Jump to content

Ovrha na nekretnini/pokretnini


baja3000

Preporučene objave

Poštovanje,

Zanima me jedan konkretan slučaj. Dali postoji mogućnost pokretanja ovrhe odmah na nekretnini ili pokretnini bez da se krene na ovrhu na novčanim sredstvima prvo, ako ovrhovoditelj smatra da je u nezavidnoj situaciji jer za naplatu novčane tražbine bi bio 5.-6. ako ne i kasniji u redu čekanja i teško je vjerovati da bi se uopće naplatio. Koliko uopće po zakonu mora biti iznos duga da bi se mogla provoditi ovrha na nekretnini/pokretnini?

Za koliko vremena po zakonu zastarjeva zadužnica ovjerena kod javnog bilježnika?

Dal se i ovrha na nekretninama/pokretninama provodi putem Fine ili suda?

Hvala,

Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 20 minuta, Borbena7 je napisao:

Gotovo je nemoguće odgovoriti na ovaj Vaš upit, jer u istu vrstu ovrha stavljate pokretnine i nekretnine, a one su u praksi posve različite vrste ovrha, pa su različiti i uvjeti za pokretanje, a kojih je puno. O kolikom dugu je riječ, i pri tome mislim samo na visinu glavnice, bez troškova i kamata.

Ok, onda može ovako koliki dug mora biti po zakonu (glavnica) da bi se mogla pokrenuti ovrha na nekretnini? Dal se može uopće pokrenut ovrha na nekretnini prije nego se pokuša naplatiti putem računa/novčano? Kamate teku od onog dana kad predate prijedlog za ovrhu ili od dana kad je zadužnica ovjerena? Za koliko godina zadužnica uopće zastarjeva?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, baja3000 je napisao:

onda može ovako koliki dug mora biti po zakonu (glavnica) da bi se mogla pokrenuti ovrha na nekretnini?

Trenutno, viša od 20.000,00 kn, a najava je da će po novom Ovršnom zakonu to biti 40.000,00 kn.

Prije 5 minuta, baja3000 je napisao:

Dal se može uopće pokrenut ovrha na nekretnini prije nego se pokuša naplatiti putem računa/novčano?

Ne, morate dokazati nemogućnost naplate preko novčanih sredstava i preko plaće/mirovine.

Prije 6 minuta, baja3000 je napisao:

Kamate teku od onog dana kad predate prijedlog za ovrhu ili od dana kad je zadužnica ovjerena?

Teku od dana dospijeća tražbine.

Prije 7 minuta, baja3000 je napisao:

Za koliko godina zadužnica uopće zastarjeva?

10. godina, ako nije bilo prekida zastarnog roka, jer onda se računa iz početka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu shvaćam, a ovrha na pokretnini također postoji novčani iznos duga (glavnica) po kojoj se onda može provoditi ili? Također i ovrha na pokretnini može sljediti nakon što se neuspije naplatiti dug prvo novčano putem plaće/mirovine, nikako prije toga?

uređeno: od baja3000
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , baja3000 je napisao:

a ovrha na pokretnini također postoji novčani iznos duga (glavnica) po kojoj se onda može provoditi ili?

Ne, kod pokretnina nema ograničenja u pogledu visine tražbine.

prije 12 sati , baja3000 je napisao:

Također i ovrha na pokretnini može sljediti nakon što se neuspije naplatiti dug prvo novčano putem plaće/mirovine, nikako prije toga?

Morate priložiti dokaz da je na ovim predmetima ovrha nemoguća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok Borbena hvala puno na odgovorima. Uglavnom znači zastara zadužnice je 10 godina od datuma ovjere kod javnog bilježnika? Svakim pokušajem naplate, počinje teći novi rok zastare na idućih 10 godina koliko sam shvatio? A nakon koliko vremena se može promjeniti način ovrhe, treba proći neki rok npr. u kojem se vidi da je naplata putem plaće nemoguća (godina, dvije godine?), da se mjenja sredstvo ovrhe ili se može mjenjati sredstvo ovrhe praktički odmah nakon nekoliko ili mjesec dana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 47 minuta, baja3000 je napisao:

Svakim pokušajem naplate, počinje teći novi rok zastare na idućih 10 godina koliko sam shvatio?

Da, upravo tako.

Prije 48 minuta, baja3000 je napisao:

A nakon koliko vremena se može promjeniti način ovrhe, treba proći neki rok npr. u kojem se vidi da je naplata putem plaće nemoguća (godina, dvije godine?), da se mjenja sredstvo ovrhe ili se može mjenjati sredstvo ovrhe praktički odmah nakon nekoliko ili mjesec dana?

Nema roka, nemoguća je ako nije zaposlen, pa nema plaću ili ako ste u redu čekanja, jer ispred Vas ima drugih ovrhovoditelja koji se namiruju ili čekaju namirenje. Ukoliko se svaki mjesec naplaćujete preko plaće ili pak mirovine, tada se ne može reći da je provedba ovrhe nemoguća i da su se ispunili uvjeti po čl. 5. st. 3. Ovršnog zakona za promjenu predmeta i sredstva ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje Borbena,

Imam još jedno pitanje, ako dužnik ima već neke dugove na naplati i račun mu je blokiran odavno već, kakav je položaj vjerovnika u tom slučaju. Dužnik nema nikakve ni imovine ni pokretnina, znači ciljano je išao na varanje svojih vjerovnika (kojih ima u ovom slučaju više). Znači kakav je status vjerovnika u tom slučaju, dal imaju ikakve realne šanse za naplatu. Znači dužnik nije u radnom odnosu niti misli ikad biti, račun mu je odavno blokiran sa nekoliko ovrha, a od imovine i pokretnina nema ništa. Kako očekivati da se vjerovnik u tom slučaju naplati?

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , baja3000 je napisao:

Znači dužnik nije u radnom odnosu niti misli ikad biti, račun mu je odavno blokiran sa nekoliko ovrha, a od imovine i pokretnina nema ništa. Kako očekivati da se vjerovnik u tom slučaju naplati?

Kada se dug dobrovoljno ne podmiri, tada vjerovnik ima na raspolaganju ovršni postupak koji služi da bi se prisilnim putem namirilo dugovanje i to provedbom ovrhe na određenim predmetima ovrhe (nekretnine, pokretnine, motorna vozila, plaće/mirovine, novčana sredstva...). Znači, bez predmeta ovrhe, nema ni ovršnog postupka. Kod Vas ima predmeta (novčana sredstva, bar dok ima otvoren nekakav račun), tako da Vam za sada jedino preostaje na raspolaganju čekanje u radu za naplatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija