baka raspolaže svojom nekretninom kako ona želi. Ona može nekretninu darovati kome god želi i urediti odnose među njima kako god želi. Slijedom navedenog, tek ako bratić i Vaša majka naslijede nekretninu mogu u postupku razvrgnuća suvlasničke zajednice primorati jedno drugo na isplatu ili na prodaju i podjelu kupoprodajne cijene. Što se tiče režija, one se prenose na jednoga suvlasnika, obično onoga koji stanuje tamo.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala. Ako nakon smrti bake majka i bratic dobiju svako pola kuce, nakon toga moze majka traziti razvrgnuce suvlasničke zajednice. Kako ide taj postupak? Je li moguce da u tom postupku bratic prihvati isplatu ili prodaju, ali da zapravo to nikada ne realizira? Npr. da kaze da ce prodati jedno od svojih nekretnina i isplatiti majku, a onda se ta prodaja odgadja godinama i sl.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×