Jump to content

srbništvo nad dementnom majkom


inesepic

Preporučene objave

Pozdrav. Imam dementnu majku koja ima u nalazu"pokretanje postupka procijene poslovne sposobnosti. Ja sam jedinica i majka je kod mene već 4 god.na skrbi. Nisam htjela pokretati ništa jer sam mislila da pošto je kod mene,a ne u domu za starije,da mi to netreba a i jedinica sam,pa da sve ide prirodnim putem.Zanima me ako ja pokrenem postupak,a samim tim moram obavijestiti centar za socijalnu skrb,dali postoji mogućnost da oni preuzmu skrb o mojoj majci,jer sam čula za sličan slučaj kod susjeda,gdje im je centar bio majci skrbnik,i kada je susjeda umrla centar je naslijedio kuću i novac. Drugo pitanje ako je moguće. Majka je posudila novac,pred 10 godina,bratiću. Ovjeru kod bilježnika smo napravili 2016,kada je majka već imala nalaz o početku zaboravljanja,ali je prisebno kod odvjetnice sastavila dug o priznanju,pred odvjetnicom,bratićem i samnom. Poslije je sve to ponovila pred bilježnikom.Parnica je počela pred 2 tjedna,i sutkinja je unatoč ovjeri bilježnika tražila da moja majka pristupi saslušanju i potvrdi to usmeno.Sada je demencija pojačana i majka nije u stanju davati iskaze. Ako ja pokrenem postupak o skrbništvu dali ja mogu nastaviti parnicu kao skrbnik ili? Unaprijed zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, inesepic je napisao:

Zanima me ako ja pokrenem postupak,a samim tim moram obavijestiti centar za socijalnu skrb,dali postoji mogućnost da oni preuzmu skrb o mojoj majci,jer sam čula za sličan slučaj kod susjeda,gdje im je centar bio majci skrbnik,i kada je susjeda umrla centar je naslijedio kuću i novac.

Poželjno bi bilo da pokrenete ovaj postupak, jer će Vam ovo prije ili poslije trebati. Ukoliko nema zapreka da budete majčin skrbnik, uistinu nema razloga da to tako i ne bude tj. da joj skrbnik bude netko treći. Inače, skrbnik ne može biti osoba koja je lišena prava na roditeljsku skrb; koja je lišena poslovne sposobnosti; čiji su interesi u suprotnosti s interesima štićenika; od koje se s obzirom na njezino ponašanje i osobine te odnose sa štićenikom, ne može očekivati da će pravilno obavljati dužnosti skrbnika; s kojom je štićenik sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom  uzdržavanju; s čijim je bračnim, odnosno izvanbračnim  drugom štićenik sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.

prije 1 sat, inesepic je napisao:

Ako ja pokrenem postupak o skrbništvu dali ja mogu nastaviti parnicu kao skrbnik ili?

Skrbnik zastupa štićenika u poduzimanju poslova i radnji u odnosu na koje je štićenik lišen poslovne sposobnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija