Jump to content

Ovrhe i sudska presuda


Margarita4

Preporučene objave

Poštovani,

rastavljena sam od 2004. godine i od tada bivši muž ne plaća alimentaciju za dvoje djece koja ukupno iznosi 1700 kn mjesečno. Iz 2007. postoji ovrha koju sam riješila preko odvjetnika (alimentacije do 2007.) i koja se još uvijek naplaćiva s njegove plaće (ne preko Fine nego preko njegove tvrtke u kojoj radi). Trenutno je dug po toj ovrsi još oko 8000 kn (izračunato sa zateznim kamatama ovaj tjedan). Nakon par godina (iza 2007.) pošla sam kod drugog odvjetnika zbog alimentacija od 2007. i kada sam vidjela da se godinu i pol nakon toga ništa ne rješava odlučila sam poći na sud i tamo sam ga preko državnog suda kazneno tužila za zaostatke alimentacije. 2017. na sudu mu je određen dug od 205000 kn (5 alimentacija je pošlo u zastaru jer je prošlo 10 godina) koji i dan danas nije platio (niti je platio ništa od te 2017.) nego mi samo stižu novci od ovrhe iz 2007. Također nakon što sam pokrenula sve to na sudu stigla mu je u međuvremenu nova ovrha (za alimentacije od 2007. što sam bila u drugog odvjetnika - preko Fine). Sada mu se skida s plaće oko 2400 kn za prvu ovrhu i 500 kn za drugu ovrhu, ostaje mu oko 2500 kn mjesečno. Sudkinja na sudu više neće sazivati ni ročišta ni vijeća nego će odlučiti ide li u zatvor 8 mjeseci ili ne, odluku čekamo. On očito ne želi ništa platiti, nema ništa na sebi da bi mogao prodati, očito ne može dignuti kredit radi ovrha (a mislim da i ne želi), naravno ne želim da ide u zatvor ali očito ga se drugačije ne može prisiliti da plati. Pitanje: trebam li ja (ili tko drugi) prekinuti drugu ovrhu ako se radi o istom iznosu koji mu je sud odredio ili neka se naplaćiva? Što napraviti kada prva ovrha koju još plaća isplati do kraja (tih 8000 kn) - tko šalje rješenje u njegovu tvrtku? Hoće li se onda povećati druga ovrha automatski? I, sin mi ima 19 godina, redovan je student na 1. godini fakulteta, uskoro se ženi i preći će vanredno (nastaviti studij), imam li onda više pravo tj. on na alimentaciju ili ne?

Slučaj je malo kompliciran, ako treba naknadno mogu pojasniti neke stvari.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 25 minuta, Margarita4 je napisao:

trebam li ja (ili tko drugi) prekinuti drugu ovrhu ako se radi o istom iznosu koji mu je sud odredio ili neka se naplaćiva? Što napraviti kada prva ovrha koju još plaća isplati do kraja (tih 8000 kn) - tko šalje rješenje u njegovu tvrtku? Hoće li se onda povećati druga ovrha automatski?

Možete li reći malo više o tim ovrhama - prva je na plaći, ali kako je do nje došlo? Druga je na Fini, te kako je do nje došlo?

Prije 28 minuta, Margarita4 je napisao:

Hoće li se onda povećati druga ovrha automatski?

Da, jer će ostati veći dio plaće koji nije zaštićen i u odnosu na kojega se može provoditi ovrha.

Prije 29 minuta, Margarita4 je napisao:

I, sin mi ima 19 godina, redovan je student na 1. godini fakulteta, uskoro se ženi i preći će vanredno (nastaviti studij), imam li onda više pravo tj. on na alimentaciju ili ne?

Dužan ga je uzdržavati sve dok sin uredno i redovno ispunjava svoje obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prva ovrha odnosi se na alimentacije od 2004. do 2007. godine. Tu ovrhu odvjetnik svaki put šalje preko suda (od 2007.) na njegovu firmu u kojoj radi te sud direktno šalje firmi svaki put kada promijeni posao, a to je često, zato se još uvijek nije naplatila. Ovaj ponedjeljak sam dala da se izračuna dug po toj ovrsi, po kojoj je na dan 25.11.2019. ostala glavnica od oko 8000 kn.

Drugu ovrhu poslala je druga odvjetnica oko 2016. godine. Ona se odnosi na alimentacije od lipnja 2007. do 2016. (180000 kn). Danas sa kamatama iznosi oko 350000 kn. Ta ovrha išla je preko suda te direkno na Finu i počela se naplaćivati krajem 2018. (vjerojatno jer mu se tada malo povećala plaća). Budući da sam ja mislila kako se ta ovrha neće ostvariti u 2017. sam pošla na sud i podnijela kaznenu prijavu za alimentacije od 2007.. Sud je odredio da mi je od 2007. do 2018. dužan 205000 kn.

Znaći, ta druga ovrha ulazi u ovaj dug sa suda, ali ne u cijelosti. Postoji li npr. kredit koji može dignuti na temelju ove druge ovrhe koja mu se skida s plaće?

Nadam se da sam Vam sada bolje objasnila ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, Margarita4 je napisao:

A u slučaju da on završi u zatvoru, mogu li se ovrhe proslijediti na njegove roditelje, a ako i oni ne budu plaćali, na njihovu imovinu?


Ukoliko otac ne bude plaćao alimentaciju, znači ukoliko prestane i ovo prisilno namirenje u ovršnim postupcima, tada je obveza uzdržavanja unuka na teretu baki i djedu, ali samo ako oni imaju financijske mogućnosti za uzdržavanje. Ne dolazi do prijenosa ovrhe ni na baku ni na djeda, već je potrebno pokrenuti novi postupak u kojemu se utvrđuje obveza uzdržavanja za jednog od njih ili za oboje, ali svakako je potreban posve novi postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija