Jump to content

Utjecaj zabiljezbe prvenstvenog reda radi osnivanja zaloznog prava


19Zamarije60

Preporučene objave

Postovani,

 

Rado bi dobila savjet o utjecaju zabiljezbe prvenstvenog reda radi osnivanja zalozenog prava kod sklapanja kupoprodajnog ugovora o nekretnini. Da li sa ovom zabiljezbom (vidi clanak 6 i 7 kupoprodajnog ugovora) kupac snosi kakav riziko kod kupnje nekretnine. 

 

Unaprijed vam se zahvaljujem,

Dragica

Ugovor o kupoprodaji (legalis].doc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U biti ne bi trebali snositi nekakov rizik jer prema ugovoru oni vama ostavljaju da se bavite brisanjem založnih prava te zabilježbi otuđenja i namjere osnivanja založnog prava. Pitanje je što to nisu napravili sami prodavatelji pa bi imali čist odnos, pogotovo stoga što se tu bilo svega, radilo se o sporu i zabilježbi istog (vjerovatno se radilo o razvodu). Naime, zabilježbom se stvara prvenstveni red od trenutka kad je zemljišnoknjižni sud primio prijedlog za upis zabilježbe. To znači da će, u slučaju kad je vlasnik otuđio nekretninu, novi vlasnik upisati u zemljišnu knjigu pravo vlasništva kao da je prijedlog za taj upis podnio u trenutku kad je zemljišnoknjižnom sudu podnesen prijedlog za upis zabilježbe prvenstvenog reda. Ako je zabilježbom osnovan prvenstveni  red za upis založnog prava, ono će se upisati na onom mjestu reda prvenstva koje je stvoreno u trenutku podnošenja prijedloga za upis zabilježbe prvenstvenog reda. Prema tadašnjem članku 74. ZZK-a (sada članak 79. ZZK 63/19) zabilježba prvenstvenog reda gubi učinak protekom roka od jedne godine od njezinog upisa. Ako se prijedlog za upis na zabilježenom redu prvenstva ne podnese u navedenim rokovima, zabilježba gubi učinak i bit će izbrisana po službenoj dužnosti. Kako su obje zabilježbe još u navedenom roku, u istome se podnosi prijedlog za upis ili brisanje prava za koji je prvenstveni red upisan. Dakle, kao što rekoh oni sve to prebacuju na kupca koji će uz prijedlog za uknjižbu morati podnijeti isto i za sve ostalo, što za samu zabilježbu otuđenja nije problem no ja bih bio sretniji da su to sve odradili oni kao prodavatelji, posebno da je gospođa podnijela prijedlog za brisanje zabilježbe prvenstvenog reda za upis založnog prava. I to se sve riješi predugovorom.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija