Jump to content

Uvid u spis


tonybaraba

Preporučene objave

Postovani !

Nakon prvostupanjske presude po zalbenom postupku predmet se vraca prvostupanjskom sudu na ponovno sudenje , razlog su nezakoniti dokazi .odnosno nije konstatirano u zapisnik pravilno upozorenje, privilegiranim svjedocima.

Odreduje se nova sudkinja, istoj se obracam sa zeljom da mi dopusti kopiranje spisa ,jer sam okrivljenik u postupku.Kaze ne moze kopiranje ima nezakonitih dokaza.

Dostavljam u pisarnicu podnesak prije 15 dana sa zahtjevom da izvrsim uvid u spis.Nista se ne dogada

Imam li ja pravo uvida u spis i ako imam kako to napraviti?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o opcem upravnom postupku propisuje:

Obavješćivanje o tijeku postupka i razgledavanje spisa

Članak 84.

(1) Stranke i druge osobe koje dokažu pravni interes imaju pravo obavijestiti se o tijeku postupka i razgledati spis predmeta te o svom trošku umnožiti akte iz spisa, osim zapisnika o vijećanju i glasovanju članova kolegijalnih tijela, nacrta rješenja i drugih akata koji su propisima označeni određenim stupnjem tajnosti ili ako je to protivno interesu stranke ili trećih osoba.

(2) Razgledavanje spisa obavlja se u službenim prostorijama javnopravnog tijela kod kojeg se vodi postupak. U opravdanim slučajevima spisi se mogu razgledati u službenim prostorijama drugoga javnopravnog tijela.

(3) Kad se spis predmeta vodi u elektroničkom obliku, javnopravno tijelo dužno je osigurati tehničke uvjete za njegovo razgledanje. Javnopravno tijelo može osigurati dostupnost spisa elektroničkim putem, ako su osigurani uvjeti za zaštitu privatnosti stranke.

(4) O odbijanju zahtjeva za razgledavanje i umnožavanje spisa donosi se rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju kada se spominju "ponovno suđenje", "sutkinja" itd., ne može se raditi o upravnom nego o sudskom postupku. Prema tome citirane odredbe iz Zakona o općem upravnom postupku ne bi vrijedile. Ono što vrijedi je Sudski poslovnik koji o tome govori u čl.42-44 i podredno Zakon o pravu na pristup informacijama koji se odnosi i na sudove kao tijela državne vlasti, u čl.15-23 gdje se prema zadnjemu ne donosi nikakovo rješenje u ovom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, prema Sudskom poslovniku vi kao stranka u postupku ovlašteni ste razgledati, fotografirati i tražiti prijepis, presliku ili ispis spisa odnosno njihovih dijelova te umnožiti dijelove spisa pohranjene na posebnom mediju. Kako, također propisuje Sudski poslovnik.

Isto tako tijelo javne vlasti može ograničiti pristup dijelu spisa ukoliko se smatra da bi se time onemogućilo učinkovito, neovisno i nepristrano vođenje sudskog postupka, što će reči da vam se može ograničiti pristup nezakonitim dokazima. Ukoliko bi vam se zbog istih onemogučio pristup cijelom spisu možete tražiti od Povjerenika za informiranje da donese rješenje kojim bi naložio sudu uvid u spis sa zacrnjenim osobnim podacima ili micanjem nezakonitih dokaza.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam i predlagao ali sudkinja kaze ne moze.

Jednostavno me ignoriraju i kod svakog osobno g pojavljivanja na sudu vidim samo jako nervoznu sudkinju koja me jednostavno otkanta.

Kaze samo optuzni prijedlog mozete dobiti kopiran i nista vise.. Dobro jutro Kroatien

 

Do zastare jos 3 mjeseca .spis se vratio iz vps prije dva mjeseca a nema jos zakazane rasprave pa ti budi pametan.Tu nemoze pomoci ni iscitavanje zakona ni ustava.To ide po svemu sudeci namjerno u zastaru .meni potpuno nejasno ali izaziva sumnju u pristrano postupanje.Zadnja opcija Irska ili Deutchland.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni zakon je glavni postupovni zakon za prekršajne predmete, čl. 150. regulira pitanja razgledavanja, prepisivanja i preslikavanja spisa. Strankama to dopuštenje pripada, međutim, "za pojedine dijelove spisa", a dopuštenje se može uskratiti ako je to u interesu okrivljenika ili druge osobe ili ako je to protivno interesima obrane okrivljenika ili oštećenika. O tome sud sastavlja službenu bilješku koja se unosi u spis, dakle, protiv koje nema prava žalbe (ali se može istaknuti u žalbi na glavnu presudu, kao zaseban žalbeni razlog). Dakle, Vaša politika je "pamti, pa vrati". Nažalost, neće biti spasa protiv apsolutne zastare, ali možete podnijeti zahtjev za suđenje u razumnom roku, gdje ćete moći tražiti da Vas se obešteti zato što su pustili da predmet ode u zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se zahtjev za obestecenjem uvazava i kad to zatrazi okrivljenik posto sam ja okrivljenik?

Kad se podnosi taj zahtjev sad ili nakon apsolutne zastare?

Kome se podnosi zahtjev za obestecenje odnosno za sudenje u razumnom roku?

 

Ruby dajes vrlo kvalitetne savjete i taj zahtjev za obestecenje obavezno podnosim.

 

Koliko ja kuzim trebalo bi odmah podnijeti zahtjev za sudenjem u razumnom roku a nakon odluke o tom zahtjevu ako se ne rjesi ide zahtjev za obestecenje opcinskom sudu.Ali sad su opcinski i prekrsajni spojeni.Jel onda ide zahtjev za obestecenje zupanijskom sudu.I jos kome to saljem jel presjedniku suda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super.Takve odgovore trebam.Hvala.

Samo doslo je do promjena.Prije 5 min zena mi poslala poruku da je postar danas u popodnevnim satima donio poziv okrivljeniku tj meni.Sazvana je nova rasprava za 10 dana.

Mene sad muci sljedece. Na pozivu pise da se radi o ZURNOM POSTUPKU a u proslom optuznom aktu policija trazi da me se proglasi krivim i odredi zatvorska kazna zatvora 15 dana.

U zakonu pise da se zurni postupak provodi samo kad je propisana kazna novcana.

Da li to znaci da je opt.prijedlog izmjenjen i kako bih se ja na tom ispitivanju trebao postaviti vezano za nemogucnost uvida u spis .

Koje komplikacije a meni nista nije jasno.

 

Kao laik vidim da zurni postupak ide samo protiv prekrsajnog naloga.U prvom sudenju sam imao optuzni prijedlog.Kako to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam kriv.

U jednom razgovoru prije mjesec dana vezano za spis vrlo nervozno sudkinja mi je rekla da ce postupak dobiti novi broj (i dobio ga je) i da cu dobiti novi optuzni prijedlog . U zakonu pise da se mora postupati po istom optuznom prijedlogu.

Meni je skroz nejasno to sa spisom iz razloga sto mi ga nece kopirati cak i kad ja kazem ,ok moze kopij spisa bez nezakonitih dokaza.

Nedaju mi spis .a niti se ocituju pismeno o tome.

Ako mi ne dostave spis na toj raspravi necu odustati od tog zahtjeva i zatrazit cu da se sudkinja izuzme iz postupka pa kako bude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija