Jump to content

osobna odgovornost u planinarskoj udruzi


AnArChY_RI

Preporučene objave

Pozdrav,

ako može pomoć - na koji način se gleda odgovornost planinarskog vodiča / udruge pri vođenju izleta?

Da postaneš planinarski vodič određene kategorije treba odraditi tečaj/ispit koji organizira Hrvatski planinarski savez. Ukoliko ja kao vodič vodim članove po nekoj planinarskoj stazi, netko se ozljedi (posklizne, padne...) može li mene osobno ili udrugu tužiti i na koji način se mogu pravno zaštititi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne nalazim da postoje propisi koji reguliraju planinarstvo, osim statuta i drugih općih akata Hrvatskog planinarskog saveza. Po mom mišljenju, odgovornost za štetu ide onda po općim propisima, po načelu krivnje - dakle, ako je sam planinarski vodič ili planinarska udruga koja je organizirala izlet prouzročila štetu planinaru koji je u njihovoj organizaciji išao po planinarskoj stazi (kriva procjena staze i sposobnosti planinara, kriva preporuka obuće, guranje, neki drugi propusti obveza koje imate kao planinarski vodič), tada bi odgovarali za štetu, da, no po principu krivnje, a ne presumirano, po mom mišljenju.

A imate i ovo, s Q&A HPS-a:

Kako se ostvaruje pravo na osiguranje u slučaju nesreće u planini?

Svaki član planinarske udruge udružene u HPS osiguran je u »Croatia osiguranju« za slučaj nesreće na planinarskim izletima u Hrvatskoj ili inozemstvu na 40.000 kn u slučaju invaliditeta i 20.000 kn u slučaju smrti. Naknada se ostvaruje dostavom ispunjenog obrasca »Prijava nesretnog slučaja« koji se može dobiti u svakoj poslovnici »Croatia osiguranja« s priloženim preslikama liječničke dokumentacije i članske iskaznice HPS-a u Ured HPS-a (preporučenom poštom ili osobno). Nakon što Ured HPS-a ovjeri dokumentaciju sve daljnje kontakte s oštećenim »Croatia osiguranje« obavlja izravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija